"Türk halkı bizi unutmasın"

"Türk halkı bizi unutmasın"

Polonya Müftüsü Tomasz Miskiewicz, ülkesindeki Tatar Müslümanların 600 yıldır varlık mücadelesi verdiğini belirterek, "Türk halkının Avrupa’nın tamamen farklı bir bölgesinde yaşayan Tatar Müslüman kardeşlerini unutmayacağına inanıyoruz" dedi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Balkanlar Buluşması İftar Programı için Ankara'ya gelen, Polonya Müslümanlarının dini lideri Miskiewicz, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Miskiewicz, Müslüman bir Tatar olarak 2004'ten bu yana müftülük görevini yürüttüğünü anımsatarak, Polonya Müslüman Dini Birliği bünyesinde 3 cami, 2 İslam merkezi ve 3 mescidin hizmet verdiğini söyledi.

İlk Polonya müftüsü Jakub Szynkiewicz'in 1925’te seçildiğini ve öldüğü 1966 yılına kadar bu görevi devam ettirdiğini anlatan Miskiewicz, 1966-2004 arasında müftülük makamının boş kaldığını aktardı.

Miskiewicz, Polonya genelinde 3 bin civarında Müslüman Tatar yaşadığına dikkati çekerek, “Şu an sayımız çok azaldı. Ülkemizdeki en küçük etnik azınlık biz kaldık. Fakat Polonya hükümeti beni müftü olarak resmen tanıyor ve hükümet ile Polonya Müslüman Dini Birliği arasındaki ilişkileri yasal olarak yürütüyorum." dedi.

- "Diyanet İşleri Başkanlığı bize yardımcı oluyor"

Miskiewicz, Osmanlı döneminde, Polonya, Beyaz Rusya ve Litvanya’da yaşayan Tatarların bu ülkeler tarafından yönetilmesine rağmen Osmanlı padişahlarına bağlılıklarını bildirdiklerine işaret etti.

Özellikle son 10 yılda Diyanet İşleri Başkanlığı, son 2 yıldır da TİKA ile yakın temas halinde oldukları bilgisini paylaşan müftü Miskiewicz, “TİKA Tatarlara ait tarihi cami ve binaların restorasyonunu üstlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı da dini konularda bize yardımcı oluyor, imamlar gönderiyor. Önümüzdeki dönemde de eğitim ve eğitim bursları konusunda da adımlar atılabilir." diye konuştu.

- "Yaşam tarzımız Türk toplumuna çok yakın"

Resmi ziyaret için 2009’da Polonya’ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gdansk şehrinde Tatar Müslüman topluluğuyla cuma namazı kıldığını hatırlatan Miskiewicz, sözlerine şöyle devam etti:

"Kendisiyle yakından tanışma fırsatı bulduk. Bence bizim yaşam tarzımız Türk toplumuna çok yakın. 600 yıl süren barışçıl tarihi ilişkilerimiz var. Polonya’daki Müslüman toplum, bize olan desteğinden ötürü Türk hükümetine müteşekkirdir. Bu iyi ilişkilerin önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceğine inanıyoruz." 

Miskiewicz, Polonya’da müftülük müessesinin 90'ıncı yılı kutlamaları münasebetiyle ülkenin kuzeydoğusunda Tatarların yoğun olarak yaşadığı Suchowola (Suhovova) kasabasında "Tatar İslami Kültür Merkezi" açılacağını bilgisini paylaştı.

Miskiewicz, "Bu proje tamamen TİKA’nın desteğiyle yapılıyor ve ekim ayının ikinci yarısında açmayı planlıyoruz. Açılış seremonisi de Polonya Devlet Başkanı Andrey Duda’nın himayelerinde yapılacak. Kendisinin bu törene katılacağını tahmin ediyoruz. Çünkü kendisi geçen yıl eylülde çiçeği burnunda devlet başkanıyken Bohoniki şehrine gelerek bizim camimizi ziyaret etti." dedi.

- "Tatar Müslüman kardeşlerini unutmayacağına inanıyoruz"

Miskiewicz, ülkesindeki Tatar Müslümanların 600 yıldır varlık mücadelesi verdiğini vurgulayarak, "Türk halkının Avrupa’nın tamamen farklı bir bölgesinde yaşayan Tatar Müslüman kardeşlerini unutmayacağına inanıyoruz. Türk halkını ülkemizde ağırlamaktan da büyük mutluluk duyacağız." şeklinde konuştu.

Ülkesine son yıllarda Türkiye'den öğrenci, iş adamı ve diplomatlar başta olmak üzere birçok kişinin yerleştiğine dikkati çeken Miskiewicz, Polonya müftülüğü olarak bu kişilerle yakın temasta olduklarını dile getirdi.

Miskiewicz, TİKA’nın 27 Haziran’da müftülük merkezinin bulunduğu Białystok şehrinde Polonyalı Müslümanlar onuruna bir iftar yemeği vereceğini de sözlerine ekledi.