THY Avrupa Ligi'nde Türk derbileri haftası

Basketbolda THY Avrupa Ligi'nin 4. haftası Türk takımlarından Darüşşafaka Doğuş-Anadolu Efes, Galatasaray Odeabank-Fenerbahçe derbilerine sahne olacak.
THY Avrupa Ligi'nde Türk derbileri haftası

Basketbolda THY Avrupa Ligi'nin 4. haftası Türk derbilerine sahne olacak.

Yeni formatta 4 Türk takımının yer aldığı THY Avrupa Ligi'nde Darüşşafaka Doğuş yarın Anadolu Efes'i, Galatasaray Odeabank ise 28 Ekim Cuma günüFenerbahçe'yi konuk edecek.

Kulüplerin yakın dönemde yaptığı önemli yatırımlarla büyük bir gelişim gösteren Türk takımları, son 21 yılda Avrupa arenasında Korac Kupası, Avrupa Ligi, Avrupa Kupası, EuroChallenge gibi organizasyonlarda 43 kez birbirlerine rakip oldu.

 

İlk maç Korac Kupası'nda

Türk takımları Avrupa'da birbirine ilk kez 1995-1996 sezonunda Korac Kupası'nda rakip oldu.

Söz konusu sezonda o zamanki adıyla Efes Pilsen (Anadolu Efes), Korac Kupası çeyrek finalinde Fenerbahçe'yle eşleşti. Türk takımlarının birbirine Avrupa'da ilk kez rakip olduğu maç 16 Ocak 1996 tarihinde oynandı. Rakibini deplasmanda 98-65 yenen Efes Pilsen, ikinci maçı 74-56 kaybetmesine rağmen sayı farklıyla yarı finale yükseldi ve sezon sonu Korac Kupası'nı müzesine götürdü.

En fazla Anadolu Efes ile Fenerbahçe karşılaştı

Türk takımları arasında Avrupa arenasında en fazla birbirine rakip olan takımlarAnadolu Efes ile Fenerbahçe.

İki takım, tarihlerinde 8 kez birbirleriyle Avrupa kupalarında karşılaştı. Bu maçların 7'sini Fenerbahçe, birini ise Anadolu Efes kazandı.

En fazla Fenerbahçe oynadı

Avrupa kupalarında en fazla Türk derbisine Fenerbahçe çıktı.

Fenerbahçe, 18 kez Türk takımlarıyla Avrupa arenasında mücadele etti. Sarı-lacivertlilerin bu 18 maçın 14'ünü kazanmayı bildi. Fenerbahçe'yi 16 maçla Anadolu Efes takip etti. Lacivert-beyazlılar bu maçlarda 7 galibiyet, 9 yenilgi aldı.

Galatasaray Odeabank 5, Darüşşafaka Doğuş ise daha önce Avrupa kupalarında 4 kez Türk derbisi oynadı. Galatasaray Odebank bu maçlarda 3 galibiyet, 2 yenilgi aldı. Darüşşafaka Doğuş ise sadece geçen sezon oynadığı 4 Türk derbisini de kaybetti.

Avrupa'nın kulüpler bazındaki bir numaralı organizasyonu Avrupa Ligi, 20. kez Türk derbisine sahne olacak.

THY Avrupa Ligi ve ULEB Avrupa Kupası'nda Türk takımları geçen sezon 12 kez birbirlerine rakip olarak sahaya çıktı.