Tepkilere rağmen İslam yasası meclisten geçti

Tepkilere rağmen İslam yasası meclisten geçti

Avusturya'da Meclis Genel Kurulu tarafından oy çokluğuyla kabul edilen İslam Yasası, ülkede yaşayan Müslümanların dini hayatını olumsuz etkileyecek maddeler içeriyor.

Müslümanların, "İslam cemaati için ayrı bir yasa talebi, eşit haklar ve dış finansman yasağı" konularındaki endişelerini dikkate almayan yasada, din ve örgütlenme özgürlüğü ile eşitlik haklarını ihlal eden maddeler bulunuyor.

Muhalifler yasaya karşı

Yeşiller Partisi Milletvekili Alev Korun ise "İslam Yasa Tasarısı"nın iktidar partilerinin oylarıyla kabul edildiğini, muhalefet partilerinin ise tasarıyı reddettiğini söyledi. Tasarının küçük değişiklikler yapılarak yasalaştığını ifade eden Korun, camilerin dönüştürülmesi konusunda 3 aylık uzatma olduğunu aktardı.

İktidarın yasayı, güvenlik yasası ile karıştırdığını kaydeden Korun, yasanın olumsuz yönlerinin, olumlu yönlerinden çok fazla olduğu için reddettiklerini belirtti.

Mehmet Görmez: Avusturya 100 yıl geriye gitmiş oldu

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Avusturya'da kabul edilen "İslam Yasası'na ilişkin, bunun Avusturya'ya ve Avusturya'nın tarihine yakışmadığını, Avrupa hukuk müktesebatı açısından dikkate alındığında pek çok maddenin büyük sorunlar taşıdığını belirterek, "İnsan Hakları Mahkemesinden bu kanunun geri döneceğine inanıyorum. 1912’de İslamiyet’i ilk kabul eden Avrupa ülkesi olan Avusturya, bu yasa tasarısını kabul ederse dini özgürlükler konusunda 100 sene geriye gitmiş olur. Avusturalya bu tasarıyı kabul ederse Avrupa’nın özgürlüklere saygı iddiası tümüyle tartışılır hale gelir" dedi.

"Kanun her şeyden önce farklı din mensupları arasındaki rutin eşitliği ortadan kaldıran bir kanun... Sadece başbakanın etkisiyle 50-60 yıllık, 100 yıllık bir dini cemiyet ilgar edilebiliyor. Bilhassa üzerinde durulan en önemli hususlardan birisi de bugüne kadar 30-40 yıldır Diyanet İşleri Başkanlığının Avusturya'da yaşayan vatandaşlarımıza götürdüğü din hizmetleri. Bu din hizmetlerini hem Avusturya'da hem Almanya'da, Avrupa'nın her tarafında Diyanet İşleri Başkanlığı, 40 yıldır orada kurulan, oradaki ülkelerin kanunlarıyla kurulan müesseselerle ortaklaşa işbirliği içerisinde yürütmektedir. Tarihine baktığımız zaman Diyanet İşleri Başkanlığı ile beraber yürütülen bu hizmetin o toplumlara olumsuz denilebilecek hiçbir maliyeti olmamıştır. Sadece barış içerisinde birlikte yaşama kültürünü, birlikte yaşama ahlakını, birlikte yaşama hukukunu güçlendirmiştir."

Görmez, özellikle dün Avusturya Meclisi'nde yapılan tartışmalarda, "İslam, Avusturya'nın parçasıdır, değildir" tartışmalarının yoğun olarak yaşanmasını çok büyük bir üzüntüyle izlediğini aktardı.

"Her şeyden önce Avrupa'da herhangi bir ülkenin üzerine düşen vazifeleri yapmak yerine, birlikte yaşama kültürünü güçlendirmek yerine Müslümanlara yönelik başlayan İslamofobi dalgasını bertaraf etmek yerine, entegrasyon ve güvenlik politikalarının bir parçası olarak her ülkenin oturup kendi İslamını üretmeye kalkışmasını kesinlikle beyhude bir çaba olarak değerlendiriyorum ve bunun doğru olmadığını düşünüyorum" ifadesini kullanan Görmez, evrensel din İslam'ın kaynağı, tarihi, esasları ve ilkelerinin belli olduğunu söyledi.

Her ülkenin kendine göre bir İslamı olamayacağını bildiren Görmez, "Bunlar devlet politikalarıyla üretilecek şeyler değildir. Bunlar ancak doğru bilgiyle ve dini özgürlüklerle geliştirebilir" dedi.

Müslümanlara yönelik şüphe

Yasada, Müslümanlara yönelik suçlayıcı ifadeler yer alıyor. Müslümanların "devlete ve topluma karşı olumlu tutum içinde olmaları", "yasa dışı girişimlerde bulunmamaları" ve "yasalara uymaları" gibi ifadeler ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkelerine aykırı görülüyor.

Yurtdışından imam gelemeyecek

Tasarıda yurt dışından gelen imamların ve finansmanın engellenmesini öngören "yurt dışından finansman yasağı" maddesi kırmızı çizgi olarak adlandırılmıştı. Bu madde Türkiye'den gelen ve camilerde vazife yapan 65 imamı doğrudan etkileyecek. Son değişikliğe göre yurt dışından gelen imamlar, kanun yürürlüğe girdikten bir sene sonra ülkeden ayrılacak. Yurt dışından gelen imamların yerine Avusturya'da yetişmiş imamların istihdam edilmesi planlanıyor.