TSK Münbiç harekâtını yakın takibe aldı

Türkiye’nin güvenliğini ve çıkarlarını zedeleyecek bir durumun ortaya çıkması halinde, asker Münbiç'e müdahale edecek.
TSK Münbiç harekâtını yakın takibe aldı

Ankara, Washington’a yaptığı “Münbiç’e ortak operasyon” teklifine yanıt alamazken, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) ABD’nin desteğiyle başlattığı Münbiç harekâtını yakın takibe aldı. Özel Kuvvetler’e bağlı bordo berelilerin küçük gruplar halinde sık sık sınır ötesine geçerek, gelişmeleri yakından takip ettiği öğrenildi. Türkiye’nin güvenliğini ve çıkarlarını zedeleyecek bir durumun ortaya çıkması halinde, TSK’nın süratle müdahil olmasına yönelik tüm harekât planları hazır.

Ağırlıklı olarak PKK’nın uzantısı niteliğindeki YPG’lilerden oluşan SDG, Münbiç harekâtını önceki gün başlattı. Operasyon, bölgenin IŞİD’den temizlenmesini hedefliyor. ABD harekâta ve PYD’ye açık destek veriyor. DSG güçlerinin Münbiç’e 10 kilometre kadar yaklaştığı şehre birkaç gün içerisinde ulaşabilecekleri belirtiliyor.

KIRMIZI ÇİZGİ TEHLİKEDE

Ankara, Washington’a, “90 kilometrelik Mare - Cerablus hattı öncelikli olarak Türkiye’yi ilgilendiriyor. Bu hat, Türkiye’nin ulusal güvenlik hattı. Bu hattın batısında hem PYD’nin hem IŞİD’in bulunması Türkiye’nin güvenliğini tehdit eder. Harekâtı iki ülke özel kuvvetlerinin işbirliğiyle yürütelim” teklifi götürmüştü. Ankara’nın teklifine dair görüşmeler devam ederken, PYD ağırlıklı güçlerin operasyonu başlatması, Ankara’nın endişelerini artırdı. Ortaya çıkan tablonun Türkiye’nin “kırmızı çizgi” olarak belirlediği kriterleri tehlikeye soktuğu değerlendiriliyor.

ABD, “Münbiç IŞİD’den temizlendikten sonra YPG bölgede kalmayacak, çıkacak. Suriyeli Araplar, geleneksel olarak Suriyeli Arap olan bölgeyi kontrol etmiş olacak” sözü verdi. Ancak, YPG’nin Suriye’nin kuzeyinde Afrin, Kobani ve Cezire kantonlarını kontrol altında tutması, Mare hattında da kontrolü elde etmesi halinde Irak’tan Akdeniz’e uzanan bir koridorun ortaya çıkma riski Ankara’yı endişeye sevk ediyor. (Habertürk)