Tillerson açıklayacak! Gözler saat 19:30'da

Tillerson, Stanford Üniversitesi’nin düşünce kuruluşu Hoover Enstitüsü’nde TSİ 19.30’da ABD’nin Suriye stratejisini açıklayacağı bir konuşma yapacak.
Tillerson açıklayacak! Gözler saat 19:30'da

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın uzun süredir Beyaz Saray’daki Ulusal Güvenlik Konseyi ile birlikte üzerinde çalıştığı konuşma DEAŞ’la savaşın büyük ölçüde sona ermesinin ardından Washington’ın Suriye’deki siyasi geçiş sürecinde stratejisinin ne olacağına dair önemli ipuçları içermesi bekleniyor.

TÜRKİYE'DEN TEPKİ GELİNCE ABD DEĞİŞTİRDİ

 

Rex Tillerson’ın kritik Suriye konuşmasında ABD’nin terör örgütü PYD'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Cenevre sürecinde temsil edilmesine yönelik desteğine doğrudan olmasa dahi dolaylı atıf yapacak. Ankara’nın son günlerdeki yüksek tondaki tepkileri dikkate alınarak son hali verilen konuşmada bu bölümün ‘Kuzeydoğu Suriye’deki bütün etnik grupların temsili’ şeklinde bir formülasyon içinde yeniden yazıldığı öğrenildi.

Türkiye önemli ortak vurgusu

Türkiye’nin Suriye denkleminde ne kadar hayati bir ortak olduğu da ABD Dışişleri Bakanı’nın ülkesinin Suriye stratejisini açıklayacağı konuşmada yer alan vurgulardan biri olacak. Ancak konuşmanın genelinin Türkiye’nin Suriye’deki gelişmelerden duyduğu kaygıları derinleştirme ihtimali söz konusu.