TEOG Hayatın Sonu Değil

İyi bir liseye girişte önemli bir sınav olan TEOG sınavının zamanı geldi. Aylardır hatta yıllardır sınava hazırlanan öğrenciler heyecanla sınav gününü bekliyor.
TEOG Hayatın Sonu Değil

Son bir gün kalan sınavda öğrenciler ve veliler nelere dikkat etmeli Gençlik Okulları Rehber Öğretmeni Mevlüt Okur ile değerlendirdik.

Bu zamana kadar yapılan sınavlarda ciddi başarılar elde eden Gençlik Okulları bu yıl yapılacak olan TEOG sınavında da oldukça iddialı. İyi bir sınav sonucu ve motivasyonun sırrını anlatan Rehber Öğretmeni Mevlüt Okur rutinin dışına çıkılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Hazırlanması uzun bir maraton olan ve iyi bir liseye gitmede önemli olan TEOG sınavı geldi çattı. Gençlik Okulları’nın sınava nasıl hazırlandığını anlatan Rehber Öğretmeni Mevlüt Okur; “Gençlik Okulları TEOG Sınavı’na yaklaşık 25 deneme yaparak akşamları çocuklarla özel vakit geçirerek yapılan denemelerde soru çözümlemelerinde ki yanlışlar üzerinde tekrar durarak yoğun bir çalışma yapıldı. Konya’da yapılan KİDEM Sınavında birincimiz var. İnşallah TEOG sınavında da birden fazla ful yapan öğrenci bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

GENEL GEÇER KANUNLARLA ÖĞRENCİ YÖNLENDİRMEK DOĞRU DEĞİL

Kimi uzmanlar son gün derslere ve notlara bakılmaması gerektiğini kimi uzmanlar ise son ana kadar ders notlarına bakılabileceğini savunuyor. Bununla ilgili Mevlüt Okur; “Bireysel farklılıkları göz önünde bulundurmak önemlidir. Genel geçer bir kanun şeklinde bütün öğrencileri yönlendirmek çok sağlıklı bir durum değil. Bazı öğrencilerin not defterinde birkaç yere bakıp kendini güvende hissetmesi mümkün, bazılarının da son günler birkaç nota bakayım derken heyecan yapması da mümkün. Bu gibi durumlarda mümkün olduğunca bakılmamasını ama stres yapıyorsa öğrenci birkaç yaprak bakmış olmasında herhangi bir sıkıntı olmayacağını söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

SINAV SONUCU NE OLURSA OLSUN ÇOCUĞUNUZU KUCAKLAYIN

TEOG’un iyi bir liseye gidebilmek için önemli olduğunu ancak bunun hayatın sonu olmadığının altını çizen Okur; “TEOG ne değildir üzerinde durabiliriz. TEOG kişilik ölçen bir sınav değildir. TEOG zor bir sınav değildir. TEOG öğrencilerin birbirleri ile kıyaslanabileceği bir sınav değildir. TEOG altı üstü bir yazılıdır. Nasıl matematik birinci yazılısına ikinci yazılısına öğrenci evinden rahat bir şekilde çıkıp geliyorsa belki veli bunun farkına bile varmıyorsa TEOG’da aynı havada aynı ortam da gelmesini rica ediyoruz. TEOG hayatın sonu değildir. Hayatın sonu olmayan bir TEOG için yapılan ufak tefek yanlışların ve belki de yer yer kaydırmaların abartılmaması gerekiyor. İyi bir lise iyi bir gelecek. Bunda hemfikiriz. Ama en iyi liselere giden öğrencilerden ziyade ikinci üçüncü dördüncü basamak diyebileceğimiz liselerden de Türkiye dereceleri çıkıyor. Bu nedenle sınav sonucu ne olursa olsun velinin çocuğunu kucaklaması lazım.” dedi.

SON GÜNLERDE DIŞARIDAN YEMEK YEMEYİN

Son günlerde uyku düzeninden yemek yeme alışkanlığına varana kadar dikkatli olunması gerektiğini belirten Mevlüt Okur; “Son günlerde özellikle dışarıdan yemek yenmemesini rica ediyoruz. Daha önceki yıllarda YGS LYS grubu öğrencilerde başımıza gelmişti. Gıda zehirlenmeleri olabiliyor. Mağduriyetleri engellemek açısından evde yemek yemelerini öneriyoruz. Sabah kahvaltıda zekâyı açacak düşüncesi ile bal pekmez şeker tarzında yiyecekleri çok fazla görüyoruz. Metabolizma buna alışık değil ise o gün verilen şekerli gıdalar metabolizmayı bozabiliyor. Dün nasıl kahvaltı dışında hiçbir şey yapmamalarını öneriyoruz. Her şey rutin devam etmeli. “ şeklinde konuştu.

SINAVDAN YARIM SAAT ÖNCE OKULLARDA OLUN

Sınavın YGS/LYS sınavları kadar katı kuralları olmadığını ancak daha temkinli olunursa faydası olacağını belirten Okur; “Sınava yarım saat kala gelmelerini tavsiye ediyoruz. Öğrenciler ilk 15 dakikaya kadar alınabiliyor. Öğrenciler küçük olduğu için YGS’de de ki kadar sert bit tutum yok. Strese sokacak bir ortam oluşturmuyorlar. Ama öğrencinin en geç yarım saat kala okulda olması ve hazırlıklarını yapmış olması bizim genellikle yapacağımız bir tavsiyedir. Sınav başladıktan sonra ilk 15 dakika girme hakları yine mevcuttur. Fakat ek süre verilmiyor. Bir de herkes kendi okulunda giriyor bu da bir avantajdır.” dedi.

SINAV ARALARINDA SORU DEĞERLENDİRMEYİN

Son olarak sınav günü için önemli tavsiyelerde bulunan Okur; “İki gün sürecek olan sınavlar her gün 9’da başlıyor ve 3 seans yapılıyor. Yapılan sınavlarda okulda görevli olan öğretmenler dışında kimse olmuyor. Sessiz bir ortam sağlanıyor. Her sınav 40 dakika ve her sınavdan sonra yarım saat ara veriliyor. Öğrencilerin yarım saatlik aralarda da bir önceki sınavı değerlendirmemelerini ve konuşmamalarını istiyoruz. Yanlış sorular çıktığı takdirde öğrenci şüpheye düşebilir. Ki neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilmiyoruz. Bir öğrencinin doğrusuna göre kendisinin yanlış yaptığını değerlendirmiş oluyor. Belki o soru iptal dahi edilebilir. Okulda misafir olarak eşlik eden velilerimizin sınav aralarında öğrencilerle kesinlikle bir önceki sınavı sormamaları, sınavın nasıl geçti gibi konulara değinmemelerini ısrarla söylüyoruz. Hatta ve hatta mümkünse sabah okula bırakıp okul çıkışında geri gelebileceklerini tavsiye ediyoruz.” şeklinde konuştu.

BÜŞRA AKSAKBAĞI / YENİ HABER GAZETESİ