TİKA "gönül coğrafyası" kültürlerini Üsküp'te buluşturdu

TİKA, Müstakil Sahne Sanatları Eğitim Derneği ve Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği iş birliğinde düzenlenen "Gönül Coğrafyası Kültür Buluşmaları" etkinliği yoğun ilgi gördü.
TİKA "gönül coğrafyası" kültürlerini Üsküp'te buluşturdu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), "Gönül Coğrafyası Kültür Buluşmaları" etkinliğiyle ramazan ayı boyunca geleneksel sahne sanatlarını Balkan halklarıyla buluşturarak ramazan kültürünü eski coşkusuyla yaşatıyor.

TİKA, Müstakil Sahne Sanatları Eğitim Derneği (MÜSSED) ve Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) iş birliğinde düzenlenen etkinlik kapsamında yola çıkan tır Resne, Struga, Debre, Gostivar, Kalkandelen, Ustrumca, Radoviş ve Veles'ten sonra başkent Üsküp'te halkla buluştu.

Üsküplülerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte konuşan TİKA Üsküp Koordinatörü Teoman Tiryaki, Makedonya, Kosova, Arnavutluk ve Bosna Hersek'i kapsayan projeyle Türk kültürü ve geleneklerinin tanıtılmasını amaçladıklarını kaydetti.

TİKA tırının Makedonya'nın farklı bölgelerinde halkla buluştuğunu anımsatan Tiryaki, "Bu etkinlik sayesinde kendi kültürümüzde, kendi coğrafyamızda devam eden ancak burada unutulmuş olan birçok eski geleneğimizin hatırlanması ve çocuklarımıza bir nebze ramazanı daha tatlı yaşatabilmek için bu proje gerçekleşti." dedi.

MÜSSED Başkanı Mahmut Karakaya da geçen yılki programın daha çok Makedonya ağırlıklı olduğunu belirterek, "Bu sene başka bir formatta, Osmanlı ramazan eğlence geleneğini yansıtmaya tanıtmaya çalışıyoruz. Bunun dışında kültürümüzü korumaya, dilimizi öğretmeye çalışıyoruz. 'Ortak geçmiş, ortak gelecek' parolasıyla yola çıktık. Özellikle ismini 'Gönül Köprüsü Kültür Buluşmaları' koyduk. Çünkü gönlümüzün bir kısmı bu coğrafyada ve kendimizi buraya ait hissediyoruz." diye konuştu.

MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim ise programın geçen yılda da Makedonya'nın belli noktalarında gerçekleştirdiğini hatırlatarak, "Geçen yıl halkımızdan beğeni toplayan bu etkinlik bu yıl ülke genelinde Türklerin yoğun yaşadığı bölgelerde gerçekleşti. Makedonya genelinde çok verimli geçti, binlerce kişi tarafından izlendi, beğenildi. İnşallah gelecek yıllarda da devam eder." şeklinde konuştu.

Makedonya'da 8 Haziran'da başladığı yolculuğunu Üsküp'te noktalayan tır, Kosova, Arnavutluk ve Bosna Hersek'i de ziyaret edecek.

Etkinlik kapsamında, tırda oluşturulan sahnede geleneksel Türk tiyatrosundan ortaoyunu, meddah, aşuk ve maşuk, hacivat-karagöz gibi oyunlar ile kukla gösterileri, halk oyunları, semazen gösterisi sergileniyor, Türk sanat müziği dinletisi yapılıyor.