Tonyukuk’un mezarı orada değil!

Ünlü Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl bazı basın yayın organlarında yayınlanan ‘Türk Devlet Adamı Tonyukuk’un mezarının bulunduğuna dair çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi
Tonyukuk’un mezarı orada değil!

Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Taşağıl yapılan haberin ciddiye alınacak bir tarafının olmadığını söyledi. Tonyukuk, Türkler için önemli bir devlet adamı. Tonyukuk, Göktürkler devrinde yaşayan İlteriş Kağan, Kapagan Kağan, Bögü Han ile Bilge Kağan’a hem baş vezirlik, hem de başkomutanlık yapmış önemli bir isim. Prof. Taşağıl o bölgede bir mezar olduğuna dair her hangi bir işaret olmadığına dikkat çekti ve “Tonyukuk’un mezarı türk geleneğine göre gizlidir. Ayrıca başka yere gömüldüğüne dair güçlü bulgular var. Yazıtların bulunduğu alan ise sadece anıt alanıdır” diye konuştu.

tonyukuk’un-mezari-orada-degil!--(1).jpg

Moğolistan’ın Altay bölgesinde yapılan çalışmalar, Dokuz Eylül Üniversitesi Kafkasya ve Orta Asya Arkeoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Semih Güneri başkanlığında yapıldı. Türk bilim insanları 2009’dan bu yana Altaylar’da kaya resimleri ve kurgan mezarlar üzerine yoğun çalışma yürüttü. Önce Tonyukuk Tapınağı eski haline getirilmek istendi.

YENİ HABER