Özkan Öztürk

Özkan Öztürk

TOPLUMSAL RESTORASYON

TOPLUMSAL RESTORASYON

Kıymetli  Dostlar, son on yıl içerisinde gündemimizi meşgul eden ve enerjimizi boşu boşuna yok eden konuların  mevcut ANAYASA dan kaynaklandığını hepimiz biliyoruz. Mevcut  anayasa ile yola devam edilemeyeceğini bu ülkenin karar mekanizmasındakilerden tutun da en alt tabakada ki Mehmet amca bile mevcut anayasa ile YENİ ideallere ve hedeflere ulaşılamayacağından haberdar.

1876 Kanuni Esasi ile başlayan ANAYASA serüvenimiz ve yolculuğumuza şöyle tepeden bir bakıldığında SİCİLİMİZİN HİÇ DE HOŞ OLMADIĞINI AÇIKCA GÖRÜYORUZ.

Oysa ki yeniden kardeşlik türkülerini söylemek adına ve birlik ve bütünlüğü korumak adına ve en önemlisi de yeni bir medeniyet inşa etmek adına yeni bir anayasa ile yola devam etmemiz gerekli.

1876 Kanuni Esasi,1921 Anayasası , 1924 Anayasası,1961 Anayasası ve son olarak yamalı bohçaya dönen ve Kıymetli Anayasa Hukukçusu Osman Can hocamın da beyan ettiği gibi Mercedes görünümlü Murat 124 konumunda ki bu anayasadan  bu millet kurtulmak zorundadır.

Mevcut bu anayasaları mukayese ettiğimiz de 1921 Anayasası ve diğerleri diye kabaca ikiye ayırabiliriz.

1921 Anayasası haricinde ki tüm anayasalar  millete rağmen hazırlanmış anayasalardır.

1921 Anayasası haricinde ki anayasalar da haklar ve özgürlükler kaşıkla verilen ama kepçe ile alınan anayasalar olmuşlardır.

Evet yeni bir anayasa yapılmalıdır ama  bu anayasayı yapacak olan kimlerdir sorusu akıllara gelebilir ?

Anayasa yapmak ile anayasa hazırlamak birbirinden farklı anlamalar ifade eder.

Anayasa yazmak istiyorsak  bundan önceki dönemler de birileri tarafından anayasalar hep yazıldı. Demokratik ülkelerde anayasa yazılmaz .Demokratik ülkelerde anayasalar yapılır.

Anayasa yazmak hukukçunun işi olsa da anayasanın yapılması siyasi bir iştir. Toplumu ilgilendiren bir iştir.

Anayasayı bir eve benzetebilirsiniz.

Nasıl ki evinizi yaptırmak için bir mühendise ihtiyaç duyarsınız   fakat nasıl bir evde yaşayacağınıza o mühendis karar veremiyorsa nasıl bir anayasa sorusuna da sadece hukukçular, özellikle de sadece Anayasa hukukçuları karar veremezler.

Nasıl bir anayasa sorusunun cevabını verecek olan toplumun kendisidir.

Dolayısı ile konforlu bir evde eğer bu toplum yaşamak istiyorsa talep etmelidir.

Hem de her zamankinden daha fazla..

SELAM VE DUA..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Özkan Öztürk Arşivi
SON YAZILAR