Tercih öncesi velilere uyarı

Liseye Geçiş Sınavı’nın ardından, tercih sürecinin başlamasıyla tercihlere esas kontenjan tabloları da e-Okul üzerinden ilan edildi.
Tercih öncesi velilere uyarı

Özel Form Kampüs Koleji Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Berrin Karakaya, “Velilerimiz kendi okulundan ya da bir başka okuldan mutlaka rehber öğretmenlerinden yardım alsınlar” dedi.

LGS’ye giren 971 bin öğrencinin puanları ile birlikte yüzdelik dilimlerinin yayınlandığının altını çizen Özel Form Kampüs Koleji Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Berrin Karakaya, “26 Haziran 2018 tarihinde açıklanan LGS sonuçları ile aynı gün yayımlanan Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu ile tüm yerleştirme detayları ortaya çıktı. Bu sene açıklanan LGS puanları geçmiş yıllardaki TEOG’la kıyaslandığında çok düşük algısı oluşturdu. Ancak öğrenci ve velilerin tercih yaparken puanlardan çok yüzdelik dilimlere bakmaları ve okul tercihlerini buna göre oluşturmaları daha isabetli olacaktır. Geçmiş yıllarda 340 puan alan bir öğrenci Anadolu Liselerine yerleşemezken, bu yıl aynı puanla öğrencilerin sınavla öğrenci alan okullara yerleşmesi mümkün olabilecektir. Bu anlamda genel yüzdelik dilimi %13 olan öğrenciler LGS Puanıyla 126 bin kontenjanlı sınavla öğrenci alan okullara yerleşebilecek gruptadır” diye konuştu.

2-20180702183539.jpg

“FEN LİSELERİNE GİRMELERİ MÜMKÜN”

Sınavla öğrenci alan okullar kategorisinde ilan edilen ve proje okulu olan 312 Fen Lisesinin yaklaşık kontenjanı 34 bin 500 olduğunu vurgulayan Karakaya, “LGS’ye 971 bin öğrenci girdiğine göre, genel yüzdelik dilimi yüzde 3 buçuk olan öğrencilerin doğru bir tercih yapması durumunda Fen Liselerine girmeleri mümkün görünüyor. Öğrenciler, çok tercih edilen okulların yüzdelik dilimlerinin düşeceğini göz önünde bulundurarak tercihlerini yapması bu okullara yerleşmeleri açısından önemli olacaktır. Fen Liselerinden sonra öğrencilerin girmeyi hedefledikleri Anadolu Liseleri ile Anadolu İmam Hatip Liselerinde 525 okulun toplam kontenjanı 65 bin. Bunun 37 bini Anadolu Lisesi, 28 bini İmam Hatip Anadolu Lisesidir. LGS sınavı sonuçlarına göre genel yüzdelik dilimi yüzde 10 olan öğrencilerimiz, Sınavla Öğrenci Alan Okullar tercih ekranından 5 tercihin içinde bu okullara yer vermeleri halinde yerleşebileceklerdir. Öğrencilerin, ilgi, beceri ve gelecek ile ilgili hedeflerini gözeterek gerçekten gitmek istediği okullara göre tercihlerini belirlemesi önemlidir” şeklinde konuştu.

“İŞ DÜNYASI TARAFINDAN TERCİH EDİLİYOR”

Bünyesinde Program Uygulayan, meslek alanında pilot uygulama olarak belirli eğitim reformu ve programları uygulamak ve faaliyet göstermek üzere açılan 449 mesleki ve teknik Anadolu lisesi olduğunu söyleyen Karakaya, “Bunların toplan kontenjanı da 25 bin 500 civarında. Bu okullar, uygulanacak meslek alanı ile ilgili milli eğitim müdürlükleri ile orta ve büyük ölçekli işletmelerle ve kuruluşlarla öğrencilerin işletmede beceri eğitimi ve stajı, mezuniyet sonrası istihdamları, öğretmenlerin mesleki gelişimleri, eğitim ortamlarının iyileştirilmesi konularında iş birliği içerisindedir. Bu nedenle öğrenciler, bu okullardan mezun olmaları durumunda iş dünyası tarafından öncelikli tercih sebebi olmaktadır” ifadelerini kullandı.

“YEREL YERLEŞTİRME TERCİHİ ZORUNLU”

Sınava giren ve Merkezî Sınav Puanına sahip olan öğrenciler ile sınava girmeyen öğrenciler olmak üzere tüm öğrencilerin öncelikle yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda olduğunun altını çizen Karakaya, “Aksi halde Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ile Pansiyonlu Okullar tercih ekranı açılmayacaktır. Yerel yerleştirme; okulların türü, okulların kontenjanı, okulların bulundukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara, öğrencilerin ikamet adresleri, öğrencilerin ortaokullarda bulunuşlukları, tercih önceliği, okul başarı puan dilimi, devam-devamsızlık ve yaş kriterleri göz önünde bulundurularak yapılacaktır. Bu algoritmaya göre, ikamet ettiği adres ve kayıt alanı bakımından, kendi kayıt alanında bir liseyi ilk tercihinde seçen, halen kayıt alanındaki bir ortaokulda ve 8 dönemdir okuyan, ortaokul başarı durumu 80-100 başarı diliminde olan ve 8’inci sınıf devam-devamsızlığı 0-5 gün aralığında bulunan bir öğrenci yerleştirmede önceliklidir” diye konuştu.

“KAYIT ALANINDAN YAPMA ZORUNLULUĞU VAR”

Yerel Yerleştirmede tercihlerinden ilk üç okulu Kayıt Alanından seçmek kaydıyla en fazla beş okul tercihinde bulunulabileceğine dikkat çeken Karakaya, “Yapılan tercihlerde, aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla üç okul seçilebilecektir. Yerel Yerleştirmede tanınan beş tercihi hakkının tamamını kullanmak zorunlu değildir. Yalnız bir okula yerleşebilmek için tüm tercihlerin kullanılması önemlidir. Bir tercih, iki tercih veya üç tercih yapılarak da bu bölümdeki tercihler tamamlanabilir. Ancak ilk üç tercihi ‘Kayıt Alanından’  yapmak zorunluluğu vardır. Yerel Yerleştirme Tercihlerinde Bütün Tercihler Anadolu Lisesi olamayacak.  Verilen beş tercih hakkının en fazla 3’ü aynı okul türünden olabilir. İlk üç tercih Anadolu Lisesi seçilmişse, 4’üncü ve 5’inci tercihler başka tür okul olmak zorundadır. Son iki tercih hakkı (4’üncü ve 5’inci tercihler) ‘Kayıt Alanından’ kullanılabileceği gibi, ‘Komşu Kayıt Alanı’ veya ‘Diğer Kayıt Alanlarından’ da kullanılabilir” şeklinde konuştu.

3-985.jpg

“TERCİH HAKKINI İSTEDİKLERİ GİBİ KULLANABİLİRLER”

Merkezi sınava giren öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar tercih ekranından kendilerine sunulan beş tercih hakkını istedikleri gibi kullanabileceklerini vurgulayan Karakaya, “Merkezî Yerleştirme, merkezi sınavla öğrenci alan fen liselerine, sosyal bilimler liselerine, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına öğrenci tercihleri doğrultusunda Merkezi Sınav Puanı üstünlüğüne göre yapılacaktır. Merkezi sınava giren öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar tercih ekranından kendilerine sunulan beş tercih hakkını istedikleri gibi kullanabilirler. Öğrenciler, aldıkları puanı ve bulundukları yüzdelik dilimleri göz önüne alarak, en az bir, en fazla 5 beş tercihte bulunabilirler. Sınavla öğrenci alan okul tercihleri yapılırken, tercih ekranında ülke çapında sınavla öğrenci alan tüm okullar açılacaktır. Sınava giren ve Merkezî Sınav Puanına sahip olan öğrenciler dâhil tüm öğrenciler yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorundadır. Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda, öğrencilere Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ile Pansiyonlu Okullar tercih ekranı açılmayacaktır” dedi.

“PANSİYONLU OKULLARDA ZORUNLULUK YOK”

Pansiyonlu okul tercihinin zorunlu olmadığını söyleyen Karakaya, “Öğrenci isterse bu bölümden de aynı okul türünden en fazla üç olmak üzere toplamda beş tercih yapabilir. Öğrenciler, yerleştirme işlemleri sonucunda Merkezî Sınav Puanı ile Öğrenci Alan Okul tercihlerinden birine yerleşmiş ise yerel yerleştirme tercihleri; yerel yerleştirme tercihleriyle bir okula yerleşmiş ise, pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacaktır. Tercihler belirlendikten sonra mezun olunan ortaokul veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüğüne başvurularak, tercihlerin sisteme kaydını kontrol etmek/yaptırmak, okul müdürlüğüne 02-13 Temmuz tarihleri arasında onaylatmak ve tercihlerin bir çıktısını imza karşılığında almak zorunludur. Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler, kayıtlarını iptal etmediği sürece tercih ekranı açılmayacak ve tercihte bulunamayacaktır” ifadelerini kullandı.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER