Trabzon'da iki kişi heyelanda hayatını kaybetti

Beşikdüzü ilçesi başta olmak üzere yoğun yağış gerçekleştiğini belirten Trabzon Valisi Yavuz, "İki vatandaşımızı maalesef heyelan nedeniyle evlerinde meydana gelen çökmede kaybettik. Onlara arkadaşlarımız ulaştılar." dedi.
Trabzon'da iki kişi heyelanda hayatını kaybetti

Trabzon'un Beşikdüzü ilçesinde şiddetli yağış, su baskınlarına yol açtı.

Trabzon Valisi Yücel Yavuz konuya ilişkin yaptığı açıklamada iki vatandaşın heyelan nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti.

Beşikdüzü'nde öğleden sonra başlayan şiddetli yağış sebebiyle debisi yükselen Ağasar Deresi ile bazı dereler taştı.

Yağışın etkisini artırarak sürdürmesi ve taşan dereler sebebiyle ilçe merkezindeki çok sayıda ev ve iş yerini su bastı.

İlçe merkezindeki cadde ve sokaklarda derinliği yer yer yarım metreyi bulan su birikintileri oluştu. Derelerin taşıdığı hafriyat ile bazı eşyalar yollara kadar sürüklendi.

Olayın ardından Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile Beşikdüzü Belediyesine bağlı iş makineleri ilçede çalışma başlattı.

Çok sayıda araç ve vatandaşlar yollarda kalırken, bazı vatandaşlar ise ev ve iş yerlerini kendi imkanlarıyla temizlemeye çalışıyor.

"İki vatandaşımızı heyelan nedeniyle gelen çökmede kaybettik"

Vali Yavuz şunları kaydetti:

"İki vatandaşımızı maalesef heyelan nedeniyle evlerinde meydana gelen çökmede kaybettik. Onlara arkadaşlarımız ulaştılar. Şu an itibarıyla oralarda meydana gelen yollardaki çökmeler ve diğer hasarların giderilmesiyle ilgili ekiplerimiz seferber halinde Söyleyeceğimiz şu an itibarıyla bu. Bütün ilgili kurumlarımız, bütün bakanlarımız sağ olsunlar, arayıp bu konuda ekiplerin takviye edilmesi ve diğer hususlarla ilgili tam tekmil talimatlar verildi. Takviye ekiplerimiz de istendi ancak yağışların azalmasıyla birlikte risk azalmış durumda ama gece yarısı ve sabaha karşı yoğun bir yağış alacağı bölge itibarıyla verilerle belirtiliyor."

"Beşikdüzü ilçemizde bir acil durum ve kriz merkezi oluşturuldu"

Meteoroloji verilerine göre normalin 4 katı yağışın 5 saat içerisinde yağdığını ifade eden Yavuz, şöyle devam etti:

"Bu nedenle özellikle ilçe merkezimizde çok yoğun yağış olması hasebiyle su basmaları nedeniyle birkaç okulumuzda öğrencilerimizin mahsur kalması olayını yaşadık. Olay hemen gerçekleşir gerçekleşmez gerek büyükşehir belediyemiz gerek DSİ Bölge Müdürlüğümüz, Karayolları Bölge Müdürlüğümüz, AFAD Müdürlüğümüz, Sahil Güvenlik Komutanlığımız, bütün ilgili ve yetkili birimler seferber olmak suretiyle Beşikdüzü ilçemizde bir acil durum ve kriz merkezi oluşturuldu. Müdahalelerimizi yaptık, ilçe merkezinde çok şükür çocuklarımızı sağlıklı bir şekilde tahliye ettik botlarla ve itfaiye araçlarımızla. Çocuklarımızı evlerine ulaştırdık."

Vali Yavuz, ilçe merkezine tedbiren elektrik vermediklerini ifade ederek, "Çünkü belli yerlerde bodrum katlarda su baskınları olayları var. Dolayısıyla şebeke arızası nedeniyle su da verilemiyor şu anda ama ilçe merkezimizde çok şükür bir can kaybı ve yaralanma olayımız olmadı. Maddi hasarlar var. Bunlarla ilgili tespit çalışmalarına arkadaşlarımız hemen başladı." diye konuştu.

Vatandaşlara uyarı

Vali Yavuz, bölgedeki vatandaşlardan istirhamı olduğunu dile getirerek, "Özellikle dere kenarlarında ve sahil kesimlerinde riskli hareketlerde bulunulmaması, çok zorunlu olmadıkça bu bölgelerde dolaşılmaması konusunda vatandaşlarımızın dikkatli ve duyarlı olmalarını rica ediyoruz." ifadesini kullandı.

Kriz merkezinin çalışmalarına devam ettiğini belirten Vali Yavuz, görevlilerin gelen verileri ve duyumları anında değerlendirdiğini, ulaşılmaya gerek duyulan yerlere anında ulaşıldığını vurguladı.

Vali Yavuz, bu konuda Trabzon genelinde başka bir sıkıntıları olmadığını dile getirerek, "Yağışın devam edeceği söyleniyor ama yağışın doğuya doğru kayacağı yönünde Meteoroloji'nin verileri var. Bu konuda da bütün belediyelerimiz, kaymakamlıklarımız, tüm kurumlarımız teyakkuz halinde. Tabii ilk anda gelen aşırı yağış itibarıyla Beşikdüzü ilçemizdeki hasar hayli fazla görünüyor. Bu konuda arkadaşlarımız hasar tespit çalışmalarını yapıyorlar, vatandaşlarımız sağ olsunlar, duyarlılık gösteriyor. Makinelerimiz, tüm personelimiz seferber edildi. Bu yönüyle de inşallah kısa zamanda bu zararı telafi etme gayretindeyiz. Yukarı kesimlerde heyelan riskine karşı vatandaşlarımızı dikkatli olmaları, yollarda meydana gelebilecek çökmelere karşı, su basmalarına karşı dikkat etmelerini özellikle istirham ediyorum. Eğer ani bir gelişme olursa da zaten bunu duyuracağız."

Öte yandan vefat eden iki kişinin ilçeye bağlı Ağaçlı Mahallesi'nden Fatih Oğuzhan ile Dolanlı Mahallesi'nden Dürdane Dübüş olduğu bildirildi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu: Büyük bir maddi zarar var

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Beşikdüzü ilçesinde etkili olan yağışa ilişkin, "Büyük bir maddi zarar var. Beşikdüzü'nün ilçe merkezinde hemen hemen tüm iş yerlerinin ve hatta konutların ilk katları ile iş yerlerindeki bodrum katlarındaki malzemeler zarar görmüştür" dedi. 

Gümrükçüoğlu, Beşikdüzü ilçesinde şiddetli yağış sonrası zarar gören bölgelerde inceleme yaparak yetkililerden bilgi aldı. 

Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Gümrükçüoğlu, ilçede etkili olan sağanak yağış sonrası birçok bölgede hasarın meydana geldiğini söyledi. 

Yarın itibariyle 24 saat çalışma esaslı ekiplerin temizleme çalışmalarını akşama kadar tamamlayacağını belirten Gümrükçüoğlu, "Beşikdüzü ilçe merkezinin herhangi bir yerinde can kaybı olmamakla beraber maalesef Ağaçlı ve Dolanlı Mahallemizde birer can kaybımız olmuştur. Aşırı yağış neticesinde meydana gelen heyelanla bu olay gerçekleşmiştir. Biri bayan biri erkek olmak üzere iki hemşehrimiz hayatını kaybetmiştir. Onlara Allah'tan rahmet, yakınlarına ve bütün hemşehrilerimize başsağlığı diliyoruz." şeklinde konuştu. 

Mahsur kalan baba ile 5 çocuğu kurtarıldı

Öte yandan, AFAD ekiplerinden alınan bilgiye göre, Şahmelik Mahallesi'nde ise aşırı yağış nedeniyle oluşan heyelan sonucunda evlerinde mahsur kalan baba ile 5 çocuğu kurtarıldı. 

Ayrıca ilçe merkezinde de Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Beşikdüzü Belediyesi'ne bağlı iş makineleri tarafından hafriyat temizleme çalışmalarına devam ediliyor.