Türk dizileri Konya’ya yaradı! Konya’da üretiliyor, dünyaya satılıyor

Anadolu Selçuklu Devletine başkentlik yapan Konya’da, börk ustası Mehmet Dilekçi ve iş ortağı Seyit Kara’nın tarihi dizilerden esinlenerek yaptığı börkleri birçok ülkeden talep görüyor.
Türk dizileri Konya’ya yaradı! Konya’da üretiliyor, dünyaya satılıyor

Özellikle Diriliş Ertuğrul, Kuruluş Osman, Payitaht Abdülhamid, Filinta, Barbaroslar: Akdeniz’in Kılıcı, Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi, Alparslan: Büyük Selçuklu, Mehmetçik Kut’ül Amare ve Uyanış: Büyük Selçuklu başta olmak üzere pek çok dönem dizisinin tüm dünyada gittikçe popülerliğinin artmasının ardından, Türk tarihine ait kıyafetler ve objeler büyük bir pazara kavuştu. Börk, fes, kaftan, yazma, eşarp, yüzük gibi aksesuarlar başta olmak üzere pek çok ürün ihraç edilmeye başlandı. Selçuklu Devletine başkentlik yapan Konya da bu ürünlerin üretiminde tüm dünyanın vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Börk ustası Mehmet Dilekçi ve iş ortağı Seyit Kara ile kurdukları işletmede 100’e yakın börk modeliyle dünyaya hitap ediyor.

turk-dizileri-konyaya-yaradi-konyada-uretiliyor-dunyaya-satiliyor.jpg

DÖNEM DİZİLERİ İLGİYİ ARTTIRDI

Tarihi dizilerden dolayı bu tarz eşyalara insanların ilgisinin arttığını kaydeden Dilekçi, “Dizi, film ve belgesellerden dolayı müşterinin ilgisi oldukça fazla. Bazı insanlar fotoğraf çekimi için bile geliyor. Biz sadece ürün satmıyor, üretiyoruz da. Bu kostümleri hem satıyor hem de kiralıyoruz” dedi.

turk-dizileri-konyaya-yaradi-konyada-uretiliyor-dunyaya-satiliyor-004.jpg

BÖRK İHRAÇ EDİYORLAR

Yaptıkları börkleri yurt dışından birçok ülkeye ihraç ettiklerini bildiren Dilekçi, yerli yabancı turistlerin yerli vatandaşlara göre ilgisinin çok daha fazla olduğunu ifade etti. Dilekçi, ayrıca Konya’da pek tanınmayıp dış ülkelerde daha çok tanındıklarını da sözlerine ekledi.

turk-dizileri-konyaya-yaradi-konyada-uretiliyor-dunyaya-satiliyor-001.jpg

TARİHİ YAPIMLARA KOSTÜM DE ÜRETİYORLAR

Türkiye’nin her yerinden sipariş aldıklarını söyleyen Dilekçi, şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’nin her bölgesinden sipariş alıyoruz. Ayrıca yurt dışında da siparişlerimiz oldukça fazlalaştı. Avrupa, Amerika gibi batı ülkelerinin yanı sıra birçok Arap ülkesine de börk satışlarımız mevcuttur. Selçuklu dönemine ait kıyafetler, süs, takı eşyaları ve anahtarlık satışları var. Birçok tarihi dizide yer alan börk, zırh, kılıç gibi eşyalar da yoğun ilgi görüyor.”

turk-dizileri-konyaya-yaradi-konyada-uretiliyor-dunyaya-satiliyor-003.jpg

İLGİDEN MEMNUNUZ

Dilekçi, Ecdat Park’ında geleneksel el sanatlarının sergilendiği sokakta Selçuklu dönemine ait ürünlerine gösterilen ilgiden oldukça memnun olduğunu dile getirdi.

turk-dizileri-konyaya-yaradi-konyada-uretiliyor-dunyaya-satiliyor-002.jpg

Etiketler :