Teknoloji bağımlılığı öldürüyor

Teknoloji bağımlılığı, çağımızın hastalığı haline geldi. Bazı ülkelerde bu bağımlılığa bağlı olarak ölüm vakaları bile görüldü
Teknoloji bağımlılığı öldürüyor

Küçük yaşta görülen teknoloji bağımlılığın, ileri yaşlarda madde bağımlılığına dönüşebileceği ve aynı zamanda sosyal yalnızlık ile hareketsizliğe bağlı olarak ölüme yol açabileceği ifade edildi. 

Türkiye’de teknoloji bağımlılığı her geçen yıl giderek artıyor. Teknoloji insan hayatını kolaylaştırsa da kontrolsüz kullanım, olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Hatta bazı ülkelerde teknoloji bağımlılığına bağlı olarak ölümler bile görülüyor. Türkiye’de de bu bağımlılık hızla artıyor. Bu konuda önlemler alınmaya çalışılsada teknolojinin hızına yetişilemiyor. Yeşilay Derneği Konya Şubesi Başkan Yardımcısı Uzman Psikolog Arzu Çiçekçi, teknoloji bağımlılığının sosyal yalnızlığı ve hareketsizliği beraberinde getireceğini ve bunun sonunda da ölüm vakalarına yol açabileceğini söyledi.

“ÖLÜMLERE YOL AÇIYOR”

Arzu Çiçekçi, “Bağımlılık, beynimizdeki ödül ve ceza sisteminin bir parçasıdır. Sosyal medyada beğenilen her fotoğraf hoşa gitmeyi artırır ve bağımlı hale getirir. “Beni kaç kişi beğenmiş?” sorusu, bağımlılığı kolaylaştıran süreçlerdir. Teknoloji bağımlısı birisinin, madde bağımlısı olma ihtimali daha yüksektir. Teknoloji bağımlılığı, sosyal yalnızlığı ve hareketsizliği beraberinde getiriyor. Bu durum ölümlere yol açabiliyor. Anne babaların çocuklarına güzel örnek olmaları gerekmektedir. Herkes evde kendi odasına geçiyor ve kendi teknolojisiyle baş başa kalıyor. Evde, sohbet ve çay saatleri olsun. Yemek masasına aynı saatlerde oturulsun. Kurallar o kadar önemlidir ki evde kurallar koyalım.” dedi.

6-1-1-017.jpg

EĞER BUNLAR VARSA DİKKAT!

Teknoloji bağımlılığına giden süreçleri de anlatan Çiçekçi, “Vaktinizin çoğunu teknoloji başında geçirdiğinizi hissettiğiniz an, teknolojiden uzak kaldığınızda bir huzursuzluk ve öfke hissettiğiniz an, günlük sorumluluklarınızı biraz biraz yapamamaya başladığınız an teknoloji bağımlısı oluyorsunuz demektir. Bağımlılıklar da genel olarak bir merak olayı vardır. Bağımlı olan kişilerin bağımlılık nedenleri şunlardır: Kişi, yalnızdır, sosyal becerileri iyi değildir, kendini teknoloji ile rahat hissediyordur. Gerçek hayatta yapılamayan şeyler, bu mecralarda çok rahat yapılıyordur. Gerçek hayatta çok cılız biridir ama bilgisayar veya telefondaki oyunda çok güçlü görünüyordur. Bunlar insanın hoşuna gidiyor olabilir. Ya da kişi, bağımlılık nedir, teknolojiyi kontrollü kullanımın ne olduğunu bilmiyordur. Tüm bunlar bağımlılığa giden yolu açan süreçlerdir.” diye konuştu.

ÇOCUKLAR BAĞIMLI OLUYOR

Çocukların teknoloji bağımlısı olmaması için aileleri dikkatli olmaya çağıran Arzu Çiçekçi, “Bir bağımlılığın, diğer bağımlılıkların da kapısını açabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle daha küçük yaştan itibaren özellikle 0-3 yaş aralığındaki çocuklarda hiç teknoloji olmasın diyoruz. Sosyal ve dil gelişimi adına bu çok önemlidir. Bu yaş aralığından sonra belki 30’ar dakikalık gibi süreler eklenebilir. Çocukların, pasif izleyici değil de aktif izleyici olması için izlediği her şeyi beraber izleyip, oradaki görüntüler üzerine konuşmalar yapmak, eleştirel biz izlemeyle çocuklarımızı aktif izleyici haline getirebiliriz. Güçlü aile bağının olduğu ortamlarda, bağımlılık riski daha az olur.” şeklinde konuştu.

GİDİŞAT TEHLİKELİ!

Yeşilay’ın teknoloji bağımlılığı ile ilgili aktif çalıştığını da aktaran Çiçekçi konuşmasına şöyle devam etti: “Yeşilay, teknoloji bağımlılığında oldukça aktif. Hatta Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Sempozyumu’nu da düzenledi. Oraya gelen vakalara bakıldığında, Japonya, Kore gibi ülkelerde teknoloji bağımlılığın ölümlere bile neden olduğu görüldü. Bu ülkelere göre sıralamada belki iyiyiz ama bu bağımlılıktaki gidişat o boyutlara ulaşma noktasında. İnsanoğlu olarak teknolojiyi geliştirdik ve çok yol aldık ama kendi geliştirdiğimiz sürecin karşısında daha çaresiz düşmeye başladık. Çünkü teknoloji bizi bağımlı hale getiriyor. Bağımlılık kimyasal olabileceği gibi teknoloji bağımlılığında olduğu gibi davranışsal ve eylemsel bir şekilde de görülür. Yeşilay, gençliğin derdini kendini dert edinmiş ve manevi değerlerimize uygun bir gençlik oluşturma amacında olan bir kuruluştur. Konya Yeşilay olarak, Yeşilay’ın misyon ve vizyonuna uygun hareket etme çabası içerisindeyiz.”

SALİH KÖPRÜLÜ / YENİ HABER GAZETESİ