Türk-İş'in açlık ve yoksulluk sınırı araştırması

Türk-İş'in açlık ve yoksulluk sınırı araştırması

Türk-İş'in araştırmasında, ocak ayında, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 256, yoksulluk sınırı da 4 bin 93 lira olarak hesaplandı.

Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının ocak ayı sonuçları açıklandı.

Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 256 lira 80 kuruş, gıda harcamasıyla giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4 bin 93 lira 80 kuruş olarak belirlendi.

Sadece tek bir çalışanın yaşama maliyeti de aynı dönemde 135 lira artışla bin 535 lira 85 kuruş olarak hesaplandı.

Araştırmaya göre, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,98 oranında arttı.

Gıda enflasyonunda 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 14.34, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,46 şeklinde hesaplandı.