Tüm Anonim Şirketler Hisse Senedi Bastırmak Zorunda

Tüm Anonim Şirketler Hisse Senedi Bastırmak Zorunda

Payları nama yazılı hisse senedi olan Anonim Şirketler de tıpkı payları Hamiline yazılı A.Ş.'ler gibi pay senedi bastırmak zorundalar. Gelir vergisi ve KDV Kanunlarının hisse senetlerini 2 yıldan fazla süre tutup, devreden şirket ortaklarına sağladığı Sıfır Gelir Artış Vergisi ve Sıfır KDV avantajı dolaylı olarak bu zorunluluğu getiriyor. Yani bu avantajları sadece hisse senedi sahibi olan şirket ortakları kullanabilecek.

Bu Durumda Pay Senedi Bastırmak da Kaçınılmaz Oluyor.

HİSSE SENEDİ VARSA;

Şimdi Hisse Senedi basımının Anonim Şirket hissedarlarına sağladığı vergi avantajlarına bir başka açıdan bakalım.

*A.Ş. Hissedarları, Hisse Senetlerini edindiği tarihten 2 yıl sonra devir ederse, Değer Artışı Vergisi de KDV de ödemez. (Gelir Vergisi Kanunu mük. mad.80/1 KDV Kanunu mad.17/4 G bendi.)

* Elinde Hisse Senedi olmayan ya da Hisse Senedini edindiği tarihten itibaren 2 yıl dolmadan satan hissedarlar, bu vergi avantajlarından yararlanamaz.

İsterseniz, bu konuda Mali Müşavirimizin hazırladığı bir örneğe birlikte göz atalım;

* 2 Mayıs 2014'de, Hisse Senedi bastırmış bir A.Ş.'nin 1.000.000TL’ye aldığınız Hisse Senedini, 04 Mayıs 2016'da 5.000.000TL' ye sattınız ( Edinme tarihinden 2 yıl sonra ). Gelir artışınız 4.000.000TL Beyanname vermiyorsunuz. Ödenecek Vergi de KDV de 0 TL.

HİSSE SENEDİ YOKSA

Bu defa, Hisse Senedi bastırmamış bir A.Ş.'nin, 1.000,000TL'ye edindiğiniz Hisseleri 5.000.000TL’ye satıyorsunuz. Hisseleriniz, Hisse Senedi bastırmamış bir A.Ş.'ye ait olduğu için, hem Beyanname veriyorsunuz hem de 4.000.000 TL’lik Gelir Artışı için 1.392.000.- TL Vergi + KDV ödüyorsunuz. Artık karar sizin...

Yeni Nesil Güvenlik Önlemleri

Pay senedikıymetli bir kağıt olduğuna göre bu kağıdın bir biçimde sahteciliğe karşı da korunması gereklidir. Biz AEK olarak, aşağıda belirteceğimiz yeni nesil güvenlik önlemlerini istenirse uygulayabiliyoruz.

* Gizli Filigran, Hisse Senedine uygulandığında;

- Gözle görülür Gizli Filigran , Hisse (Pay) Senedine uygulandığında;

- Gözle görülemiyor,

- Mor ışıkta seçilmesi ve bir sonuç alınması söz konusu değil,

- Fotokopi yapılamıyor ,yapılsa da işe yaramıyor. Çünkü gizli filigran tamamen ortaya çıkıyor.

- Taranması halinde de kullanılamıyor.

-Gizli filigranın içine şirket adı da özel bir çalışma ile gizlenebilmektedir (16 harf/boşluksuz)

-Hologram, uygulandığında kağıttan sökülemiyor. Dünya Hologramcılar Birliği (IHMA) üyesi RGB firması tarafından üretiliyor.