"Traktör bizim amiral gemimiz"

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER
"Traktör bizim amiral gemimiz"

ic-galeri-036.jpg

Ürettiği motor ve traktörlerle Türkiye’de ve dünyada oldukça ilgi gören TÜMOSAN, 13.Uluslararası Tarım, Tarım Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı’nda yerini aldı. Gösterilen yoğun ilgiden memnun olduklarını belirten TÜMOSAN Pazarlama Müdürü Dr. Galip Öztürk, Konya Tarım Fuarı’nın Türkiye’nin en büyük fuarı olmaya aday olduğunu söyledi.

Ürettiği motor ve traktörlerle Türkiye’de ve dünyada oldukça ilgi gören TÜMOSAN, 13.Uluslararası Tarım, Tarım Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı’nda yerini aldı. Bu sene ziyaretçi rekoru beklediklerini ifade eden Galip Öztürk, “Konya Tarım Fuarı Türkiye’nin en büyük tarım fuarı olmaya aday. Bu sene diğer fuarları geçecektir. Çünkü yoğun bir ziyaretçi akını var. Konya’nın tarım açısından önemi büyük. En çok traktör Konya’da satılıyor. Kurumumuza gösterilen ilgiden de oldukça memnunuz. Yıllardır kaliteli üretimin yollarını aradık. Buna göre üretim gerçekleştirdik. Bugüne kadar bize güvenen Konyalıları ve diğer müşterilerimizi mahcup etmedik” diye konuştu.

KONYA EN BÜYÜK PAZAR

Konya, Türkiye’nin en büyük traktör pazarı olduğunu belirten Öztürk, “Konya’da traktör satışı 3 binden aşağı düşmüyor.  Son 10 yıldır Konya Pazar lideri. Konya’da bir ülke kadar traktör satılıyor. Bizimde durumumuz iyi. Pazar liderliğini sürdürüyoruz. Satışlarımızda güzel. Çiftçilerin ilgisinden memnunuz. TÜMOSAN Konya’nın öz malı. 1981 yılında motor üretimine, 1984 yılında da traktör üretimine başladık. Şu ana kadar 220 binin üzerinde motor, 60 binin üzerinde de traktör ürettik. Türkiye çapında 100 bayimiz, 400 servisimiz var. Pazar payımız Türkiye ortalaması olarak yüzde 15 seviyesinde. 260’ın üzerinde modelimiz var. 50 beygirden 115 beygire kadar tek çeker, çift çeker, kabinli, bahçe modeli, tarla modeli olmak üzere pek çok çeşidimiz var” şeklinde konuştu. ,

ÇİFT ÇEKERLİ TRAKTÖRLERE YÖNELİM VAR

80,90 ve 100 beygirde iddialı olduklarını belirten Öztürk, “ Bu konuda Pazar lideriyiz. Çift çekerin oranı artıyor. 15 yıl önce Türkiye’de çift çekerli traktörlerin payı yüzde 5 iken, şu anda yüzde 60’ın üzerinde. Bizim satışlarımızda da yüzde 80’in üzerinde. Tek çeker traktörden çift çeker traktöre bir yönelme var. Beygir güçlerinde de artış var. 10 yıl önce pazarda satılan traktörlerin ortalama gücü 60 beygirken şu anda 70 beygiri aşmış durumda. Alanlar büyüdükçe, toplulaştırmanın da etkisi, şehirlere göçün etkisi, çiftçi kendi tarlasının yanında komşusununkini de işliyor. Dolayısıyla büyük güçlü traktöre bir yönelme var” şeklinde konuştu.

MAXİMA EN BÜYÜK GÜÇLÜ YERLİ TRAKTÖR

Geçen yıl maxima modelini çıkardıklarını ifade eden Öztürk, “Maxima en büyük güçlü yerli traktör. 115 beygir gücünde. Tamamı yerli. Biz traktörlerin motorunu da kendimiz üretiyoruz. Bu sene inşallah 125 ve 135 beygirli traktörleri çıkaracağız. Bu büyük güçlü motorlardaki kaporta da yeni tasarım.  O da çok beğeni topladı. Bunu diğer serilere de yayacağız. Bizim iki serimiz vardı. Saç kasalı köşeli tasarım, birde kompozit malzemeden yuvarlatılmış masalı versiyonumuz vardı. Yeni serimizdeki kaporta görünüşü bu ikisinin harmanlanmışı. Bunu ilk olarak bahçe serilerimize uyguladık. Diğer serilerimize de yavaş yavaş yayacağız” dedi.

TRAKTÖR BİZİM AMİRAL GEMİMİZ

Hem motor hem de traktör geliştirmesini kendilerinin yaptığını belirten Öztürk, “ bu kadar modelin AB regülasyonlarına uyumunu kendi personelimizle yaptık. Geliştirmeler, yerlileştirmeler hep Ar-Ge çalışmalarıyla oluyor. Bütün yeni modelleri bu şekilde yapıyoruz. Ar-Ge’ye ciddi yatırımlar yapıyoruz. Ar-Ge desteklerinden de istifade ediyoruz. TÜBİTAK ve Sanayi Bakanlığı’ndan da destek görüyoruz. Traktör bizim amiral gemimiz. Biz Trakya’da, Orta Anadolu’da, Çukurova’da çevresinde güçlüyüz. Bunlarda aslında Türkiye’nin en büyük tarım bölgeleri. Pazar payları değişken bir husus. Genelde bayi çalışmasına ve servis desteğine bağlı. Traktörlerimizin performansından çiftçilerimiz genelde memnun. Yakıt tüketimi ve çekim gücü yönüyle rakiplerine fark atıyor. Çiftçilerin görüşü bu yönde. TÜMOSAN markalı balya makinası ve ön yükleyicimiz de var. Onu da bayilerimize göndermeye başlayacağız” ifadelerini kullandı.