Topal hoca vefat etti

Konyalıların bildiği ismiyle Nam-ı Değer Topal Hoca, Mehmet Ali İnal 87 yaşında hayatını kaybetti. Kendini Kur’an hizmetine adamış bir zat olan İnal'ın vefatı sevenlerini üzdü.
Topal hoca vefat etti

Konyalıların bildiği ismiyle Nam-ı Değer Topal Hoca, Mehmet Ali İnal 87 yaşında hayatını kaybetti. Kendini Kur’an hizmetine adamış bir zat olan İnal'ın vefatı sevenlerini üzdü.

Merhumun cenazesi bugün Hacıveyis Camii'nde öğle namazına müteakip kılınacak olan cenaze namazının ardından Üçler Mezarlığı'na defnedilecek. Merhum Mehmet Ali İnal Hoca'ya Allah'tan rahmet, yakınlarına da sabır dileriz.

1-20181211120258.jpg

10 BİNLERCE GENÇ YETİŞTİRDİ

Çimenlik Mahallesi’nde uzun yıllar Kur’an eğitimi veren ve on binlerce kişinin yetişmesine vesile olan ‘Topal Hoca’ lakaplı Mehmet Ali İnal, tek odalı evinde yaşamını sürdürüyordu. Mehmet Ali İnal hoca 1931 doğumluydu. Sızmalı, hiç evlenmemiş ve genç yaşından beri ayakları tutmuyordu. Yakalandığı romatizma rahatsızlığı sebebiyle 20'li yaşlardan beri hayatını koltuk değnekleriyle sürdürüyordu. İnal Hoca’nın evinin altında yıllarca verilen Kur’an eğitimine şahitlik etmiş sıra ve masalar bulunuyordu. Aradan geçen onca yıla rağmen, zor şartlara rağmen hayata küsmeyip,  pes etmeyip kendini Kur’an hizmetine adamıştı. 2016 yılında Merhaba Gazetesi'ne konuşan ve 1955 yılında Sızma köyünden Konya’ya geldiklerini söyleyen İnal hoca 20 yaşına gelinceye kadar zamanın imkansızlıkları sebebiyle kimliğini dahi çıkartmadığını belirtmişti. İnal Hoca, “Konyalı olmamız ile gurur duymalıyız.. Peygamberimize hicret etmesi için önerilen üç şehirden biridir Konya. Konya’ya gelmemizle birlikte talebe yetiştirmeye başladım. O zamandan günümüze 150 bin – 200 bin talebe geçti önümüzden. Gayemiz Konyalı gençlere iyi bir dini eğitim vermekti" demişti. Mehmet Ali hoca o zamandan günümüze on binlerce  talebeye kuran eğitimi vermiş, Rahle-i tedrisatından çok sayıda tanınmış sima geçmişti. Hoca bazı ailelere ise 3 kuşak eğitim vermişti. Hayatını kuran eğitimine vakfeden Mehmet Ali hoca Konya'nın birçok mahallesine de kuran kursu yapılmasına öncülük etmiş, genç kızların da zamanın şartları sebebiyle imam hatip okullarını dışarıdan bitirmesine vesile olmuştu. Hoca ayrıca bu kurslarda sadece Kur’an eğitim değil fen ilimlerinin de verilmesi için bizzat çaba sarf etmişti. Mehmet Ali İnal Hoca, 50 yıllık ve büyük bir de hatırası olan, üzerinde Milli Selamet Partisinin amblemi bulunan battaniyesine sarılıyordu.

2-20181211120258.jpg

NAMAZ VAKTİNE SAATLER ÖNCE HAZIRLANIYORDU

Küçük yaşlarda bacaklarında başlayan romatizma sebebiyle Ankara ve İstanbul'da defalarca tedavi gördüğünü belirtmişti İnal hoca. Başından geçenleri anlatmış sonunda da "Şikayetim yok, halime şükrediyorum" demişti. Mehmet Ali İnal hoca bugüne kadar geçirdiği bir çok rahatsızlığına rağmen hiç ilaç kullanmıyordu, doktorum Allah vekilim Cenab-ı Hakk diyordu. Evinde televizyon olmayan hoca günlük gelişmeleri küçük radyosundan takip ediyordu. Haberleri oradan dinliyordu. İnal Hoca televizyon için ‘Fitnevizyon’ ifadesini kullanıyordu. Bir öğle namazını kılmak için saat 11’de hazırlığa başlayıp 2 saatte ancak namaza hazır hale gelebildiğini ama buna rağmen de “Allah’a bin şükür, hiçbir hastalığım yok” diyen İnal Hoca, “En büyük sıkıntım İslam dünyasının perişan hali” diyerek Müslümanları dert ediniyordu ve dua ediyordu. Sürekli Allah ile başbaşayım diyen Mehmet Ali Hoca herkes için dua ettiğini söylüyordu. O ayrıca Milli Görüş’ün eski müdavimlerindendi. Tek odalı evinde üzerindeki battaniyesi bile nerdeyse 50 yıllık ve büyük bir de hatırası vardı. Üzerinde Milli Selamet Partisinin amblemi bulunan battaniyesi hasta yatağındaki Topal Hoca’nın sanki bir hatıra defteri, ajandası gibiydi. Milli görüş lideri Necmettin Erbakan'ın sözlerini hatırlatıyordu ve bugün hala AB peşinde koşuyor olunmasının kendisini çok üzdüğünü söylüyordu.
3-20181211120258.jpg

4-700.jpg

KAYNAK: Merhaba