Tekli eğitim sistemi neler getiriyor?

Eğitimde tekli eğitim sitemine geçilerek devrim gibi bir karara imza atıldı. Peki tekli eğitim sistemi neler getiriyor?
Tekli eğitim sistemi neler getiriyor?

TEKLİ EĞİTİM SİTEMİ GELİYOR

Eğitimde tekli eğitim sitemine geçilerek devrim gibi bir karara imza atıldığını söyleyen Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Latif Selvi kararın eğitimin önündeki sorunları çözmede büyük yarar sağlayacağına inandığını söyledi. Özel  Form Kampüs Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Erdem se bu değişiklikle Türk eğitim siteminde önemli bir sıçramanın yaşanacağını söyledi.

latif-selvi.jpg

“İKİLİ HATTA ÜÇLÜ EĞİTİM YAPILIYOR”

Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Latif Selvi’de kararı eğitim sistemi için atılmış önemli ve güzel bir adım olarak nitelendirdi. 10-12 yıl öncesine kadar eğitimde dersliklerin azlığı sebebiyle ikili hatta üçlü eğitim sisteminin uygulandığının altını çizen Selvi, bu durumun Ak Parti iktidarlarından sonra aşıldığını ve sınıflardaki öğrenci sayısının büyük oranda çağdaş normlara ve OECD ortalamalarına uyar hale geldiğini kaydetti.

“ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN SIKIŞTIRILMIŞ EĞİTİMDEN KURTULACAK”

Öğrencilerin ikili sistemde sıkıştırılmış bir şekilde eğitim aldığını bir dersten girip teneffüs bile yapmadan dinlenmeden diğer derse girdiğini hatırlatan Latif Selvi bu durumun aşılması için yıllardır bir çalışma yapıldığını ancak aşılamadığını ifade etti. Ak Parti’nin 14 yıllık iktidarı boyunca yapılan derslik sayısının Cumhuriyet tarihi boyunca yapılandan daha çok olduğuna dikkat çeken Selvi “Bunun yanında eskiler iyileştirildi. Müthiş bir rahatlama geldi. Sınıf öğrenci sayımız OECD ortalamasına düştü. Kaç kişi ile ders yapılması gerekiyorsa o rakamlar yakalandı. Bu eğitim için çok önemliydi. Bu başarıldı” diye konuştu.

14-1-4.jpg

“60 BİN YENİ DERSLİĞE İHTİYAÇ OLACAKTIR”

“Bu aşamadan sonra normal eğitime dönülmesi, eğitim için öğrenciye geniş alanlar ve kendilerini yenileyebilecekleri zaman ve imkan sunulması gerekiyordu” şeklinde konuşan Selvi bu atılan adımın bu sebeple atıldığını ifade etti. Selvi konuşmasını şöyle sürdürdü; “Sendika olarak biz bir değerlendirme ve izleme raporu hazırladık. Bu rapor çerçevesinde böyle bir girişim için 60 bin yeni dersliğe ihtiyaç var. Bakanlığın bu ihtiyacı karşılama adına bir an önce kolları sıvayacağından şüphemiz yok. Yatırım bütçesinde yer alırsa tabi. Bunun yanında hayırseverlerde harekete geçirilecektir. Ki bunun örneklerini daha önce yaşadık. Bu noktada okul öncesi eğitiminde zorunlu olması durumunda 16 bin yeni derslikte onun için ihtiyaç olacaktır. Okulların buna da hazırlıklı olması gerek. Tüm bu gelişmeler genel itibariyle çok olumlu. Eğitim alanındaki büyük eksiklikleri tamamlayacak adımlardır diye düşünüyoruz. Ayrıca bu sayede AK Parti’nin daha önce öğrenci sayısını düşürerek vaatlerini yerine getirmesi gibi, derslik sayısını da artıracağı yönündeki vaatlerini yerine getirmesine vesile olacaktır”

cemil-erdem.jpg

“EĞİTİMDE ÖNEMLİ BİR SIÇRAMA SAĞLAYACAKTIR”

Eğitimde ikili eğitim siteminden tekli eğitim sistemine geçilmesinin devrim niteliğinde bir karar olduğunu söyleyen Özel  Form Kampüs Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Erdem,“2002 yılından beri AK Parti iktidarları döneminde Türkiye her alanda büyük bir değişim ve dönüşüm yaşadı. Eğitimde 17 milyon öğrencisi ve 1 milyon çalışanıyla bu dönüşümü yapmak kolay olmuyordu. Zaman zaman Milli Eğitim Bakanlığı bu konu ile ilgili eleştiriler de alıyordu.  Fakat Başbakanımızın ikili öğretim ile ilgili son açıklaması tarihi bir dönüşümdür. İkili öğretimden vazgeçilerek tekli eğitime geçilmesi Türkiye’yi gelişmiş ülkeler seviyesine çıkaracak tarihi bir dönüşümdür. İkili eğitimin yapılma gerekçesi derslik sayısının yetersizliğinden kaynaklanıyordu. Örneğin 500 kişi kapasitesi olan bir okula 1000 kişilik talep geldiğinde bu sorun ikili eğitimle çözülmeye çalışılıyordu. Tekli eğitime geçilmesi kararının alınması yeterli derslik sayısının oluşturulacağı anlamına geliyor. Bu da Türkiye’de eğitime verilen önemin bir göstergesidir. Bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizde de bir öğrenci sabah 8-9 gibi okuluna gidip öğleden sonra evine dönecek. Bu eğitimde çok önemli bir sıçrama olacaktır.” dedi.

14-1-2.jpg

SOSYAL HAYATA DA YANSIMALARI OLACAK

Tekli eğitime geçilmesinin sosyal anlamda da olumlu yansımalarının olacağını ifade eden Erdem, “Bu sistem çalışan anne babaların çocuklarını okula göndermede çektikleri sıkıntıları da ortadan kaldıracak bir çalışmadır. Bu çalışmanın sosyal hayata da katkısı olacaktır. Öğrenciler bu sistemle sıkıştırılmamış olması gerektiği gibi bir eğitim alacaklar. Sabah 7’de de değil derse 9’da başlayıp öğleden sonra 4’te bitirecekler. Bu çok güzel bir gelişme. Okul öncesi eğitim 4+4+4 siteminden sonra oldukça merak edilen bir konuydu. Yine gelişmiş ülkelerde olduğu gibi okul öncesi eğitimin zorunlu hele gelmesi ülke adına, çocuklarımız adına inanılmaz bir yatırımdır. Bu da yine eğitimde devrim niteliğinde bir karar olarak karşımıza çıkıyor. Bu kararında yine sosyal bir boyutu var ve çalışan anne babaları rahatlatacaktır. Yabancı dil ile ilgili ülke olarak bir problem yaşıyoruz. Bu problemi aşma ile ilgili 5. Sınıftan itibaren yabancı dili zorunlu hale getirildi. İlk iki maddeyi çok daha önemsiyorum. İnsana ve sosyal hayata çok büyük katkıları olacaktır.” şeklinde konuştu.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ