Türk hamsileri Rusya'ya kaçtı!

Konya'da hamsi fiyatları tavan yaptı, insanların alım gücü düştü. Burak Balıkçılık İşletmecisi Ömer Yavuz, hamsilerin kuzey denizleri tercih ettiğini söylerken ülkemizdeki azalmadan dolayı fiyatların da yüksek oranda arttığını belirtti.
Türk hamsileri Rusya'ya kaçtı!

Balık fiyatlarının fahiş derecede artması vatandaşın alım gücünü düşürdü. Son zamanlarda balık tüketiminin arttığı Konya'da şuanda 25-30 TL civarlarında seyreden hamsinin fiyatının bu kadar artması balıkçıların işlerinin yüksek oranda düşmesine sebep oldu. Konya'da balıkçılık yapan Burak Balıkçılık işletmecisi Ömer Yavuz, "En çok satışını yaptığımız balık türü hamsidir. Fiyatları uygun olunca insanlar da tercih ediyordu. Fakat şuanda fiyatlar 25-30 lira civarında seyrediyor. Bu da vatandaşın alım gücünü düşürdü. Fiyat artışlarının birçok sebebi var. Bunlardan bir tanesi hamsilerimizin Rusya'ya kaçmış olması. Soğuk denizleri seven hamsi gibi balıkların kuzeye gitmesiyle ülkemizdeki balık oranı düştü. O taraftan balık tutmak zorunda kaldığımızda da bizim Türk kayıkları gümrük vergisi ödemek zorunda kalıyor. O da haliyle maliyeti yükseltiyor" ifadelerini kullandı.

burak-balikcilik-omer-yavuz.jpg

FIRTINA FİYATLARI ETKİLEDİ

Türkiye'de balıkçıların tuttuğu balıkların 81 ile yetişmediğini söyleyen Yavuz, "Her bir kayık 2-3 bin kasa balık tutmuş olsa hamsi fiyatları düşük olur. Şuanda balık az çıktığı ve rağbet fazla olduğu için fiyatlar pahalı. 81 vilayete de yetişmiyor. 25-30 TL’de insanların alım gücünü zorluyor. 5-10 lirayken tüketim çok daha fazla oluyordu. İnsanlar fiyatların inmesini bekliyor. Sadece hamsi değil, çipura, levrek, alabalık, somon, sazan satışlarımız da baya bir düştü. Rağbet ufak balığa daha çok olduğu için ve elimizde ufak balık olmadığı için şuanda satışlarımız durma noktasına geldi" şeklinde konuştu.

turk-hamsileri-rusyaya-kacti-(2).jpg

PAZAR GİTTİ İŞLER BİTTİ

Konya Balıkçılar halinin yanında bulunan Muhacir Pazarı'nın taşınmasının da işlerini düşürdüğünü dile getiren Ömer Yavuz, "Satışlarımızın düşük olmamasının bir sebebi de bu sene Büyükşehir Belediyemizin yanımızda bulunan semt pazarımızı kaldırmasından kaynaklanıyor. Ondan da yüzde 50 gibi oranda satışlarımız düştü. Pazardan yeşillik alan, limon alan gelip bizden de balık alıyordu. Fakat buradaki Pazar kaldırılınca satışlarımızı büyük oranda etkiledi" diye konuştu.

turk-hamsileri-rusyaya-kacti-(3).jpg

KONYALILAR BALIĞA ALIŞTI

Fiyatlar artmadan önce Konya'da balığa rağbetin son zamanlar giderek arttığını belirten Yavuz, "Eski Konya’ya bakacak olursak şuanda Konyalılar balığı daha çok tüketmeye başladı. Balık yemenin bilincine, farkına vardı. 15-20 günde bir balık yiyen aile şuanda haftada bir iki kez yemeye başladı. Sebebi ise, şehrimizde balık kültürü oluştu. İnsanımız balığın sağlığa büyük faydası olduğunu öğrendi. Fiyatlar da düşük olduğunda her hafta tercih etmeye başlamışlardı. Şimdi balığın fiyat yüksekliğinden dolayı satışlarımızın düşmesine sebep oldu" ifadelerini kullandı.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ