"Türk iş adamları Bosna Hersek'e yatırım yapsınlar"

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Zvizdic, Türk iş adamlarını Bosna Hersek'e yatırım yapmaya davet etti.
"Türk iş adamları Bosna Hersek'e yatırım yapsınlar"

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic, iş adamlarını Bosna Hersek'e yatırım yapmaya davet ederek, "Sizin hizmetinizdeyiz. Tüm kapasitemizi, sizin projelerinizi ve yatırımlarınızı hayata geçirmek için işlevsel hale getireceğiz." dedi.

8. Saraybosna İş Forumu'nda konuşan Zvizdic, ülke ekonomisi hakkında bilgi verirken, son dönemde ülkede ekonomik gelişimin sürdüğünü, ithalat-ihracat açığının azaldığını bildirdi.

Zvizdic, farklı din ve etnik kökenden insanların yaşadığı Bosna Hersek'in, önemli bir turizm merkezi haline geldiğini, turist sayısında son bir yılda yüzde 16 artış olduğunu kaydetti.

Bosna Hersek'in son bir yılda AB'ye üyelik yolunda büyük adımlar attığını belirten Zvizdic, AB'ye üyelik başvurularının kabul edildiğini, adaylık statüsünü beklediklerini, adaylık statüsünün AB ile ilişkileri önemli ölçüde geliştireceğini ifade etti.

Forum kapsamında düzenlenecek panellerde ülkenin sahip olduğu potansiyelin tanıtılacağını bildiren Zvizdic, "Bizim eğitimli iş gücümüz, sizin ise teknolojiniz var." dedi.

Bosna Hersek'ten geçen 5C Otoyolu'nun önemine işaret eden Zvizdic, şunları kaydetti:

"Bu yol, Orta Avrupa ile Bosna Hersek'i bağlıyor. Otoyolun geçtiği bölgelerde ülke nüfusunun yüzde 50'si yaşıyor. Bu otoyolun tamamlanması, Bosna Hersek'in bölge ülkeleri ile bağlanması açısından da önemli. Otoyolun tamamlanması için 200 kilometreye yakın bir mesafe kaldı. Bunu 85 kilometrelik ve yaklaşık 800 milyon avroluk kısmı için projeler hazır. Bu nedenle bu iş forumu otoyola yatırım yapmak isteyenler için önemli bir fırsat."

Zvizdic, Bosna Hersek'in yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra önemli kömür yataklarına da sahip olduğunu vurgulayarak, "Sizleri Bosna Hersek'e yatırım yapmaya davet ediyorum. Sizin hizmetinizdeyiz. Tüm kapasitemizi, sizin projelerinizi ve yatırımlarınızı hayata geçirmek için işlevsel hale getireceğiz." şeklinde konuştu.

"Bölgedeki mevcut potansiyel AB entegrasyonu ile daha da güçlenecek"

Avrupa Komisyonu’nun Komşuluk ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Genel Direktörü Christian Danielsson da bölgenin ekonomik kalkınma, ekonomik entegrasyon ve yatırımlara ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, Avrupa'nın bir bölümü olan Batı Balkanlar'ın gelişiminin önemine işaret etti.

Bölgedeki mevcut potansiyelin AB entegrasyonu ile daha da güçleneceğini vurgulayan Danielsson, Batı Balkan ülkelerinin AB piyasasında yer almasının önemli olduğunu kaydetti.

Danielsson, Bosna Hersek'in reformlar konusunda çok çabuk hareket ettiğini, ülkede birçok olumlu ekonomik belirti olduğunu, yapısal reformlara devam edilmesi halinde ülkedeki mevcut sorunların çözüleceğine inandığını söyledi.

İş adamlarının bölgeye yatırımlarının diğer yatırımcıları da çekeceğini ifade eden Danielsson, yatırım konusunda siyasi, finansal ve teknik yardım vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Bosna Hersek ile ticaret hacmi 4 kat arttı

Foruma Türkiye adına katılan Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin ise Saraybosna İş Forumu'nun, Bosna Hersek'teki yatırım olanakları başta olmak üzere bölge ülkelerinin yatırım imkanları ve bölgenin ortak sorunlarıyla gelecek perspektiflerinin değerlendirildiği bir platform niteliği taşıdığını kaydetti.

İş forumunun tarım, enerji, eğitim, finans, altyapı, inşaat, hizmetler, turizm ve diğer endüstriler başta olmak üzere birçok alanda bölgesel iş birliğini yukarı seviyelere taşıyacağına yürekten inandığını ifade eden Metin, Türkiye'nin, Bosna Hersek'in bölgesinde ve komşularıyla ekonomik potansiyelinin hayata geçirilmesine önem verdiğini vurguladı.

Metin, Türkiye'nin 80 milyonluk kalifiye ve genç nüfusuyla dünyanın önde gelen ekonomilerinden biri ve yatırımcılar için son derece önemli bir cazibe merkezi olduğunu belirterek, küresel ticaretteki zayıflama, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında azalma, tüm dünyadaki terör ve jeopolitik gerginliklerin sürmesine karşın 2017'nin Türkiye dış ticareti açısından pozitif olacağını söyledi.

Türkiye ile Bosna Hersek'in ticari ilişkilerinin büyük önem kazandığını ifade eden Metin, "2006 yılında 160 milyon dolar olarak gerçekleşen ikili ticaret hacmimiz, 2016 yılında yaklaşık 4 kat artarak 600 milyon dolara ulaşmıştır. 600 milyon dolarlık toplam ticaret hacmimizi en kısa süre içerisinde iki katına çıkarma hedefimiz sürmektedir." dedi.

Bosna Bank International (BBI) ile İslam Kalkınma Bankası (IDB) tarafından düzenlenen ve Anadolu Ajansı'nın da "Global İletişim Ortağı" olduğu iki günlük iş forumu kapsamında "Tek Bölge, Tek Ekonomi: Bağlantı Kurabilme ve Potansiyeller", "Güneydoğu Avrupa: Batı ile Doğu Arasında Köprü Kurmak", "Doğu Asya ve Güneydoğu Avrupa: Şimdiki Fırsatlar ve Gelecek Potansiyeli", "Orta Asya ve Güneydoğu Avrupa: Yakın Tarihsel Bağlardan Yararlanmak" başlıklı paneller de düzenlenecek.