TRT'deki dizilerle sınıf atladık

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, TRT'de yayımlanan "Diriliş Ertuğrul" dizisinin setini ziyaretinde "Gerçekten her bir karakter son derece başarılı, bu dizilerle aslında sınıf atladık" dedi.
TRT'deki dizilerle sınıf atladık

Başbakan Yardıcımısı Yalçın Akdoğan, Balkanlardan Ortadoğu'ya Kafkaslara kadar birçok bölgede Türkiye'nin daha çok ve iyi tanınmasında dizilerin önemli katkıları olduğunu ifade ederek, "Gerçekten her bir karakter son derece başarılı, son derece yerinde. Bu dizilerle aslında sınıf atladık" dedi.

Akdoğan, TRT'de yayımlanan "Diriliş Ertuğrul" dizisinin Beykoz Riva'daki setini ziyaret etti. Buraya gelişinde Akdoğan'ı, TRT Genel Müdürü Şenol Göka ve dizinin yapımcısı Mehmet Bozdağ karşıladı. Bazı dizi oyuncularının at sırtında karşılamaya katılması dikkati çekti. 

Dizide rol alan Serdar Gökhan ve Engin Altan Düzyatan'ın da bulunduğu bazı oyuncularla sohbet eden Akdoğan, daha sonra seti gezdi. Dizinin yönetmeni Metin Günay'la konuşan ve bir süre yönetmen koltuğunda çekimleri izleyen Akdoğan, bir sahnede de "başla" komutu verdi.  

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, seti gezdikten sonra düzenlenen basın toplantısında, teşvik ve destek için seti ziyaret ettiğini söyledi. 

Kocaeli'nde dün "Filinta" dizisinin setini ziyaret ettiğini hatırlatan Akdoğan, "Avrupa'nın en büyük platosu kurulmuştu. Bugün buradayız. Gerçekten gurur duyacağımız bir tablo var. Hem yapım ve set olarak hem de muhteva olarak gurur duyacağımız bir tabloya şahit olduk" diye konuştu.

"Filinta ve Diriliş, muhtemelen reytingde yarışacak"

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Diriliş Ertuğrul" dizisinden büyük beklenti için olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Hem onlar iddia sahibiler hem de biz büyük bir beklenti içindeyiz TRT olarak, Türkiye olarak. Bu tür yapımlar soft power açısından Türkiye'nin yumuşak gücü, bölgesel etkinliği açısından büyük önem taşıyor. Balkanlardan Ortadoğu'ya Kafkaslara kadar birçok bölgede Türkiye daha çok tanınıyorsa, daha iyi tanınıyorsa, tarihimizi daha iyi tanıyorsak dizilerin önemli katkıları var. Gerçekten her bir karakter son derece başarılı, son derece yerinde. Bu dizilerle aslında sınıf atladık. Sınıf atladığımız düzeydeyse TRT dizileri birbiriyle rekabet edecek. Filinta ve Diriliş, muhtemelen reytingde yarışacak. Genelde 'Hollywood tadında diziler, sinema filmi gibi diziler' deniyor, doğrudur. Bazı yapımlarda dış destek de alınıyor. Çekim teknikleri, makyaj açısından Hollywood ayarında denebilir. Onlarda çekim teknikleri var, diğer sanat kabiliyetleri açısından var. Ama bizde de tarih var. Bu karakterler var. Bunların hepsi biz de var. Süleyman Şah, Hayme Ana, Ertuğrul... Bunları izlediğimizde duygulanıyoruz. Her biri Osmanlı'nın kurucu iradesi. Büyük bir imparatorluk kurmuş bir anlayış."

"Sanat formu açısından da başarılı"

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, son dönemde Soğut Şenlikleri gibi Haymana Şenlikleri başlattıklarına dikkati çekerek, Osmanlı'yı kuran gerçek iradenin biraz da Haymana'nın iradesi olduğunu vurguladı. 

Dizinin karakterlerinden Süleyman Şah'a değinen Akdoğan, şöyle konuştu: 

"Suriye'de yaşananlar bağlamında son dönemde mevzu oluyor. Orada bir karakolumuz var. Mehmetçiğimiz nöbet tutuyor. Türkiye toprakları sayılıyor. 'Kim acaba bu Süleyman Şah, niye orası vatan toprağı' diye sorulduğunda bu dizide daha iyi görüyoruz. Osmanlı'yı kuran insanlar bunlar. Bu diziler hem tarihimizi daha yakından tanımamız için önemli hem de Türkiye'nin bilinirliği açısından önem taşıyor. Sanat formu açısından başarılı bu diziler. Ama sadece sanat sanat içindir diye bu işler yapılmıyor. Toplumsal sorumluluk, muhteva da önem taşıyor. Sanat formu kadar mesaj da önem taşıyor. Bu diziler o açıdan da bence başarılı bir yapım olarak değerlendirilebilir. Biz her zaman arkadaşlarımızın yanındayız. Başarılarının devamını diliyoruz." 

TRT'nin İngilizce kanalı yeni yılda yayında

Yalçın Akdoğan, bir basın mensubunun "TRT'de buna benzer Osmanlı'yı anlatan yeni yapımlar görecek miyiz?" sorusu üzerine, TRT'nin büyük bir çıkışta olduğunu belirterek, kurumun, sadece dizilerle değil, diğer yayınlarıyla da çıkış yaptığını anlattı.

 İngilizce kanalının yeni yılda yayına başlayacağını, diğer dillerde de yayınların geliştirildiğini ifade eden Akdoğan, dizilerle farklı dillerdeki kanallarla her açıdan gelişmeyi sağlamaya çalıştıklarını aktardı.

Akdoğan, yeni dönemde de yeni dizilerin başlayacağını dile getirerek, "Biz çok umutluyuz, bütün bu yapımlardan. Bu yapımlar basit yapımlar değil, teknik olarak da maliyet olarak da. Arkadaşlarımız gerçekten emekleriyle çok şeyler katıyorlar. Tarih ileri tarih, malzeme iyi, geçmişimizde bu karakterler yaşananlar, muhteva çok iyi. Oyuncular iyi. Tiplemeler, ortaya koyulan sanat ürünü, yapım, prodüksiyon çok başarılı. İnşallah buradan güzel bir ürün çıkacak" dedi.

Oyuncuları da tebrik eden Akdoğan, "Bu kadar yolu her gün gidiyorsunuz, geliyorsunuz. Kolay değil. Başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.

Dizinin yapımcısı ve senaristi Mehmet Bozdağ, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'a ziyaretin anısına bir kılıç hediye etti.