Tedavileri tamamlanan 'caretta caretta'lar deniz ile buluştu

Muğla'da DEKAMER'de tedavileri tamamlanan 8 yetişkin caretta caretta ile yuvadan yeni çıkan 7 yavru, İztuzu sahilinden denize bırakıldı.
Tedavileri tamamlanan 'caretta caretta'lar deniz ile buluştu

Muğla'da tedavileri tamamlanan 8 yetişkin caretta caretta ile 7 yavru deniz ile buluştu.

İztuzu sahilinde düzenlenen törende Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezinde (DEKAMER) tedavileri tamamlanan caretta carettalar ve yavru deniz kaplumbağaları, denize bırakıldı.

Törene katılan Muğla Valisi Amir Çiçek, Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesi'ndeki merkezde tedavisi süren caretta carettalar hakkında bilgi aldı.

Carettaların denize bırakılmasının ardından konuşan Çiçek, İztuzu Plajı'nın caretta carettaların yumurtlama alanı olduğunu anımsatarak, "Burada aynı zamanda yaralanan caretta carettalar tedavi ediliyor. Bugün burada tedavileri tamamlanan caretta carettalar ile yuvadan yeni çıkan yavrular deniz ile buluştu." dedi.

"Bu yıl carettalar bölgede 628 yuva yaptı"

Yüzüncü caretta carettanın da tedavisinin bugün merkezde tamamlandığını belirten Çiçek, "Bu yıl carettalar bölgede 628 yuva yaptı. İztuzu sahilinde bu yıl caretta caretta sayısı çoğaldı ve biz bundan çok mutluyuz. Burada alınan sıkı koruma tedbirleri ve üniversite tarafından yürütülen bilimsel çalışmalarla bu sayı inşallah önümüzdeki yıllarda daha da artacak." diye konuştu.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar ise İztuzu ve Dalyan Ağzı kumsalının yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda olduğunu belirterek, sorumluluğun ise üniversitede bulunduğunu kaydetti.

Bölgenin koruma altında olduğunu hatırlatan Harmandar, "Kumsal, caretta carettaların yuvalama alanı olduğu için ülkemizde de önemli bir yere sahiptir. Bu konuda biz de elimizden gelen çalışmayı yürütüyoruz." dedi

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska da merkezin yaptığı çalışmalarla uluslararası alanda da ismini duyurduğunu belirtti.

Tedavisi tamamlanan 8 caretta carettayı denize gönderdiklerini anlatan Kaska, şöyle konuştu:

"Merkezimiz şu anda Türkiye'nin önemli bir ihtiyacını karşılıyor. Eskiden sadece yuvalar ve yuvadaki carettalar korunuyordu ancak merkezimizde son yıllarda yaralı kaplumbağaların tedavisi de yapılıyor. Bunlardan da iyileşenleri zaman içerisinde tekrar doğal ortamına gönderiyoruz. Biz merkezimizde hem tedavi ediyoruz hem de kumsaldaki kaplumbağaları koruyup denizle buluşturuyoruz."

42 bin yavru denize ulaştı

İztuzu sahilinde bu yıl 628 yuva olduğunu anlatan Kaska, "Bu yuvalardan yaklaşık 42 bin civarında yavru denize ulaştı. Bin yavrudan bir tanesi 25 yıl sonra gelişerek kumsala tekrar yuva yapmak için gelecek. 25 yıl sonra çocuklarımız bu kumsalda gönüllü olarak çalışırken 42 tane bireyi anne olarak burada görebilecekler. Bu nedenle tedavi edilen kaplumbağaları tekrar denize gönderilmesi ayrı bir önem taşımaktadır." dedi.

Kaska, caretta carettaların en çok balık ve balıkçılık faaliyetlerinin olduğu olta yutması, misina kesmesi, tekne pervanesi kesmesi ya da sürat motoru çarpmasından yaralandığını dile getirdi.

Vali Çiçek, Rektör Harmandar ve yetkililer tarafından denize bırakılan kaplumbağaların suyla buluşma anı turistler ve plajda bulunanlar tarafından ilgiyle izlendi.