İsmail Koç

İsmail Koç

TOPLU TAŞI(MA) VE KONYA

TOPLU TAŞI(MA) VE KONYA

Büyükşehirler için toplu taşımanın ne kadar önemli olduğu malumunuz…

Şehirde yaşayan insan sayısı arttıkça insanlar kendi özel araçlarını kullanmak yerine toplu taşıma araçlarını kullanmaya özendirilir ve bu konuda çalışmalar yapılır. Tüm dünyada durum böyledir. Bizde ise tam tersi bir durum söz konusu…

Sanki insanlar toplu taşıma araçlarından bezdirerek kendi hususi araçlarını kullandırmaya teşvik ediliyor.

Konya’nın toplu ulaşım problemi geçtiğimiz Salı günü bir kez daha ortaya çıktı.

Sabah saatlerinde tramvay duraklarında büyük bir kalabalık görünce önce yine tramvay yolunda bir yine trafik kazası mı var sorusu akıllara geldi. Ancak daha sonra öğrendik ki sıkıntı bir trafik kazasından değil, enerji nakil hatlarında meydana gelen bir problemden kaynaklanıyormuş.

Sorun ne olursa olsun sonuç olarak uzun bir süre tramvay seferleri aksadı ve işine gidecekler işine, okuluna gidecekler okuluna geç kaldı.

Ve Konyalı bir sabah daha toplu taşıma ile büyük imtihan verdi.

Aslında sıkıntı enerji nakil hatlarında ya da başka bir yerde meydana gelen bir sorun değil. Sorun oluşacak bu problemlere hemen çözüm üretemeyişimiz.

Tramvay seferleri aksarsa otobüsleri gönderir problemi çözersiniz. Ama otobüslerde gelme, gelen birkaçı da ağzına kadar dolu olarak gelirse burada bir zafiyet söz konusu demektir.

Bu konuda biraz daha hassas davranılması ve insanların mağdur edilmemesi gerekiyor.

Değişen şartlar toplu taşımanın zorunluluğunu bir nebze daha da arttırıyor. Üstelik araçların çoğaldığı ve trafiğin Konya’da yavaş yavaş bir problem olarak ortaya çıktığı bir dönemde insanların toplu taşımadan bıktırılmaması gerekmez mi?

***

Konya’da bu hafta “Çevrem Sensin” adında çok önemli bir etkinlik gerçekleştirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen ve hava kirliliğinden, atık yönetimine, su kaynaklarının temizliğinden tasarrufuna kadar birçok konu hakkında toplumda bilinç ve farkındalık oluşturmayı amaçlayan “Çevrem Sensin” etkinlikleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu’nun da katılımıyla Konya’da yapıldı.

Refik Tuzcuoğlu konuşmasında çevrenin önemine dikkat çekerek çevreyi israf insanı israftır dedi. Aslında bu tek cümle her şeyin özetiyid.

Çevre konusunda sinevizyonun izletildiği programda, öğrenciler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çocuk Tiyatrosu'nun çevre bilincini aşılamak amacıyla hazırladığı "Nuh'un Uzay Gemisi" adlı tiyatro oyununu izledi.

Etkinliğe ilköğretim öğrencileri davet edilerek çevre hakkında bilinç verilemeye çalışılması çok önemli bir çalışma olmuş. Çünkü geleceğin çevresini şimdiki gençler şekillendirecek. Bu etkinliklerde emeği geçen herkese teşekkür etmek gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR