Tek Yürek

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıldönümünde şehitlerin anıldığı programların ikinci günü duygu dolu anlara sahne oldu.
Tek Yürek

Cephede vatanını savunurken destan yazan ve hiç tereddüt etmeden şehadete yürüyen 57. Alay askerlerinin Conkbayırı'na kadar intikali temsili olarak canlandırıldı. 8 kilometre uzunluğundaki “57. Alay'a Vefa Yürüyüşü”ne katılan 10 binin üzerindeki vatandaş, Kocadere köyü kırsalındaki kamp alanında bekleyen 30 bin civarında kişiyle biraraya geldi ve burada sabah namazı kıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile 1. Ordu Komutanı Salih Zeki Çolak'ın da bulunduğu namaz sırasında 'çifte ezan' ve Yasin-i Şerif okundu. Şafak vakti Çanakkale şehitleri için duaların edildiği namaz, orada bulunan 40 bin vatandaşa unutulmaz anlar yaşattı.
CEPHEDE ŞAFAK AYİNİ

 

Gelibolu'da uyku tulumları içinde sabahlayan Anzaklar, şafak ayininde dedeleri için yas tuttu. Osmanlı askerlerinin kıyafetiyle tabya tabya dolaşan onbinlerce vatandaş ise Çanakkale şehitleri için gözyaşı döktü


Çanakkale Kara Savaşları'nın yıldönümü için Gelibolu'ya gelen 10 bini aşkın İngiliz, Avustralyalı ve Yeni Zelandalı da dedelerini şafak ayininde andı. Anzak Koyu'nda düzenlenen törene Galler Prensi ile oğlu Henry, Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Yeni Zelanda Başbakanı John Key ve İrlanda Devlet Başkanı Michael Higgins'in yanısıra birçok ülkeden devlet ricali de katıldı. Anzaklar'ın töreninde Türkiye'yi temsilen Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır yer buldu. Sabah saat 5.30'da alana katafalkın konulmasıyla başlayan tören bir saat sürdü. Yeni Zelanda Başbakanı Key, “Gelibolu çıkarması törenlerinde Türkiye'nin her yıl Avustralyalı ve Yeni Zelandalılara gösterdiği cömertliğin ve misafirperverliğin, Gelibolu'nun iyileştirici gücü, affediciliği ve diplomasiyi de sembolize edişinin göstergesidir” diye konuştu. Anzaklar geceyi uyku tulumları ve battaniyeler içinde geçirdi.

 

GELİBOLU SAAT: 06.30

Şehitlerin arasından...

 

CONKBAYIRI SAAT: 08.00

57. Alay'ın şehadet yolunda 100 yıl sonra yürüyenler adeta o anları yeniden yaşadı. Bölgede top ve silah sesleri içeren yayınlar yapıldı. Parkurdaki bazı noktalarda dönemin asker kıyafetlerini giyen Mehmetçik de temsili canlandırmalar icra etti. Kurulan sıhıye çadırında yaralı askerler, mühimmat takviyesi yapanlar, silah temizliği, asker karavanası ve siperde bekleyiş temsili olarak canlandırıldı. Kalabalığa atlı askeri birlik de eşlik etti. Türkiye'nin her yanından gençlerin akın ettiği yürüyüş Conkbayırı'ndaki noktada tamamlandı.

 

 

Ellerde kınalar

 

ANITKABİR SAAT: 04.00

Anıtkabir'e Osmanlı askerlerinin üniformalarıyla elleri kınalı şekilde gelen, tamamı 15 ile 18 yaşları arasındaki çocuk ve gençlerden oluşan grup tüm dikkatleri üzerine topladı. “Asım'ın Nesli Onbeşliler" grubu, Çanakkale'de şehit olan çocuk ve gençleri temsil etti.

 

KOCADERE KÖYÜ SAAT: 05.30