TİKA'dan Kosova'ya sağlık desteği

TİKA tarafından tefrişat ve donanımı gerçekleştirilen Kosova Üniversite Klinik Merkezi Yoğun Bakım Kliniğinde açılış töreni düzenlendi- Kosova Sağlık Bakanı Uran İsmaili:- "Bu bizim için çok büyük bir gün. 2 milyon avroluk yatırım gerçekleştiren Türk hükü
TİKA'dan Kosova'ya sağlık desteği

PRİŞTİNE (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı tarafından tefrişat ve donanımı gerçekleştirilen Kosova Üniversite Klinik Merkezi (QKUK) Yoğun Bakım Kliniğinin açılış töreni yapıldı.

Törene Kosova Sağlık Bakanı Uran İsmaili, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, TİKA Başkan Yardımcısı Birol Çetin ile yetkililer katıldı.

İsmaili, törende yaptığı konuşmada, TİKA'nın yardımı sayesinde kliniğin daha önce hiç olmadığı kadar kaliteli hizmet sunacağını söyledi.

Cömert bir şekilde gerçekleştirilen yatırımdan dolayı Türk hükümeti ile TİKA'ya teşekkürlerini ileten İsmaili, bu yatırımla sağlık alanında daha fazla yatırım yapmaya hazırlıklı olduklarını gösterdiklerini söyledi.

Kliniğin personelinin uzun süredir modern bir ortam ile ekipmana ihtiyacı olduğunu söyleyen İsmaili, "Bu bizim için çok büyük bir gün. Ancak diğer taraftan 2 milyon avroluk yatırım gerçekleştiren Türk hükümeti ile TİKA'nın yardımları olmadan biz buna ulaşamazdık. Bugün 27 yatak kapasitesi mevcut, daha önce bu sayı 14'tü. Kapasitenin arttırılması söz konusu." diye konuştu.

TİKA Başkan Yardımcısı Çetin de, dünyanın 100 farklı ülkesinde 2 binin üzerinde proje gerçekleştirdiklerini ifade ederek, bunların çoğunun sağlık alanında olduğunu aktardı.

İhtiyaç duyulan alanlarda eğitim faaliyetlerine de başlayacaklarını kaydeden Çetin, "Bilindiği üzere biz TİKA olarak bütün coğrafyalarda projeler gerçekleştiriyoruz. Bizim için insan hayatı çok önemli. Burada kesinlikle hiçbir ayrım gözetmiyoruz. Kosova'yı tabi bunların dışında tutuyoruz. Kosova'nın ayrı bir yeri var. Biz herşeyden önce akrabayız." değerlendirmesinde bulundu.

Çetin, dünyadaki sorunların paylaşılarak, insanların bir araya gelip yardımlaşması suretiyle çözülebileceğini vurguladı.

Büyükelçi Kılıç da sağlık alanının kendileri açısından öncelik olduğunu belirtti.

İş birliğini önümüzdeki dönemde de devam ettireceklerini dile getiren Kılıç, "Biz bunu herhangi bir yardım veya hibe şeklinde değil, biz bunu dostlar, kardeşler arasındaki doğal bir paylaşma olarak görüyoruz. Her gerçekleştirilen proje aslında Türkiye'nin, Türk insanının Kosova'ya, Kosova'daki dostlarımıza, kardeşlerimize yönelik sevgisinin, ilgisinin de bir göstergesini teşkil ediyor. Biz böyle görüyoruz." ifadelerini kullandı.

TİKA, Kosova Üniversite Klinik Merkezi Yoğun Bakım Kliniğinin yenilenmesi ve donanımının yanı sıra, bağımsız gaz ünitesi kurulumunuda gerçekleştirdi.

Kaynak: