Teröre inat Hakkari'de tırmandılar

Teröre inat Hakkari'de tırmandılar

Adanalı dağcı Deniz Eroğlu, ABD'li bir dağcının da bulunduğu 5 kişilik ekiple, Hakkari'de bir yıldır terör olaylarının neden olduğu güvenlik problemleri nedeniyle çıkılmasına izin verilmeyen 3 bin 487 rakımlı Sümbül Dağı'na zorlu bir tırmanış gerçekleştirdi.

Dağcılar, terör dolayısıyla insanların korkutulduğu ve turizmin baltalandığı Hakkari'nin bir doğa harikası olduğunu vurguladı.

Hakkari'de Türkiye Dağcılık Federasyonu İl Temsilcisi Naci Ertunç başkanlığında, aralarında ABD'li bir dağcının da bulunduğu 5 kişilik ekip, bir yıldır terör olaylarının neden olduğu güvenlik problemleri nedeniyle çıkılmasına izin verilmeyen 3 bin 487 rakımlı Sümbül Dağı'na tırmanış yaptı.

Yaklaşık 2 kilometresi karla kaplı olan Sümbül Dağı'na tırmanan dağcılar, konaklayacakları ilk kamp yerine 10 saatte ulaşabildi. Dağda iki gece geçiren dağcılar, üçüncü gün zirve yaptı. Dağın çevresindeki travertenler ve eşsiz doğa yaşamı dikkat çekti.

Adana Kamu Hastaneler Birliği'nde Basın Danışmanlığı yapan Deniz Eroğlu, yurt dışı ve yurt içinde birçok dağa tırmandığını fakat Sümbül Dağı'nda gördüğü flora zenginliğinin çok az dağda bulunduğunu anlattı.
Deniz Eroğlu, Hakkari'ye gelme kararının ailesi ve arkadaş çevresi tarafından endişeyle karşılanmasına rağmen kendisinin korku duymadığını, hatta beklentilerinin çok üzerinde bir sıcaklık ve barış havasıyla karşılandığını belirtti.

Hakkari'nin, terör dolayısıyla insanların korkutulduğu ve turizmin baltalandığı bir doğa harikası olduğunu vurgulayan Eroğlu, “Burada neredeyse Pamukkale ile karşılaştık. Buraya yurt dışından bile gelen insanlar varken, Türkiye'deki doğa sporcularını buraya bekliyoruz” dedi.

EROĞLU: “AMACIMIZ BU DOĞAYI TÜRKİYE'YE TANITMAK”
Deniz Eroğlu, bundan sonra da dağ tırmanışlarına devam edeceğini, amaçlarının Hakkari ve çevresinin turizmde bir an önce hak ettiği yeri alması ve doğa güzelliklerini Türkiye'ye tanıtmak olduğunu ifade etti.

ERTUNÇ: “2 GECE DAĞDA KALDIKTAN SONRA KAMP YAPTIK”
Türkiye Dağcılık Federasyonu Hakkari İl Temsilcisi Naci Ertunç ise Sümbül Dağı'na bu ayda gerçekleştirilen ilk tırmanışı yaptıklarını kaydederek, "Sümbül Dağı çok dik ve kayalıkları fazla bir dağdır. Yaz ayları tırmanış nispeten daha kolayken kış ve bahar aylarında karlar henüz erimediği için tırmanış ciddi risk teşkil eder. Bizler de 2 bin 700 metreye kadar kamp yüküyle tırmandık. Hava muhalefeti dolayısıyla 2 gece dağda kaldıktan sonra zirve yaptık. Çok zorlu bir faaliyetti fakat ekibin uyumu ve zirve mutluluğu tüm yorgunluğumuzu bizlere unutturdu" diye konuştu.