Traktör başına en az tarım alanı Ardahan'da

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:- "Türkiye'de traktör başına 130 dekar tarım alanı düşerken, bu rakam Ardahan'da 27, İstanbul'da 32, Yalova'da 37, Sakarya'da 44, Bursa'da 48, Kocaeli'de 49 dekara iniyor"
Traktör başına en az tarım alanı Ardahan'da

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, traktör başına en az tarım alanının Ardahan'da olduğunu belirterek, "Türkiye'de traktör başına 130 dekar tarım alanı düşerken, bu rakam Ardahan'da 27, İstanbul'da 32, Yalova'da 37, Sakarya'da 44, Bursa'da 48, Kocaeli'de 49 dekara iniyor." ifadesini kullandı.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de traktör başına düşen tarım alanlarını değerlendirdi.

Ülkede 237 milyon 108,7 bin dekar tarım alanı, Ekim 2017 itibarıyla 1 milyon 823 bin 850 traktör bulunduğunu ve traktör başına 130 dekar tarım alanı düştüğünü bildiren Bayraktar, bu rakamların gayet iyi olduğunu fakat tarım alanları dikkate alındığında iller arasında traktör sayısının dengeli dağılmadığını belirtti.

Bayraktar, 6 ilde traktör başına düşen tarım alanının 50 dekardan az olduğuna işaret ederek, rakamın Ardahan'da 27, İstanbul'da 32, Yalova'da 37, Sakarya'da 44, Bursa'da 48, Kocaeli'de 49 dekara indiğini bildirdi.

2050'ye kadar dünya nüfusuna 2 milyar kişi daha ekleneceğini ve nüfusun 9,6 milyara çıkacağını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Gıdaya olan talep yüzde 60-70 oranında artacak. Bu talebin karşılanması için yeni tarım alanları bulamayacağımıza göre, verimliliği artırmaktan başka çaremiz yok. Tarımda verimliliğin en önemli unsurlarından biri de mekanizasyon. Birim alanda en yüksek verimi tohum, gübre, iyi bakım, uygun iklim ve toprak şartlarının yanı sıra makineleşmeyle sağlarız. Rakamlara baktığımızda, çoğu ilimizde traktör açısından aşırı bir yoğunlaşma olduğunu görüyoruz. Traktörde sayıdan çok aracı verimli kullanmak önemlidir. Çiftçimiz, kaynakların büyük bölümünü traktör alımı için ayırmak zorunda kalıyor. Tarımımızın en önemli sorunlarından biri olan örgütlenme ve planlama burada da karşımıza çıkıyor. Örgütlenmeyle ekonomik ömrünü tamamlamamış tarım makineleri yenilenir, modern tarım makinelerinin ortak kullanımı sağlanabilir. Çiftçimiz, daha az bir maliyetle modern tarım makinelerini kullanır, tarımda verimliliği artırır, maliyetlerini aşağı çeker. Bundan da sadece çiftçimiz değil tüm ülke kazançlı çıkar."

Kaynak: