TEPAV İstanbul'daki Suriyelilerin durumunu araştırdı

TEPAV Politika Analisti Asmin Kavas:- "Türkiye'deki Suriyelilerin sosyal hayata uyumları sağlandığında ve iş bulma olanakları artırıldığında, hem Türkler hem de Suriyeliler için birlikte yaşamaktan mutlu olacakları, huzurlu ortamlar oluşacak"- "Araştırmam
TEPAV İstanbul'daki Suriyelilerin durumunu araştırdı

ANKARA (AA) - Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Politika Analisti Asmin Kavas, Türkiye'deki Suriyelilerin sosyal hayata uyumları sağlandığında ve iş bulma olanakları artırıldığında, hem Türkler hem de Suriyeliler için birlikte yaşamaktan mutlu olacakları, huzurlu ortamlar oluşacağını söyledi.

TEPAV ve Heinrich Böll Stiftung Derneği tarafından, Ankara TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde "İstanbul'da Suriyeliler ve Savaş Sonrası Suriye Gettoları" projesi kapanış toplantısı düzenlendi.

Projenin sunumunu yapan Kavas, araştırmada Fatih, Sultanbeyli ve Sultangazi'deki Suriyelilerin durumuna eğildiklerini ve bu ilçelerin İstanbul'da Suriyeli nüfusunun en yoğun olduğu yerler olması sebebiyle seçildiğini açıkladı.

Kavas, "Getto" kavramının 10. yüzyılda Venedik şehrindeki bir döküm fabrikasının adı olarak ortaya çıktığını belirterek, bu bölgeye yerleştirilen Yahudi işçilerin yaşam alanı haline gelmesiyle yayıldığını ifade etti. Kavas, gettoyu, sosyo-kültürel açıdan bir dine, mezhebe, ırka ya da etkin kökene ait kişilerin birlikte yaşadığı kentsel yapılı çevre olarak tanımladı.

Kavas, "Üç ilçenin toplam 19 mahallesinde görüşmeler gerçekleştirdik. Çalışma kapsamında yerel yönetimler, mahalle muhtarları, Türk vatandaşlar, Suriyeliler ve emniyet mensupları gibi farklı alanlardan kişilerle görüştük. Araştırmamızda Suriyelilerin karşılaştığı en temel sorunların ikamet yeri bulma, eğitim ve sosyal uyum sıkıntısı olduğunu tespit ettik." diye konuştu.

- Sultanbeyli örneği

Türk vatandaşların da Suriyeliler ile ilgili kaygıları olduğunu dile getiren Kavas, Fatih ve Sultangazi ilçelerinde bu durumun görüldüğünü fakat Sultanbeyli gibi belediye ve sivil toplum kuruluşlarının Suriyelilerin toplumsal hayata katılımı konusunda ciddi çalışmalar yürüttüğü ilçelerde durumun tam tersi olduğunu söyledi.

Kavas, bu durumun Sultanbeyli Belediyesinin ilçeye gelen Suriyelilerle ilk andan itibaren yoğun bir diyalog ve kapsamlı bir program geliştirmesinin sonucu olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Sultanbeyli Belediyesi ve onun iş birliğinde olduğu Mülteciler Derneği, 2014 yılından bugüne çok ciddi çalışmalara imza atmış durumdalar. İlçe sınırlarında yaşayan ve ilçe nüfusunun yüzde altısını oluşturan 19 bin Suriyelinin Suriyeli Koordinasyon Merkezi tarafından kaydedildiğini ve bu merkezin ihtiyaçların belirlenmesinde ve karşılanmasında çok önemli bir yer olduğunu görüyoruz. Suriyeliler ilk kez ilçeye geldiklerinde bu dernek onlara nerede yaşayacaklarını söylüyor ve dolayısıyla Suriyeli nüfusuna baktığımızda ilçenin 15 mahallesine eşit oranda dağıtıldığını görüyoruz. Böylece yığılma ve kümelenme olmuyor çünkü bir yerde kümelenme ve yığılma olduğu zaman orada sorunlar çıkıyor, suç oranları artıyor. Fakat Sultanbeyli gibi bu kümelenmenin olmadığı yerlerde vatandaş da Suriyelilerin bulunmasından rahatsız olmuyor."

- "Suriyelilerin suça karışma oranı çok düşük"

Fatih ve Sultangazi ilçelerinde ise Suriyelilerin sosyal hayattan uzak bir şekilde kendi aralarında hayatlarını sürdürdüklerini aktaran Kavas, "Türkiye'deki Suriyelilerin sosyal hayata uyumları sağlandığında ve iş bulma olanakları artırıldığında, hem Türkler hem de Suriyeliler için birlikte yaşamaktan mutlu olacakları huzurlu ortamlar oluşacak." dedi.

Kavas, çalışma kapsamında görüştükleri Suriyelilerin, Türkiye'de yaşamaktan memnun ve huzurlu olduklarını, suça karışma oranlarının ise yansıtıldığından çok daha düşük olmasının önemli bulgular olduğunu vurguladı.

"Çalışmamızda, Suriyelilerin yaşadıkları sorunların çözülmesi için bazı politika önerileri de oluşturduk." diyen Kavas, bu çözüm önerilerini belediyeler ve sivil toplum kuruluşları arasında iş birliğinin sağlanması, iki toplum arasındaki diyalog mekanizmasının güçlendirilmesi ve belediye hizmetlerinin etkin ve verimli sunulması için İstanbul genelinde bütün ilçe belediyelerini aynı çatı altında toplayan bir "Mülteci Hizmet Veri Sistemi"nin oluşturulması şeklinde sıraladı.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü internet sitesinde yer alan verilere göre, 11 Nisan 2019 itibarıyla 3 milyon 620 bin Suriyeli geçici koruma kapsamında Türkiye'de bulunuyor. Türkiye'deki Suriyelilerin 553 bini ise İstanbul'da yaşıyor.

Kaynak: