İsmail Koç

İsmail Koç

Toplu taşıma mı toplu sauna mı?

Toplu taşıma mı toplu sauna mı?

Yaz aylarının son günlerini yaşadığımız ve adım adım Kurban Bayramına yaklaştığımız bu günlerde sıcak havalar herkesi olumsuz etkiliyor.

Hava sıcaklığının Konya’da zaman zaman 40 dereceye yaklaşması günlük yaşamı özellikle de öğle saatlerinde durma noktasına getiriyor.

Zaten herhangi bir kronik rahatsızlığınız varsa güneş ışınlarının dik açılarla geldiği öğle saatlerinde dışarıya çıkmanız çok büyük tehlike oluşturuyor.

Zaten uzmanlar sıcak yaz aylarında bol sıvı tüketilmesini, ağır yemeklerden kaçınılmasını, dışarı çıkarken güneş gözlüğü ve şapka takılmasını tavsiye ediyorlar.

Buraya kadar ifade etmeye çalıştıklarım olması gereken şeyler.

Peki ya olmayanlar?

Herhangi bir sebeple bu sıcak yaz aylarında dışarı çıkmak ve bir toplu taşıma aracı kullanmak zorunda kaldıysanız vay halinize…

Çünkü dışarda yaklaşık 40 derece olan hava sıcaklığı otobüs veya minibüs olsun hiç fark etmez neredeyse 50 dereceye ulaşıyor.

Bu araçların havalandırma ve klimaları çalışmayınca, eğer araç da kalabalıksa vatandaş gideceği yere gidene kadar toplu taşıma araçlarından sauna hizmeti almış oluyor.

Bazı şoförler yolcuların baskıları neticesinde klimaları çalıştırırken bazılarının umurunda bile olmuyor.

Hatta bazıları bu talepte bulunan yolculara çok sert çıkışlarda bile bulunabiliyorlar.

Hadi minibüsler özel toplu taşıma araçları yakıttan tasarruf yapacak onu anlıyoruz da kamu hizmeti veren belediyenin araçlarının vatandaşa bu eziyeti reva görmesi anlaşılabilir gibi değil.

Eğer toplu taşıma aracının böyle bir donanımı varsa bu havalarda kullanılmayacak da ne zaman kullanılacak?

Hadi sağlıklı vatandaş bir yana hasta, yaşlı ve kronik rahatsızlığı olan birine bir şey olsa bunun hesabını kim verecek?

Askerdeki gibi eğitim zayiatı deyip geçecek miyiz yoksa?

Şehirlerdeki toplu taşıma hizmeti vatandaşın rahatça gidecekleri yere gidip gelebilmeleri için verilir. Bu anlamda hem sefer sayısı, hem de seferlerde yolcuların konfor ve rahatı düşünülmelidir.

Dünya liderliğine oynayan, 2023, 2071 hedeflerini bulunan ülkemizin bu gibi basit konularla artık uğraşmaması gerekiyor.

Trafik sorunun her geçen gün arttığı Konya’da toplu taşıma şartları daha da iyileştirilerek insanların toplu taşıma araçlarını kullanmaya teşvik edilmesi gerekiyor.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR