Murat Can

Murat Can

Temayül Manipülasyonları

Temayül Manipülasyonları

Ak Parti temayüllerine anlam yükleyen iki farklı siyasetçi türü var.

Birincisi temayülün hiç bir anlamı olmadığını düşünen, ikincisi temayülün çok fazla manası olduğunu düşünen.

Ben iki türede mesafeliyim.

Hiç bir anlamı olmayan temayüllerde gördüm. Çok fazla anlam taşıyan temayüllerde. Bu yüzden temayül sonuçlarının yerine ve zamanına göre anlamlı olduğunu düşünürüm.


Pazar günü Konya'da temayül yapıldı. Ne gördün, ne duydun diye soranlar olur izlenimlerimi ve duyduklarımı paylaşayım.

Aslında temayül öncesinden, yanı cumartesi gecesinden telefonlar gelmeye başladı.

Gelen telefonlarda ana fikir şu. " Ak Parti Konya İl Teşkilatı genel merkezden gelen anahtar liste yerine yeni bir liste hazırlıyor. Bu listede özellikle kurucu yönetim kurulu üyeleri, eski il başkanları vesaire gibi partinin hafızasını da oluşturan isimler devre dışı bırakılmış."

Bu iddia olasılık dahilinde, teyit edecek bir iki telefon aldığımı söyleyebilirim.

"Peki ama neden il teşkilatı böyle bir şey yapsın?" diye soruyorum. Cevap şöyle geliyor "eski parti yöneticileri Tahir Akyürek'i eleştiren isimler. Bu tip isimlerin oy vermesi engellendi."

Şimdi ortada garip bir durum var.

Bir süredir kamuoyunda Ahmet Sorgun ve Tahir Akyürek arasında soğukluk olduğu haberi yayılıyor.


Ben buna ihtimal vermiyorum. Bilakis temayül öncesi bilinçli bir propaganda olabilir. Fakat garip bir durum daha var bununla ilintili. Partiden gelen bazı bilgiler 'İl ve İlçe teşkilatlarına Ahmet Sorgun'un ismini yazın' diye telkinler yapılmış. Parti yöneticilerinden bazı isimler, Ahmet Sorgun'un da adaylık potasına girmesi için anket pusulalarına Ahmet Sorgun isminin yazılması konusunda sıkı tembihler yapmışlar.

Bütün bu bilgilere şaşırdım.

Benim bildiğim Tahir Akyürek'le Ahmet Sorgun'un arası kötü olmaz. Çünkü Ahmet Sorgun Tahir Akyürek'e eleştiri yapmaz. Zaten il başkanı yapılmasında da, il başkanı olarak kalmasında da bu özelliği belirleyici unsur.


İyi ama neden Tahir Akyürek'le arasının kötü olduğu haberleri yayılıyor?

Dahası madem araları bu kadar iyi, oy pusulalarında ki 'Büyükşehir Belediye Başkanı olarak kimi görmek istersiniz?' Sorusunun karşısına neden Ahmet Sorgun yazılması için telkinde bulunuluyor? Ayrıca Tahir Akyürek muhalifi eski parti yöneticilerinin oy kullanılmasına neden olanak tanınmıyor.

Dahası gençlik kolları ve  kadın kolları yönetim listeleri neden genel merkezden gelen listelerle uyuşmuyor?

Şimdi bu temayüle birileri çok fazla anlam mı yüklüyor?


Mesela bir bilgi daha. Genel merkez kendi teşkilat eğilimlerini belirlemek isterken neden il teşkilatından iki başkan yardımcısı Meram ilçe teşkilatından oy kullanacak kişilere Mustafa Yazlık'ın ismini yazmaları için yoğun baskı yapıyor.

Görüldüğü üzere ilde siyaset yapan bir kaç isim bu temayülü şekillendirmek adına ciddi işler yapmışlar. İddiaları buraya taşıdım. Demokratik olması gereken ve Başbakana fikir vermesi gereken temayül adeta hesaplaşma alanına döndü ve yine manipüle edildi.

Konya Türkiye'nin 6 büyük şehrinden birisi. Demokrasi kültürünün şu şehre yerleşmemesi ve hala en ufak bir belirleme temayülünde bile herkesin bir birini kollaması, listelerin manipüle edilme çabası gerçekten üzücü.

Genel Başkanın canını ortaya koyarak vermiş olduğu milli mücadeleyi örnek almak yerine, koltuk sevdasına düşen küçük hesapçılar yine teşkilat vicdanına ve Allah'a havale edildi.

Şuda unutulmamalı, dün küçük hesaplarla oy devşirmeye çalışan politik tiplerin bugün kapısını çalan bir vatan evladı yok. İz bırakmak, hatırlı olmak istiyorsa siyasetçi; gizli kapaklı hesaplarla küçülmek yerine kalp kazanarak büyümeli.

Zaman hızlı akıyor. Kimse bulunduğu yerde baki kalmıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Can Arşivi
SON YAZILAR