‘Türk bayrağının altında nefer olmaya razıyız’

Konya İHH tarafından ‘Kanayan İslam Coğrafyaları’ başlığı altında Keşmir Cemaat-i İslami Lideri Abdurraşid Turabi’nin konuşmacı olarak katıldığı ‘Keşmir’ adlı konferans düzenlendi.
‘Türk bayrağının altında nefer olmaya razıyız’

Konya İHH tarafından ‘Kanayan İslam Coğrafyaları’ başlığı altında Keşmir Cemaat-i İslami Lideri Abdurraşid Turabi’nin konuşmacı olarak katıldığı ‘Keşmir’ adlı konferans düzenlendi. Keşmir sorununda Türkiye gibi diğer ülkelerin de destek vermesi gerektiğini ifade eden Abdurraşid Turabi, “Türkiye, Selçuklu ve Osmanlı döneminde İslam’ın bayraktarlığını yaptığı gibi bugünde o bayraktarlığı yapmasını isteriz ve sizin bayrağınız altında nefer olmaya razıyız” dedi.

Konya İHH İnsani Yardım Derneği tarafından gerçekleştiren konferansa Keşmir de faaliyet gösteren Keşmir Cemaat-i İslami Lideri Abdurraşid Turabi, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektör Yardımcısı Hüseyin Kara, SÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Ramazan Altıntaş da katıldı. Pakistan ve Hindistan arasında yaşanan Keşmir sorununun başlangıcını anlatan Turabi, “Keşmir sorununda ortak bir karar alındı. Çoğunluğun Müslüman olduğu bölge Pakistan olacak gerisi Hindistan olacaktı. Bölgenin yüzde 85’i Müslümandı. Dolayısıyla Keşmir’de Pakistan’ın olmalıydı. Hindistan 27 Ekim 1947’de o bölgeye asker indirdi ve böylece o bölgeyi Hindistan’a bağladı. Fakat Keşmir halkı bunu kabul etmedi. Ayaklandı ve silahlı mücadele etmek zorunda kaldılar. Pakistan içindeki halk da yardım etti. Hindistan halka karşı gelemeyeceğinin farkına vardı. Hindistan, Keşmir’i Pakistan’ın alacağı korkusu ile bizzat kendisi Birleşmiş Milletlere müracaat etti. Birleşmiş Milletlerin nezdinde ne gerekiyorsa yapalım ama o savaşı durduralım dediler. Bu savaş durduruldu ve ondan sonra BM tarafından bir halk oylaması yapılacağı kararı alındı. Her iki tarafta askerlerini çektiler ama Hindistan her zaman lider oldu” diye aktardı. 

‘VATANDAŞIN NAMUSU BİLE TEHLİKEDE!”

Hindistan’ın Müslüman sayısını azaltmak için büyük bir katliam gerçekleştirdiğini söyleyen Turabi, “Hindistan ve Pakistan arasında ciddi savaşlar oldu. 1947’den bu yana yaklaşık 500 bin, yani yarım milyon insan katledilmiş oldu. Keşmir’deki insanlar da o bölgelerden çıkıp başka bölgelere gitmek zorunda kaldılar. Keşmirli insanların istediği tek şey referanduma gidilmesiydi yani halk ile ortak bir karar alınmasıydı. Keşmirli insanların bu isteğini bastırmak için son 30 sene içerisinde halka sürekli baskı uygulandı. Mesela silahlı kuvvetler orada şüpheli gördüğü kişiyi alıkoyabiliyor ve adliyeye çıkarmadan 2 sene içeride tutuklu olarak bırakabiliyor. Hatta 9 senedir hiçbir suçu olmadığı halde içeride tutulanlar var. Orada vatandaşın namusu bile sürekli tehlike altında!” şeklinde konuştu.

‘BÜTÜN DÜNYAYI ETKİLEYEN BİR SAVAŞ OLACAKTIR’

Hindistan’ın sokağa çıkma yasağı uyguladığını ve bu yasağın hala devam ettiğinin bilgisini veren Turabi, “Sokağa çıkma yasağı koyulalı 70 gün oldu. 70 günden beri hastaneler, okullar kapalı. Millet hastaneye gidemez oldu, Ticaret durdu. O bölgedeki insanlar yapması gereken şeyleri yapamıyor. Bu 70 gün içerisinde haberleşme sağlanamıyor ama aldığımız habere göre şuan 30 bin kişi içeri alınmış ve bunun 10 bini gençtir. Keşmir ufak bir bölge deyip geçmemeliyiz! Bu Pakistan ve Hindistan arasında ortaya çıkabilecek bir savaştır ve bütün dünyayı etkileyen bir savaş olacaktır. Hindistan’ın şuan yaptığı konu hem Hindistan’ın kendi anayasasına olan bir suçtur hem Keşmirliler ile olan anlaşmalarına aykırıdır hem konuyla alakalı olan başlığa aykırıdır hem de uluslararası hukuka da aykırıdır! Bu yüzden bunu bütün ülkelere bildirmemiz gerekir ” şeklinde belirtti.

‘TÜRKİYE’DEN DAHA ÇOK SES ÇIKMASINI BEKLİYORUZ’

Keşmir sorununa Türkiye’nin daha çok ses çıkarmasını beklediklerinin altını çizen Turubi şöyle konuştu: “BM’deki oturumda Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Recep Tayyib Erdoğan da bunu çok güzel gündeme getirdi. Onun için ayrıyeten Türk halkına teşekkür ediyoruz. Türk halkı ve Osmanlı asırlardır bütün ümmetin sorunlarını üstlendi ve bu konuyla ilgili de Türkiye’den daha çok ses çıkmasını bekliyoruz. Tayip Erdoğan’a da bu açıdan teşekkür ediyoruz. Bir bölge bütün dünya için tehlike arz edecek bir olay yapıyorsa, BM’nin o ülkeyle iktisadi ilişkisini kesmesi gerekiyor. Askeri ilişkilerin de kesilmesi gerekiyor. Biz Keşmir halkı olarak istiyoruz ki; bütün dünyadan BM’ye baskı yapılsın ki onlar da harekete geçsin. İslam dünyasındaki liderlerden beklentimiz Türkiye lideri Tayip Erdoğan ve Malezya lideri Mahathir Muhammed gibi gündeme getirsinler ve ses çıkarsınlar.” Müslüman ülkelerin bu konuya destek verdiği zaman sorunun çözüleceğini ifade eden Turabi, “Şuan Hindistan’ın ticaretinin yüzde 70’i Müslüman ülkelerledir. Müslüman ülkeler eğer buna bir tepki gösterirlerse otomatik olarak geri adım atmak zorunda kalırlar.  Biz bu mücadeleye Keşmir halkı olarak devam edeceğiz. Biz bunu sadece Keşmir için istemiyoruz. Bu bütün Müslümanları ilgilendiren bir konu olduğu için orada mücadele ediyoruz. Bugün İHH’ya da teşekkür ediyorum. Keşmir’de deprem olduğunda ilk oraya varan, Keşmir halkına destek çıkan İHH idi. Ne zaman zor duruma düşsek hemen yanımızda İHH’yı gördük” diyerek sözlerini tamamladı. Vazifelerinin İslam dünyasıyla ilgilenmek olduğunu aktaran Hasan Hüseyin Uysal,  “Allah Keşmir sorunuyla şehit olan kardeşlerimizin şahadetlerini mübarek etsin ve bizi de şehitler kervanını katsın. Ömründe bir defa samimiyetle şehit olmayı istemeden ölen kişinin münafık olarak öleceğine dair metinler var. Bu endişeden uzak olmak için Rabbimizden samimiyetle istiyoruz. Allah bizi şehitler kervanına katsın. Bizim vazifemiz İslam dünyasıyla ilgilenmek dün olduğu gibi bugün de herhangi bir coğrafyada acıyan bir müminin herhangi bir yarası varsa bizim ilk önce ondan haberdar olmamız ve onu bütün duyması gerekenlere duyurmamız gerekir. Teşkilat olarak vazifemiz budur” ifadelerini kullandı. Programın sonunda hediye takdimi gerçekleştirildi. Konferansa Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara, Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, İHH Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Uysal ve çok sayıda davetli katıldı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

turk-bayraginin-altinda-6.png

turk-bayraginin-altinda-5.png

turk-bayraginin-altinda-4.png

turk-bayraginin-altinda-3.png

turk-bayraginin-altinda-2.png