Türk gıda ürünleri Japonya'da tanıtıldı

Türk gıda ürünleri Japonya'da tanıtıldı

Türk gıda ürünlerinin Japonya ve Güney Kore pazarlarında tanıtılması amacıyla Ege İhracatçı Birliklerinin hayata geçirdiği Turquality Projesi'nin basın lansmanı ve tadım etkinliği gerçekleştirildi.

Ege İhracatçı Birliklerinden yapılan yazılı açıklamada, Tokyo'daki Main Dining Restoran'daki etkinlikte şef Akihiko Murata'nın, Japon damak tadına uygun hazırladığı 5 farklı tarifte Türk yemeğinin davetlilere tattırıldığı belirtildi.

Açıklamada değerlendirmesi yer alan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, mesafe olarak Türkiye'ye uzak olsa da gerek tarihi gerekse benzer kültürel ve geleneksel özellikleri nedeniyle Japonya'yı çok yakın hissettiklerini ifade etti.

Tarım ve gıda sektörünün, bütün dünya için stratejik değerinin giderek arttığını vurgulayan Ünlütürk, şunları kaydetti:

"Türkiye, 60 milyar dolara yakın üretim hacmiyle Avrupa'nın en büyük, dünyanın yedinci büyük tarım ve gıda üreticisi. Ülkemizin tarım ve gıda ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 15'i İzmir'den gerçekleşiyor. Bölgemiz Ege'de yetiştirilen üzüm, incir, pamuk, kuru meyve, zeytinyağı, hububat, yaş meyve, aromatik bitkiler ve tütün, dünyanın en iyileri arasında yer alıyor. Ayrıca, kayısı, greyfurt, limon, turşu, kuru domates, buğday, bulgur gibi Japonya'nın ilgisini çekeceğine inandığımız ürünlerde de bölgemiz nitelikli üretim gerçekleştiriyor."

Açıklamaya göre, Tokyo Büyükelçi Müsteşarı Deha Erpek de Türkiye ile Japonya arasındaki dış ticaret hacminin 3,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini ancak potansiyelin bunun çok daha üzerinde olduğunu kaydetti.

Etkinlikte, kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru domates, zeytinyağı, defne, kekik, adaçayı, makarna, bulgur, susam ve buğdayın tanıtımının yapıldığı bildirildi.

Türkiye'nin, 2015'de Japonya'ya bu ürünlerin yer aldığı 89 milyon 185 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiği belirtildi.