Teröristlerin korkulu rüyası 'Türk kuşu'

Türk mühendisler insansız hava aracı teknolojisinde son yıllarda büyük gelişme kaydetti. Milli sermaye ile üretilen Türkiye'nin en büyük insansız hava aracına efsanelere konu olan ANKA kuşunun adı verildi.
Teröristlerin korkulu rüyası 'Türk kuşu'

Güçlü Türkiye için güçlü dış politika, bunun için de güçlü ordunun gerektiğini belirten devlet, yerli savunma sanayinin geliştirilmesine büyük önem veriyor. Kendi silahını yapan ve teknolojisini üreten ülkemiz, artık birçok ihtiyacını yabancı ülkelerden değil, kendi sanayisinden karşılıyor. Buna bağlı olarak üretilen milli insansız hava aracı ANKA'yı bu hafta ele alacağız.

TUSAŞ mühendisleri tarafından tasarlanan ve birçok yerli alt yüklenici firmanın da yer aldığı Türk İnsansız Hava Aracı ANKA (Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı (MALE) İHA Sistemi) Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirildi. Montajı ve üretimi tamamlanarak 16 Temmuz 2010 tarihinde düzenlenen törenle hangardan çıkarılan ve motoru çalıştırılan sistem kendi kategorisinde dünyanın en iyisi olmayı hedefliyor.

Sayılı İHA'lardan biri

Gece ve gündüz, kötü hava şartları da dâhil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı üretilen insansız hava aracı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerini yapabiliyor.

Halen bu sınıfta görev yapabilen sayılı insansız sistemlerden biri olan ANKA, söz konusu görevleri yerine getirmek amacıyla Elektro Optik Gündüz Kamera (EO Day TV),Gündüz (EO-ElectroOptic) / Kızılötesi (IR-InfraRed) / Lazer Mesafe Bulucu (LRF-Laser Range Finder), Lazer İşaretleyici (LD-Laser Designator) ve Spotter ile SAR/MTI-ISAR faydalı yükleri taşıyor.

Tümüyle kompozit yapıda tasarlanan hava aracı; mono blok gövde, sökülebilir kanat ve V-kuyruk ile katlanabilir iniş takımı, yedeklemeli kontrol yüzeyleri, ekipman bölmeleri, servis kapakları gibi bileşenlerden oluşuyor. Yapıda kompozit ya da gereken yerlerde metal bileşenler, omurga, çerçeve, sehpalar bulunuyor. Arkadan itişli, piston-pervaneli tipli motor ile takatlandırılan platformda, gövde içi yakıt sistemi; kanat hücum kenarları, pervane ve diğer çeşitli ekipmanlarda buz önleme/giderme sistemleri; cihazların ısıtma/soğutma ihtiyaçlarına göre çevresel koşullandırma sistemleri gibi çeşitli alt sistemleri yer alıyor.

Bunların yanı sıra, uçuş kontrol bilgisayarına bağlı çeşitli uçuş algılayıcıları (pilot-statik sensör, EGI (entegre GPS/INS), hareket/sıcaklık/basınç algılayıcılar, vs.), hareketlendiriciler, haberleşme ve tanıtma sistemleri, görev kontrol, kayıt ve izleme sistemleri, ara yüz üniteleri, kontrol üniteleri gibi aviyonik birimler de bulunuyor.

Teknik özellikleri:

Kanat açıklığı: 17,3 m
Uzunluk: 8 m
Dayanım: 24 saat
İrtifa tavanı: 30,000 ft
Sistem özellikleri:
Tam otonom operasyon, yedekli uçuş kontrol sistemi, yedekli otomatik kalış iniş sistemi, yedekli elektrik güç sistemi, yedekli data link, elektro atımlı buzdan koruma sistemi, A400M / C-130 uçağı ile taşınabilirlik.