THY'nin en büyük alternatifi hızlı tren oldu!

Atatürk Havalimanı taşınmadan hemen önce Halkalı’ya kadar uzanan Yüksek Hızlı Tren hattının devreye girmesi, özellikle Ankara ve Konya’ya seyahat edecek vatandaşlar için cazip bir seçenek oluşturdu.
THY'nin en büyük alternatifi hızlı tren oldu!

Halkalı-Gebze tren hattının açılmasıyla birlikte YHT seferlerinin Avrupa yakasına uzaması ve Atatürk Havalimanı’nın taşınması, İstanbulluların ulaşım tercihlerine de yansıdı. Uçuştan en az üç saat önce İstanbul Havalimanı’nda bulunma gerekliliği, şehir merkezine uzaklık ve taksi-otoban ücreti gibi şehir içi ulaşım giderleri, vatandaşları özellikle Ankara ve Konya istikametinde YHT’ye yöneltti. Bu hattaki YHT seferleri, son iki haftada tam kapasiteye yakın çalışıyor.

UÇAKTAN ÇOK DAHA UCUZ

İstanbul Havalimanı’na ulaşmak isteyen yolcular, Havaİst otobüslerini kullanırlarsa 18 TL ücret ödüyor. Aynı aileden çoklu yolculuk hâlinde fatura daha da kabarıyor. Taksi tercih edilirse, en yakın ilçe konumundaki Arnavutköy’den bile 52 TL ulaşım ve otoban ücreti faturası çıkıyor. Bu rakam, uzak ilçelerde 270 TL’ye kadar yükselebiliyor. Daha havalimanına ulaşmadan, neredeyse uçak bileti fiyatına yakın şehir içi giderler oluşuyor. Ücretin yanı sıra havalimanına şehir içi yolculuğu, ortalama 1 saat sürüyor. Güvenlik taramaları, “chek-in”, bagaj gibi işlemler için havalimanına 3 saat önceden varma gerekliliği eklenince, uçuş saatinden önce yaklaşık 4 saat, İstanbul’da kaybediliyor.

YHT’DE BÜYÜK AVANTAJ

İstanbul Havalimanı’na taşınma öncesi Halkalı hattı devreye alınan Yüksek Hızlı Tren, vatandaş için cazip bir seçenek oldu. İstanbul-Ankara arasında günde sekiz sefer yapılıyor. Bunların ikisi Halkalı’ya kadar uzanıyor. Ankara-Halkalı 5 saat 10 dakika sürüyor. Konya-İstanbul arasında da üç sefer mevcut. Bunlardan biri Halkalı’da tamamlanıyor.

Konya-Halkalı arası mesafe, 5 saat 25 dakikada alınıyor. Bu süreler, uçağı tercih edenlerin neredeyse İstanbul’da kaybettiği zamana yakın... Üstelik YHT biletleri Konya için 95 TL, Ankara için 80 TL... Yani uçak biletinin oldukça altında seyrediyor. Ayrıca bazı gruplara (emniyet, basın, öğrenci, yaşlı vs.) indirim sağlanıyor. Yetkililer, yoğunluğun yaz aylarıyla birlikte artacağını, bu sebeple seyahat planlarının önceden yapılmasının ve biletlerin birkaç gün önceden alınmasının, vatandaşlara yer bulma sıkıntısı yaşamaması için avantaj sağlayacağını belirtiyor.