"Terör 21. yüzyılın en büyük sorunu"

"Terör 21. yüzyılın en büyük sorunu"

 Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı İvica Dacic, terörün 21. yüzyılın en büyük sorunu olduğunu belirterek, terörle mücadele etmenin en iyi yolunun bilgi ve hizmet paylaşımı olduğunu ifade etti.

Dacic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sırbistan-Türkiye ilişkilerini, AB üyelik sürecini ve güncel meseleleri değerlendirdi.

Türkiye ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin son dönemde yükselişte olduğuna dikkati çeken Dacic, stratejik anlamda Türkiye'nin Sırbistan için önemli bir ortak olduğunu vurguladı.

İki ülke arasındaki fikir ayrılıklarına da değinen Dacic, "Türkiye'nin, Kosova'nın bağımsızlığını desteklemesi ve bu noktada diğer ülkelere çağrıda bulunması, Sırbistan'ın toprak bütünlüğünü doğrudan etkilemektedir. Diğer yandan, Türkiye ile Saraybosna ilişkileri de Sırp halkını yaralayacak düzeyde olmamalıdır." diye konuştu.

Dacic, Türkiye ile Sırbistan arasındaki siyasi ilişkilerin geliştirilmesine yönelik serbest ticaret ve vize muafiyeti anlaşmaları imzalandığını anımsatarak, "Sırbistan her zaman elini uzatmaya hazırdır ancak kendi ülkemizi, çıkarlarımızı ve halkımızı da düşünmek zorundayız." dedi.

Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Dacic, "Terör, 21. yüzyılın en büyük sorunu. Terör öyle bir hal aldı ki artık bireysel eylemlerin önüne geçmek çok zor. Bununla mücadele etmenin en güzel yolu bilgi ve hizmet paylaşımıdır." ifadelerini kullandı.

- "Vucic'in Srebrenitsa'ya gitmesi önemliydi"

Dacic, bölge istikrarının sağlanması noktasında Sırbistan'ın önemli adımlar attığına işaret ederek, bu bağlamda, Priştine ile diyalog süreci başlattıklarını, ayrıca geçen yıl 11 Temmuz'da Başbakan Aleksandar Vucic'in Srebrenitsa'yı ziyaret ettiğini anımsattı.

Vucic'in, Srebrenitsa'ya gitmesinin önemli olduğunu ve tüm dünya ülkelerince desteklendiğini aktaran Dacic, "Sırbistan ayrıca, Srebrenitsa'nın gelişmesi için maddi destek de sağladı. Ancak şehrin belediye başkanı (Camil Durakovic) bazı siyasilerin etkisinde kalarak bize savaş suçlusu gibi davranmaya devam ediyor. Her türlü diyaloğa açığız ancak asla Sırbistan'ın küçük düşürülmesine izin vermeyeceğiz." şeklinde konuştu.

Dacic, geçen günlerde Sırbistan Meclisi'ne sunulan ve Srebrenitsa Soykırımı'nın Sırbistan tarafından kınanması ve 11 Temmuz'un "Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü" ilan edilmesini öngören karar tasarısı hakkında şunları kaydetti:

"Sırbistan, eski Yugoslavya ülkeleri arasında her türlü suç eylemini kınayan tek ülke. Ne zaman Bosna Hersek veya Hırvatistan, Sırplar üzerinde uygulanan suçları kınayan bir hareket yaparsa biz de aynı şekilde cevap veririz. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden geçmeyen bir tasarının meclisten geçmesini beklemek yanlıştır."

- Balkan siyasetindeki "üçgen"

Dacic, bölge için anahtar kelimenin istikrar olduğunu vurgulayarak, Sırbistan'ın komşularıyla istikrarı sağlayacak projeler üzerinde çalışmaya devam edeceğini kaydetti.

Sırbistan, Bosna Hersek ve Hırvatistan'ın, Balkan siyasetindeki "merkezi üçgeni" oluşturduğunu söyleyen Dacic, "Dördüncüye ihtiyaç olduğunu sanmıyorum. Varolan problemleri sadece bize verseniz ve başkaları buna karışmasa, eminim çok daha iyi çözümler sunarız." dedi.

Dacic, İngiltere'nin AB'den ayrılmasını "büyük bir darbe" şeklinde nitelendirerek, Sırbistan'ın AB üyelik yoluna kararlılıkla devam edeceğini belirtti.

Sırbistan'ın, AB ile müzakerelerde yerine getirmesi gereken her koşulu yerine getirdiğini kaydeden Dacic, buna rağmen Türkiye ile Karadağ yeni fasıllar açarken, Hırvatistan ve İngiltere yüzünden Sırbistan'ın yeni fasıl açmasına izin verilmemesini "siyasi işkence" olarak değerlendirdi.

Sırbistan'ın, Hırvatistan ile diyaloğa açık olduğunu söyleyen Dacic, "Hırvatistan, 2012'den bu yana bize karşı sitemli. İki yıldır da iki ülke arasındaki sorunların giderilmesi için düzenlenen çalıştaylara katılmıyor. Onlar bu karmaşıklığın devam etmesini istiyor çünkü bu durum Hırvatistan'ın işine yarıyor." ifadelerini kullandı.