'Türk Akımı'ndaki gecikme Rusya kaynaklı'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Türk Akımı projesinde Rusya'nın gerekli koordinatları gecikmeli verdiğini söyledi.
'Türk Akımı'ndaki gecikme Rusya kaynaklı'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türk Akımı projesinde Rusya'nın gerekli koordinatları gecikmeli verdiğini ifade ederek, imzalanacak anlaşmaların şu anda Meclis'te gündeme gelmesinin zor olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin Türk Akımı projesinden bağımsız Batı Hattı ile ilgili 31 Aralık 2014'te biten ve yeni bir fiyat müzakeresi ihtiyacı doğuran bir anlaşması olduğunu belirten Yıldız, proje ve fiyat müzakerelerinin müstakil konular olmasına rağmen Rusya'nın eş zamanlı ilerlemek istediğini aktardı.

Bakan Yıldız, "Yüzde 10,25'lik indirim 1 Ocak 2015'ten itibaren geçerli olmak kaydıyla Rusya Federasyonu'nun Türkiye'ye verdiği gaz için uygulanacaktır diye bir karar aldık, bu indirim Türkiye'nin yaklaşık yıllık 1 milyar dolarlık rakamına denk geliyor. Yazıya döktük, imzalanması lazım. Rusya tarafı dedi ki 'Biz bu imzaları atalım, eş zamanlı da götürelim.' Aslında müstakil konular olmasına rağmen, 'bizim için bir mahsuru yok. Biz bunu ön fizibilite raporundan sonra hep beraber imzalayalım. Ön fizibilite için iznimizi verdik, bu güzergahtan geçebilirsiniz' dedik. Çünkü koordinatları belli oldu ama ondan sonra zaman olarak herhalde her bir ülkenin de farklı işleri var, buna tam zaman ayıramadılar diye düşünüyorum. Şu anda fiyat indirimini imzalamış değiliz" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın 265 kilometrelik kısmın koordinatlarını belli gecikmelerle verdiğini belirten Yıldız, "10 Haziran'a kadar verilememiş bir koordinatın izni verilmez çünkü Türkiye'nin nereye izin vereceğini bilmesi lazım. Biz hükümetler arası görüşmeyle alakalı taslakları karşılıklı verdik, her noktada mutabakat sağlamış değiliz ama anlaşırız" dedi.

"Buna müsaade etmeyeceğiz"

İletim ve boru hatlarına yapılan terör saldırılarıyla ilgili Bakan Yıldız, şunları söyledi:

"Her terör eylemi uluslararası finansman tarafından takip ediliyor. Eğer amaçları yakıp yıkalım, böylece ülkeye yabancı yatırım gelmesin ise kusura bakmasınlar, buna müsaade etmeyeceğiz. Nerede, ne cevap verilmesi gerekiyorsa o cevabı vereceğiz."

Yıldız, "Boru hatlarının korunmasıyla ilgili teknolojik çalışmalarımız var. Genelkurmay ve jandarma ile yaptığımız ortak çalışmalar var. Bir yol haritası var. Boru hatları inşallah daha güvenli hale gelecek" dedi.