TİKA'dan Kosova'da okul tadilatı ve donanımı

PRİŞTİNE (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Kosova'nın başkenti Priştine Belediyesi tarafından ortak finansman ile...
TİKA'dan Kosova'da okul tadilatı ve donanımı

PRİŞTİNE (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Kosova'nın başkenti Priştine Belediyesi tarafından ortak finansman ile gerçekleştirilen Elena Gjika İlköğretim Okulu’nun Tadilatı ve Donanımı Projesi’nin açılışı gerçekleşti.

Açılış törenine, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Priştine Belediye Başkanı Şpend Ahmeti, TİKA Priştine Koordinatörü Hasan Burak Ceran, Priştine Belediyesi Eğitim Müdürü Jonuz Salihaj ve Okul Müdürü Fisnik Thaçi'nin yanı sıra okul öğrenciler katıldı.

Büyükelçi Kılıç, burada yaptığı konuşmada, projenin gerçekleştirilmesinden dolayı çok heyecanlı ve mutlu olduklarını ifade ederek, bu projenin aynı okulda yaptıkları ilk proje olmadığını belirtti.

Kılıç, "Ama bu sefer gerçekten çok kapsamlı. Okulun tamamında 18 derslik, 3 kreş, bir kütüphane, koridorlar olmak üzere (Priştine) belediyemizle birlikte gerçekleştirdiğimiz çok büyük bir proje bu. İnşallah bu projenin buradaki çocuklarımızın, Kosova’daki gençlerimizin, hepsi bizim çocuğumuz, hepsi bizim geleceğimizin gülü. Onların eğitim koşullarını, şartlarını iyileştirmesini öncelikle temenni ediyoruz. Sonuçta onlar bizim bu ülkenin, dost ve kardeş ülke Kosova’nın ve sonuçta da insanlığın geleceğini yaratacak olan nesildir." dedi.

TİKA'nın, sadece Kosova’da değil, dünyanın her yerinde çok önemli projelerle varlık gösteren çok önemli bir Türk kurumu olduğunu ve bundan gurur duyduklarını vurgulayan Kılıç, öncelik gösterilen eğitim ve sağlık alanında TİKA'nın bugüne kadar Kosova'da çok önemli projeleri hayata geçirdiğini kaydetti.

Priştine Belediye Başkanı Ahmeti de belediye olarak TİKA ile sadece eğitim alanında değil şehir parkı, ana okulları, cami ve hamam restorasyonları ile gelecek yıl açılışı yapılması beklenen Kosova'nın ilk Otizm ve Down Sendromu Merkezi çerçevesinde iş birliklerini sürdürdüklerinin altını çizdi.

TİKA'nın birkaç yıl önce bu okulun bazı sınıflarını restore ettiğini anımsatan Ahmeti, "(TİKA) Sadece Türk toplumuna değil, Arnavut toplumu ve başkentimizin tüm vatandaşlarına yardım etmek istediklerini ifade ediyor. Bu, sadece Kosova devleti olarak değil Priştine Belediyesi olarak da Türk devletiyle kurduğumuz dostluğun bir işaretidir. Kaç kere yardım talebinde bulunsam da TİKA'dan şimdiye kadar hiçbir zaman olumsuz yanıt almadım." şeklinde konuştu.

Okul Müdürü Thaçi ise TİKA'nın Kosova genelinde yapmış olduğu yatırımlardan dolayı teşekkür ederek, okullarının şimdi çok kaliteli koşullara sahip olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından törene katılanlar, okulda restore edilen sınıfları ziyaret etti.

TİKA tarafından 2016 yılında 10 sınıfı ve kütüphanesini restore edilen okulda, Türkçe ve Arnavutça eğitim veriliyor.

Kaynak: