TİMAV’dan Yeni Eğitim-Öğretim Yılı Mesajı

TİMAV’dan Yeni Eğitim-Öğretim Yılı Mesajı

Ülkemizdeki yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 873 bin öğretmenin ders başı yaptığı 2014-2015 eğitim-öğretim yılı dün itibariyle başladı. Milyonlarca veliyi de doğrudan ilgilendiren yeni eğitim-öğretim yılının başta öğrencilerimiz olmak üzere idarecilerimize, öğretmenlerimize ve velilerimize hayırlı olmasını dileyen Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Genel Başkanı Ecevit Öksüz, Türkiye’nin eğitim politikalarında son yıllarda köklü değişikliklere imza atarak daha güçlü bir eğitim sistemi için çalıştığının altını çizdi.

TİMAV Genel Başkanı Öksüz bu yıl TEOG tercih sonuçlarına göre İHL’leri tercih eden öğrenci sayısının 359.114 olduğunu, yerleşen öğrenci sayısının ise 218.119’da kaldığını ifade etti. Öksüz, ilk tercihine İHL’yi yazan öğrenci sayısının ise 93.979 olduğunu fakat ilk tercihine İHL’yi yazıp yerleşemeyen yaklaşık 40.000 öğrencinin bulunduğunu belirtti.

Türkiye genelinde toplam İHL kontenjanının 216.190 olduğunu belirten Öksüz, istatistiki verilere bakıldığında 200.000 bin öğrencinin İHL’lere gitmek isteyip kontenjan yetersizliği dolayısıyla gidemediğini ifade ederek: “Bu sonuçlara göre, İHL’lere bırakın zorla öğrenci yerleştirmeyi, tercihini İHL’den yana kullanan öğrencilerimizden dahi bu okullara yerleşemeyen pek çok öğrencimiz vardır” dedi.

İmam Hatip Ortaokulu ve İmam Hatip Liselerine gitmek isteyip de gidemeyen hiçbir öğrencinin kalmaması gerektiği söyleyen Öksüz, eğitimde fırsat eşitliği ilkesinin sağlanması için bu noktada tüm tarafların üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı. Ülkemizde her alanda yaşanan değişim ve gelişimin lokomotifi olarak görev icra edecek olan yapının milli eğitim sistemi olduğunu ifade eden Öksüz, eğitim sistemimizin mimarları ve aktörlerinin; geleceğimizi inşa edecek bedenen ve zihnen sağlıklı nesiller yetiştirme konusunda sağlam bir irade ortaya koyması gerektiğini söyledi.

“Yeni Türkiye vurgusunun sıklıkla yapıldığı bugünlerde yeni Türkiye’nin en çok ihtiyaç hissettiği noktalardan bir tanesi de yeni ve her türlü gelişime açık bir eğitim sistemidir” diyen Öksüz sözlerine şöyle devam etti: “Darbe dönemlerinin oligarşik vesayetinin kalıntıları birçok alanda olduğu gibi eğitimin üzerinden de kaldırıldı. Bundan sonraki süreçte eğitime hizmet veren tüm kişi ve kurumlar olarak hep beraber eğitim alanında kalite ve niteliğe odaklanmamız lazım. Milletimizi temsil eden siyasi iradenin bu konuda üzerine düşeni yaptığına ve yapmaya devam edeceğine tüm kalbimizle inanıyoruz. Eğitim işinin sahadaki temsilcileri olan idareci, öğretmen, öğrenci ve velilerimize bu noktada büyük görevler düşüyor. Eğitim sistemimizi yeniden inşa ve imar sürecini en sağlıklı şekilde yürütmek için tüm bu paydaşların azami bir gayret ve enerji ile çalışması gerekmektedir.  Bu noktadan sonra beklentimiz yerli ve milli bir nitelik arz eden eğitim sistemi yapısına ülkemizin acilen kavuşturulmasıdır. İmam Hatip Ortaokullarının açılmış olması, İmam Hatip Liselerinin önündeki engellerin kaldırılmış olması bu bağlamda atılacak adımların en başta gelenleri ve öncelikli olanları idi. Bu konuda atılan adımların ardından şimdi de müfredatı, eğitimcileri, kaynakları ve diğer tüm alanları ile eğitim sistemimiz güçlü bir restorasyona tabi tutulmalıdır.”

Hizmetkârı olmakla gurur duydukları İmam Hatip Ortaokulu ve Liselerinde okuyan öğrencilerin eğitim-öğretim yıllarını da hassaten tebrik eden TİMAV Genel Başkanı Öksüz: “İmam Hatipler konusunda bu yıl pek çok spekülasyon içeren haberler üretildi. Özellikle kartel medyasının İmam Hatiplere zorla öğrenci yerleştirildiğine dair haberlerini tekzip etmeye dahi yetişemez olduk” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın TEOG sonuçlarına göre yerleştirme yaptığı bu yılki sistemin şeffaf bir şekilde işlediği vurgulayan Öksüz sözlerine şöyle devam etti: “Hiçbir öğrencinin İHL’lere zorla yerleştirilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Yerleştirme sisteminde ortaokulu bitiren tüm öğrencilerimiz A tercihi denen grupta 15 adet okul tercihi yapmıştır. Bu tercihlerine yerleşememesi durumunda, yerleştirilmek istediği okul gruplarını belirten B tercihlerinde ise alan tercihi yapma imkânı kendilerine sunulmuştur. Tüm bunlardan sonra hala yerleşemeyen öğrencilerimiz ise ikamet adreslerine en yakın ve kontenjanı müsait okullara yerleştirilmiştir. Lise tercih sistemindeki tüm bu detaylar bütün şeffaflığı ile ortada iken İHL’lere zorla kayıt neticesine ulaşmak, en basit ifadesiyle meseleye şaşı bakmaktır.

İmam Hatiplere milletimizin gösterdiği teveccühü çekemeyen, bu teveccühü zedelemek isteyen birtakım medya kuruluşları ve şahıslar, herhangi bir dayanakları olmadan masa başında pek çok habere imza attılar. En son 14 Eylül Pazar günü, 200 bin öğrencimiz İmam Hatipleri tercih etmesine rağmen okul sayısının yetersizliği dolayısıyla açıkta kalmalarına ve bu durum Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kamuoyu ile paylaşılmasına rağmen  ‘İmam Hatipler teşviğe rağmen boş kaldı’ başlığıyla haber yapacak kadar alçaldılar. Ancak onlar istemese de İmam Hatip ruhu yaşamaya devam edecek, onlar istemese de halkımız İmam Hatiplere olan ilgisini ve sevgisini yaşatmaya ve büyütmeye devam edecektir.

Bizim medeniyetimiz haberin içeriği kadar, haberin kaynağı üzerinde de titizlikle duran bir anlayışa sahiptir. Söz konusu haberlerle kamuoyunu yanlış bilgilendirenlere söyleyebileceğim tek söz, yaptıkları yalan, yanlış haberlerin milletimiz de herhangi bir karşılığı yoktur. Bu haberler insanımızı, çocuklarını İmam Hatiplere gönderme konusunda daha da teşvik edici olmaktadır.”

TİMAV Genel Başkanı Öksüz, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında öğretmen ve öğrencilerimizden ülkemiz ve milletimiz için her alanda büyük üretimlere imza atmalarını beklediklerini ifade ederek “bu vesile ile yeni atanan ve atanacak öğretmenlerimize, halen görevi başında emek veren gayret gösteren tüm öğretmenlerimize, eğitim camiamıza ve öğrencilerimize hayırlı, başarılı bir yıl diliyorum” dedi.