Ticari işlemlere taşınır rehni geliyor

Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Konya Ticaret Odası işbirliği ile düzenlenen ‘Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Bilgilendirme Toplantısı’ yapıldı.
Ticari işlemlere taşınır rehni geliyor

Konya iş dünyasının taşınır rehni hususunda farkındalığı artırmak ve finansmana erişim konusunda yaşanılan sıkıntılara çözüm bulmak amacıyla Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Konya Ticaret Odası işbirliği ile düzenlenen ‘Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Bilgilendirme Toplantısı’ yapıldı.

Konya Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantının ana konusu Finansmana erişim çeşitlerinden olan teminat olarak taşınır rehni oldu. Açılış konuşmasını yapan Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çakır, “Her türlü olumsuzluğa rağmen Türkiye ekonomisi makro ekonomik göstergeleri ile dünya ekonomileri içinde ayrışsa da, reel sektörün artan risklerine ek olarak 2018’in 2’inci yarısından itibaren Türkiye’nin yüksek kur ve faiz patikasına girmesi birçok sektörü olumsuz etkiledi. Yeni ekonomi programının öngörülerinde de 2019’un da ekonomimiz için kolay bir yıl olmayacağı açıkça görülüyor. Kabul etmeliyiz ki kısa vadede de kolay bir dönemden geçmeyeceğiz. Bu zor dönemi en az zararla atlatmak için devlet-özel sektör işbirliği ile çalışmaktayız. Ticaret Bakanlığımız ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz ile birlikte hareket ederek, bu süreçte firmalarımızın sorunlarını tespit etmek ve çözüm üretmek için farklı projeler üretmekte ve yasal mevzuatı firmalarımız lehine iyileştirmektedir. Ekonomimizin içinde bulunduğu bu dönemde reel sektörümüzün en çok ihtiyaç duyduğu konu, finansmana kolay erişimdir” diye konuştu.

mehmet-cakir-001.jpg

“FİNANSMANA ERİŞİM KOLAYLAŞTI”

Küçük ve orta büyüklükteki KOBİ’lere bankalardan alınan kredilerde teminat olarak işletmelerin sınırlı sayıdaki bazı sayıdaki unsurlarını da rehin edilebildiğini aktaran Çakır, “Bu teminata ilişkin esaslar 1972 yılından itibaren yürürlükte olan Ticari İşletme Rehni Kanunu’nda düzenleniyordu. Ancak kanunun günümüz ekonomik ihtiyaçlarına ve uygulamada ki sorunlara cevap vermede yetersiz kaldığını birçok platformda dile getirdik. Bu çerçevede 1 Ocak 2017 yılında yürürlüğe giren Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu ile önemli adım atıldı. Bu kanunda firmalarımız finansman sağlarken karşılaştıkları zorlukların asgariye indirilmesine yönelik adımlar atılmış, kredi kullanımı karşılığında talep edilen teminat unsurları genişletilerek finansmana erişim kolaylaştırılmıştır” şeklinde konuştu.

“MAL VARLIKLARININ YÜZDE 22’Sİ TAŞINMAZ”

Dünya bankası tarafından 31 Ekim 2018 tarihinde açıklanan rapora göre; İş yapma kolaylığı açısından Türkiye, en çok reform yapan ilk 10 ülke arasında zikredilmişti. Bu reformun en büyük sacayağının taşınır rehninde yapılan reformlar sayesinde Türkiye’nin 190 ülke içerisinde 32. sıraya yükseldiğine dikkat çeken Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mücahit Arvas, “Finansmana erişimin çok zor olduğu bir dönemde Türkiye, yaptığı reformla finansmana erişim konusunda 45 basamak birden yükseldi. Özellikle KOBİ olan işletmelerimizin sahip olduğu mal varlığı içerisinde sadece yüzde 22’si taşınmaz. Fakat kredi kuruluşları teminat olarak da daha çok taşınma talep ediyorlardı. Bu da piyasada talep ve ihtiyacın dengesizliğini ortaya koyuyordu. Bizim asıl bu reformu hayata geçirmemizdeki asıl gaye buydu” dedi.

mucahit-arvas.jpg

“REHNE KONU OLABİLECEK”

Taşınır mal varlıklarının taşınmaz mal varlıklarından çok daha fazla ekonomik değere sahip olduğunun altını çizen Arvas, “Maalesef taşınır mal varlıkları, teminata konu olmuyordu. Taşınırı temin ediyorsanız, taşınırı rehin alacaklısına teslim etmeniz gerekiyordu. Fakat süreç içerisinde gerçekliğin böyle olamadığı durumlar ortaya çıktı. İstisnalar yavaş yavaş hayata geçmeye başladı. Genel kural yavaş yavaş delinmeye başlamasıyla farklı sistemler hayata geçmeye başlamıştı. Bizim kanunumuz genel kuralı istisna haline getirdi. Bizim kanunumuz çerçevesinde her türlü ekonomik değeri olan taşınırlar teslim edilmeksizin üretimde kullanılmaya devam edilmek suretiyle rehne konu edilebilecektir” ifadelerini kullandı. •YİĞİT BERKAY ÇOPUR