Tüm markalarda şarj problemi tarih oluyor!

Akıllı telefon kullanıcılarını büyük bir dertten kurtaracak akıllı telefonunuzu yarım saatte yüzde 60 şarja ulaştıran hızlı şarj teknolojisi tam olarak nedir; nasıl çalışıyor?
Tüm markalarda şarj problemi tarih oluyor!

Akıllı telefonlarımızın en büyük sorunu, pilinin çabuk tükenmesi. Bu sorunu ortadan kaldırmak için yedek pil taşımak istemiyorsanız, izleyebileceğiniz iki yol var: Büyük pile sahip bir telefon kullanmak veyahızlı şarjdan faydalanmak.

Hızlı şarj işlevinde Qualcomm'un Quick Charge (Hızlı Şarj) teknolojisi önde giderken, diğer işlemci üreticileri de kendi hızlı şarj teknolojilerini sunuyorlar. Ancak hangi teknolojiyi kullandığınızın çok fazla önemi yok; hızlı şarj sayesinde pil şarj süresini önemli derecede kısaltabiliyorsunuz.

Hızlı şarj nasıl çalışıyor?

Her telefon, içerisinde güç yönetimini sağlayan bir devreye sahiptir. Bu devre, pilin belirli bir süre içinde ne kadar güç alacağını kısıtlar. Hızlı şarj, bu kısıtlamayı etkin bir biçimde azaltır. Güç adaptörü yeterince güç sağlıyorsa ve telefon, bu ek gücü alabiliyorsa, telefonunuz daha hızlı şarj olacaktır.

Telefonumda hızlı şarj var mı?

Hızlı şarj için şu üç şeye ihtiyacınız var:

1. Hızlı şarj destekli telefon veya tablet.

2. Yüksek voltajlı adaptör.

3. İyi bir USB kablosu.

Telefonunuzda Hızlı şarj veya "Quick Charge" özelliği yoksa, bu özelliği ona ekleyemezsiniz. Bu durumda yüksek voltajlı bir adaptör kullanmanız, şarj süresini kısaltmayacaktır. Benzer şekilde Hızlı Şarj destekli bir telefon, standart bir adaptör kullandığınızda hızlı şarj olmayacaktır.

Telefonunuzun Quick Charge'ı destekleyip desteklemediğini buradaki listeden öğrenebilirsiniz. MediaTek'in Pump Express'i ise şu an sadece birkaç cihazda destekleniyor.

Bir Quick Charge kablosunun özellikleri

Quick Charge, kablo olarak USB, USB Type A ve yeni USB Type C'yi destekliyor ancak kablonun en az 24 AWG (American Wire Gauge) olması gerekiyor. Burada daha düşük değer, daha büyük kablolar anlamına geliyor ve genellikle şu şekilde yazılıyor: 28/24 AWG. İlk sayı, veri kablosunun boyutunu söylerken ikincisi, güç telinden bahsediyor. Hızlı şarj için en az 24 AWG'ye ihtiyacınız var. 20 AWG USB kabloları, hızlı şarj için ideal olacaktır.

0'dan 100'e değil, 0'dan 60'a

Hızlı şarj, 10 bardağı büyük bir sürahiyle doldurmaya benziyor. Başta bardakları hızla doldurabilirsiniz, ancak 6 bardak dolduktan sonra hangilerinin boş olduğunu arayıp bulmanız gerekecektir ve bu, daha çok zaman alacaktır. Benzer şekilde hızlı şarj boş pillerde kendini gösterse de, pil seviyesi yüzde 60'lardayken aynı hızı elde edemeyeceksiniz. Qualcomm bunu Quick Charge 3.0'da çözmek istiyor, ancak henüz çalışmalarını tamamlamış değil. Bu arada yüzde 60'ın kabaca bir oran olduğunu söyleyelim - bazı telefonlar, yüzde 75'lere kadar hızlı şarj edebiliyor.

Marka önemli değil

Burada önemli bir nokta, hızlı şarj için kullanılan adaptörlerin bugün belirli bir standarda ulaşmış olması. Yani hangi telefonda hangi adaptörü kullandığınızın çok fazla önemi yok. Örneğin hızlı şarj özellikli bir Motorola şarj adaptörünü HTC One M8'i hızlı şarj etmek için kullanabilirsiniz.

Kaynak: