"Trump 20 yıldır federal gelir vergisi için tek kuruş ödememiş"

ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı Clinton, Cumhuriyetçi rakibi Trump'ın yaklaşık 20 yıldır federal gelir vergisi için tek kuruş ödemediğini iddia etti.
"Trump 20 yıldır federal gelir vergisi için tek kuruş ödememiş"

ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı Hillary Clinton, Ohio eyaletinin Toledo kentinde sürdürdüğü seçim kampanyası kapsamında Cumhuriyetçi rakibiDonald Trump'a yüklenmeye devam etti. 

New York Times gazetesinin Trump'ın 1995 yılına ait vergi beyannamesinden yola çıkarak yazdığı habere atıfta bulunan Clinton, "Öyle görünüyor ki Trump neredeyse son 20 yıldır federal gelir vergisi için tek kuruş ödememiş." dedi.

Trump'ın değiştirmeyi tahaahüt ettiği hileli ve çarpık sistemin bir temsilcisi olduğunu öne süren Clinton, "Benim ve sizinki gibi milyonlarca çalışkan Amerikalı aile adil vergi paylarını öderken, Trump ulusumuza hiçbir katkıda bulunmamışa benziyor." diye konuştu.

Trump iddiaları yalanlamadı

New York Times muhabiri Susanne Craig'e posta ile gönderilen vergi beyannamesinde Trump'ın 1995 yılında Ulusal Vergi İdaresi'ne (IRS) yaklaşık 916 milyon dolar zarar rapor ettiği görülüyor. Amerikalı vergi uzmanları 1995'teki büyük zararın sonraki 18 yılda ödenecek vergileri sıfıra indirmiş olabileceğini öngörüyor.

Geçmiş yıllara ilişkin vergi beyannamelerini açıklamamakta direnen Donald Trump'ın kampanya ekibi ise söz konusu iddiaları reddetmedi. Kampanyanın medya bölümünden yapılan yazılı açıklamada, "Trump, şirketleri, ailesi ve çalışanlarına karşı kanunun emrettiğinden daha fazla vergi ödememe sorumluluğunu taşıyan yetenekli bir iş adamıdır" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, ayrıca, Trump'ın eyalet, şehir ve gayri menkul gibi çeşitli vergiler için milyonlarca dolar ödediği belirtildi.

Trump ise geçen haftalarda düzenlenen seçim münazarasında daha az vergi ödemenin zekasını ortaya koyduğu söylemişti.

Vergi konuları 1976'dan bu yana vergi beyannamesini açıklamayan tek aday adayı olması nedeniyle emlak milyarderi Trump'ın en fazla eleştirildiği konuların başında geliyor.