Tek Türkiye'nin reytinglerinden yararlanmak istediler

"Tahşiyecilere Kumpas" davasında tanıklarından "Tek Türkiye" dizisinin senaristi Noyan, "Karanlık Kurul" sahneleri konuldu. Bu bölümün diziyle alakası yok. Dizinin reytinglerinden yararlanmak istedikleri belli." dedi.
Tek Türkiye'nin reytinglerinden yararlanmak istediler

"Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY)Tahşiyecilere kumpas kurduğu" iddiasıyla 33 sanığın yargılandığı davanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmasında, kapatılan STV'de (Samanyolu Televizyonu) bir dönem yayınlanan Tek Türkiye dizisinin senaristi Ali Samim Noyan, hikaye yazarları Elif Yılmaz, Ali Kara ve Şefkat Tombulca, yönetmeni Naci Çelik ile yapımcısı Ömer Önder tanık olarak dinlenildi.

Tanıklardan Ali Samim Noyan, Tek Türkiye dizisinde yer alan Karanlık Kurul sahnelerinin dizi ve senaryoyla ilgili olmayan bölümler içerdiğini belirterek, "Merak edip, 'bunu kim yazdı' diye sordum. Yapımcı Yunus Aylıdere bana, 'Karanlık Kurul bölümünü İsmet Macit diye birisinin yazdığını' söyledi." diye konuştu.

"Karanlık Kurul'un diziyle alakası yok"

Mahkeme heyeti başkanı Canel Rüzgar'ın, "Karanlık Kurul'da mesaj mı veriliyor sizce?" diye sorduğu Noyan, "Dizinin sonlarına olduğu gibi, bir dönem aralarına da Karanlık Kurul sahneleri konuldu. Bu bölümün diziyle alakası yok. Ne amaçla koyduklarını pek bilemiyorum. Dizinin reytinglerinden yararlanmak istedikleri belli." dedi.

Senarist Noyan, "Hayal ürünü olarak yazılan dizide gerçek hayattan kesitler var. Tahşiye ismi kullanılıyor. Sizce bu çelişki değil mi?" şeklindeki soruya da, "Eğer dizi hayal ürünüyse 'Tahşiye' ismi geçmemeli. 'Taşıyıcılar' denilse, belki hayal ürünü olacak. Bu bir çelişkidir." ifadesini kullandı.

Daha sonra, kendilerini hızlı yazma konusunda çok sıkıştırdıkları için diziden ayrıldığını belirten Noyan, "Galiba diziyi kendileri yazmak istiyorlardı." değerlendirmesinde bulundu.

Tanıklardan Elif Yılmaz da Tek Türkiye dizisinin hikaye grubunda 4 yıl çalıştığını, hikayeleri yapımcı Yunus Aylıdere'ye teslim ettiklerini ve senaristle nadir görüştüklerini anlatarak, "Karanlık Kurul hakkında bir şey bilmiyorum. Kimin yazdığıyla ilgili ise İsmet Macit ismini duydum. Karanlık Kurul sahneleri bizim ilgilendiğimiz kısımla ilgili değildi. Niçin, nasıl, kim tarafından kuruldu bilmiyorum. Kurtlar Vadisi dizisine özenme durumu vardı Karanlık Kurul sahnelerinde. Dizinin her şeyiyle Yunus Aylıdere ilgileniyordu." dedi.

"Karanlık Kurul'la dalga geçiyorduk"

Fetullah Gülen'i televizyondan tanıdığını, konuşmalarını çok takip etmediğini, önceleri izlediğini ancak sonra alakasının kalmadığını ve Tahşiye ile ilgili konuşmadan haberinin olmadığını öne süren Yılmaz, "Biz arkadaşlarla aramızda Karanlık Kurul'la dalga geçiyorduk. Komik geliyordu sahneler bize. El kol hareketleri, yüzlerinin karanlıkta olması komik geliyordu. Kurtlar Vadisi özentisi gibi geliyorlardı." diye konuştu.

Tanıklardan yönetmen Naci Çelik de Karanlık Kurul sahnesinin, dizinin aslında reytingini düşürdüğünü aktararak, mahkeme heyetinin, "Madem reytingi düşürüyor, neden diziye ekleniyor?" sorusuna, "Ben de anlamıyordum. Ama kanal ısrarcıydı konulması ve reytingi arttıracağı yönünde. Bu sahnelerde gerçek isimleri kullanmamaları gerekirdi. 'Tahşiye' denilerek yanlış yapılmıştır." yanıtını verdi.

Dizinin yapımcılarından, Sel Film'in ortağı Ömer Önder ise Karanlık Kurul sahnelerinin sıradan sahne olduğunu ve dizide kullanılmasının normal olduğunu savunarak, "Yabancı dizilerde de alakasız şeyler çıkıyor. Konu bütünlüğü şart değil. Daha cazip olsun diye Karanlık Kurul konsepti düşündük." dedi.

Tanık Önder de diğer tanıklar gibi Karanlık Kurul senaryosunu İsmet Macit adlı kişinin yazdığını dile getirdi.