TİKA’dan Üsküp’te iftar

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski:- "TİKA yıllar içinde Türk dayanışma ve paylaşma ruhunun sembolü haline dönüştü ve bunu da sadece Türk veya Müslümanlara yönelik değil, etnik, dini veya dilsel mensubiyetinden bağımsız olarak tüm vatandaşlar
TİKA’dan Üsküp’te iftar

ÜSKÜP (AA) - Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, "TİKA yıllar içinde Türk dayanışma ve paylaşma ruhunun sembolü haline dönüştü ve bunu da sadece Türk veya Müslümanlara yönelik değil, etnik, dini veya dilsel mensubiyetinden bağımsız olarak tüm vatandaşlarıma bu yaklaşımı sergilediler" dedi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te iftar verildi. İftara, Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Oliver Spasovski, Adalet Bakanı Renata Deskoska, Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Elvin Hasan, İslam Birliği (Diyanet İşleri) Başkanı Süleyman Recepi, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti başkanları, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri, 15 Temmuz Derneğinin üyeleri, şehit yakınları ve gaziler ile çok sayıda davetli katıldı.

Cumhurbaşkanı Pendarovski, burada yaptığı konuşmada, TİKA'nın gerçekleştirdiği projeler vasıtasıyla ülkedeki ihtiyaç sahibi kesimlere, çocuklara, hastalara ve fakirlere yardım ettiğini belirtti.

TİKA’nın eğitimden sağlığa, tarımdan hayvancılığa kadar birçok alanda Kuzey Makedonya’ya katkı sağladığını aktaran Pendarovski, şunları kaydetti:

"TİKA yıllar içerisinde Türk dayanışma ve paylaşma ruhunun sembolü haline dönüştü ve bunu da sadece Türk veya Müslümanlara yönelik değil, etnik, dini veya dilsel mensubiyetinden bağımsız olarak tüm vatandaşlarıma bu yaklaşımı sergilediler. Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı olarak TİKA’ya bu asli yardımlarından dolayı kalbi teşekkürlerimi arz ederim. Vatandaşlarımızın iyiliği doğrultusunda iş birliği yaparak dost ülkelerimiz arasındaki ilişkileri de daha da derinleştirebileceğimizi umuyorum."

Büyükelçi Kara da dünya genelinde yürüttüğü faaliyetlerle Türkiye’nin yüzakı kurumlarından biri olan TİKA’nın, Kuzey Makedonya’da 2005 yılından günümüze kadar 1000’e yakın projeyi başarıyla gerçekleştirdiğini anımsattı.

TİKA’nın gerçekleştirdiği değerli faaliyetlerden dolayı Kuzey Makedonya tarafından liyakat nişanıyla ödüllendirildiğini anımsatan Kara, "TİKA, dost ve kardeş ülke Kuzey Makedonya’nın kalkınma ve refahına katkıda bulunmak üzere önümüzdeki dönemde de projelerini yoğunlaştırarak sürdürecektir." diye konuştu.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitleri rahmetle anan Kara, "Bu vesileyle, FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi ve bu yolda Kuzey Makedonya’nın da desteğine güvendiğimizi vurgulamak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

TİKA Üsküp Koordinatörü Aytekin Ayden ise temsil ettiği kurumun insan odaklı, samimi ve çıkar gözetmeyen kalkınma anlayışı ile "Kalkınma İş birliği" alanına yeni bir bakış açısı kazandırdığını vurguladı.

"Türk Tipi Kalkınma Modeli" diye adlandırdıkları bu yaklaşım ile ülke önceliklerine uygun ihtiyaç odaklı projeler üreterek şeffaf ve tarafsız olarak bu projeleri paydaşlarına sunduğunu belirten Ayden, "Bugün 59 ülkedeki 61 Ofisi ve 170’den fazla ülkede projeler üreten TİKA, Kuzey Makedonya’da 2005 yılında faaliyetlerine başlamış ve 100 milyon dolar bütçeli 1000’e yakın proje gerçekleştirmiştir." şeklinde konuştu.

Kaynak: