Murat Can

Murat Can

TRAMVAY YANLIŞLARI!

TRAMVAY YANLIŞLARI!

Malum, Büyükşehir Belediyesi ihale açarak 60 yeni model tramvay aldı. Yapılan hizmetin kötüsü olmaz, ancak yanlışı olur.

 Bana göre bu tramvay işinde yanlışlık var. Sıralamak istiyorum. Ama hemen başında söyleyeyim. Seçim kaygısıyla alelacele yapılan işlerden sağlıklı netice çıkmaz.

Gelelim bana göre yanlışlara:

  1. Konya’nın yeni tramvay makinelerine ihtiyacı olduğunu hep söyledim. Ancak öncelikle Konya tramvay hattının rehabilitasyona ihtiyacı var.

Yani kırmızı ışıkta bekleyen ve her 2 dakikada bir duran tramvaya değil, süratli, pratik ve oyalanmayan bir tramvaya ihtiyacı var.

ÖrneğinZafer –Kampus hattını 30 dakikada alan bir tramvaya ihtiyacı var.

  1. Konya rayları, şehirlerarası tren rayları gibi yüksek. Aldığınız alçak tramvayları kullanmak için hatların yola gömülmesi gerekiyor ki işlevsel olsun.

3 ayda bu yapılmayacağına göre bu tramvaylar nasıl hizmete sokulacak? Doğrusu merak ediyorum. Hizmete sokulabilir. Fakat rantablı olmayacağını düşünüyorum.

  1. Bu kadar büyük bir yatırım seçim yatırımına dönüştürülmemeliydi. Artık insanlar sorguluyor. 9 senedir neredeydiniz demeyecek mi?
  2. Basın toplantısında 60 adet tramvay hemen hizmete girecekmiş gibi bir izlenim edindim. Oysa ihale şartnamesinde araçların teslim süresi olarak 1080 gün şartı konulmuş. Buda hemen hemen 3 yıla tekabül ediyor.

480 gün sonra, yani yine aşağı yukarı 15 ay sonra sadece bir tramvay altını çiziyorum sadece 1 tramvay Konya’ya gelecek. ( şartnamede öyle yazıyor )

Şimdi bakın yerel seçimler 2013 Martında. Tramvaylardan sadece bir tanesi ise yine 480 gün içinde Konya’ya gelecekse. Muhtemelen tam aday adaylıkları süresi içinde bir gösteri yapılacak. Bu konuyu etik bulmadığımı söylemek istiyorum. Başından beri de söylüyorum.

Böyle ciddi bir konu seçim yatırımı haline dönüştürülmemeli.

  1. Sayın Başkan Yeni tramvaylar ile birlikte Konya’nın 50 yıllık ulaşım sorununun çözüleceğini söyledi.

Merak ediyorum ve soruyorum.

  • Hat aynı hat, yol aynı. Değişen sadece tramvay. Öyleyse ulaşım sorunu nasıl çözülüyor? Konya’da ulaşımı sorunlu hale getiren şu an kullanılan tramvaylar mı?
  1. Eski tramvayların yeni hatlarda kullanılacağı söyleniyor. Tamamda, hangi yeni hat?

Bugün yeni bir hattın yapımı aşağı yukarı 2 yıl sürüyor. Oda kısası. Seçime kalmış tam bir yıl. Nasıl olacak bu iş?

9 senede yeni bir hat kurulsaydı, diğer tramvaylar yavaş yavaş oraya kaydırılsaydı fena mı olurdu?

Aslında kafamda sorulacak bir sürü soru var.

Şimdilik yeterli buluyorum. Ancak şunu söylemeden geçemeyeceğim.

Antalya bu tramvay işine girdi. Menderes Bey seçimi kaybetti. Riskli bir iş.

Kamuoyunda öyle bir bayram havası olduğunu falanda sanmıyorum. Bence idare bir kez daha düşünmeli.

Bu tramvay işi gelecek döneme bırakılmalı.

Yeni bir yönetim gelirse Konya’yı ciddi bir maliyet altına sokacak kararı onlar vermeli. Aksi taktirde daha ciddi bir çalışma yapılmalı.

Demokratik hiçbir ülkede seçime 1 sene kala böyle bağlayıcı adımlar atılmaz. Uyarayım dedim.

ALOO SAYIN BAŞBAKANIM…

Sırrı Süreyya Önder güzel bir telefon şakası yapmış. Telefonu çalınca “buyurun Sayın Başbakanım” deyip dışarı çıkıp telefonuyla konuşmuş.

"Anayasa üzerinde çalışıyoruz, ancak üyeniz Ahmet İyimaya çalışmalara yardımcı olmuyor, şiir okuyor" diye de Komisyon Başkanını Başbakan’a şikâyet etmiş. Bunun üzerine İyimaya, "Ben ne yaptım ya?... Başbakan beni bilir" diye birazda endişeyle kendini savunmuş. Güzel şaka, zekice…

Bir zamanlar Abdullah Gül’ün ismini arkadaşının numarasına kaydedip toplantı sırasında kendisini arattıran ve Buyurun sayın Başbakanım diye telefonu açan bir siyasetçi tanımıştım.

Zekice ama komikçe de. Tabi sırf Başbakanla telefonda konuşuyor diye kendisine itibar edenler daha komikçe.

Yıllar önce Mehmet Baykan anlatmıştı. Meşhur Avni ağabey var. Spor camiası iyi tanır. Onun da telefonu çalınca “buyurun Sayın Bakanım” diye açmış telefonu. Sonra da etrafındakilere sessizce “Keçeciler, Keçeciler…” diyerek sessiz olmaları gerektiğini ima etmiş güya. Tabi Baykan uyanık adam. Avni ağabeyin telefonu çaldırınca ve dahası telefon çalınca durum anlaşılmış.

Mecliste AK Parti gurubunda Başbakan’ı dinliyoruz. Konuşmasından doğulu olduğu anlaşılan bir vatandaşın telefonu çaldı. Telefona verdiği yanıt aynen şöyle

  • Şu anda Sayın Başbokanımızla bir toplantıdayım, ben seni sonra arayım.

E bir anlamda adam haklı. Başbakan’la Gurup toplantısında.

Gurup toplantısında neler konuşuldu, onları yaz dediler ama, valla aynı, bildiğiniz gibi…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Can Arşivi
SON YAZILAR