Türk-Kazak hastanesi yılda 2 bin ameliyat yapıyor

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Hastanesi Müdürü Fatih Öztekin: - "Hastanede günde 250-300 kişilik bir hasta grubuna, poliklinik açıdan 300 kişiye sağlık hizmeti sunuyoruz. Ortalama günde 80 hastaya yatılı tedavi hizmeti veriyoruz.
Türk-Kazak hastanesi yılda 2 bin ameliyat yapıyor

TÜRKİSTAN (AA) – ALİİA RAİMBEKOVA - Kazakistan'ın Türkistan kentindeki Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, teknolojik ve fiziki imkanlarla günde yüzlerce hasta tedavi edilirken, yılda 2 bine yakın ameliyat yapılıyor.

Türkiye tarafından inşa edilerek 2008 yılında hizmete sunulan ve ülkedeki ilk üniversite hastanesi olma özelliği taşıyan Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Türkistan eyaleti ve ona yakın bölgelerden gelen hastalara hizmet veriyor.

Toplam 13 bin metrekare kapalı alan sahip 4 katlı hastane binasının bodrum katında eğitim odaları ve depolar yer alırken, zemin katta kayıt kabul, radyoloji, pediatri kliniği, mikrobiyoloji laboratuvarı ve acil servis bulunuyor.

Hastanenin 1. katında idare, poliklinikler, klinik laboratuvarlar ve yemekhane hizmet verirken, 2. katta dahiliye servisleri, 3. katta cerrahi servisler, ameliyathane ve yoğun bakım üniteleri faaliyet gösteriyor.

10 diyaliz makinasının da bulunduğu hastanede, manyetik rezonans (MR), bilgisayar tomografisi, ultrason, endoskopik cihazlar ve mikrobiyoloji laboratuvar cihazları yer alıyor.

Tüm tıbbi cihazların bulunduğu hastane, aynı anda üç ameliyat hizmeti verme imkanına sahip.

- "Halka kaliteli hizmet vermeye çalışıyoruz"

Hastane Müdürü Fatih Öztekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fiziki imkanlar açısından hastanenin Türkistan eyaletinde birinci sırada olduğunu belirterek, "120 yatağımız var. 90 normal, 10 diyaliz, 12 tane de gündüz bölümden hastamız var." dedi.

Hastane imkanlarını daha da geliştirmek istediklerine işaret eden Öztekin, üniversitenin tıp fakültesi uzman kalitesinin artırılması için Türkiye'den kaliteli hocalar getirdiklerini kaydetti.

Öztekin, "Türkiye'nin imkanlarıyla ve Kazak yetkililerin destekleriyle ülkenin sağlık hizmeti alanının gelişmesine katkı sağlamaya çalışıyoruz." diye konuştu.

- Yılda 2 bin hastaya ameliyat

Hastahaneye komşu eyaletlerden de hastaların geldiğini aktaran Öztekin, günde yüzlerce hastaya sağlık hizmeti sunduklarını dile getirdi.

Öztekin, "Hastanede günde 250-300 kişilik bir hasta grubuna, poliklinik açıdan 300 kişiye sağlık hizmeti sunuyoruz. Ortalama günde 80 hastaya yatılı tedavi hizmeti veriyoruz. Yıllık ameliyat oranı 2 bin civarında." diye konuştu.

Türkistan'ın hem ekonomik ve hem de sosyal açıdan gelişeceğine dikkati çeken Öztekin, "Bu yönde hazırlıklarımız var. Kapasitemizi artırmayı düşünüyoruz. Sağlık hizmet kalitemizi daha da artırmak öncelikli konulardan biri." ifadelerini kullandı.

- "Bölgede sağlık turizminin gelişmesine katkı sağlayacağız"

Hastane Başhekimi Sandugaş Rustemova ise üniversitenin eğitim kalitesinin artırılmasında hastanenin büyük rol oynadığını söyledi.

Rustemova, "Hastanemizde hem teorik hem de uygulamalı eğitim alma imkanı var. Üniversitenin eğitim seviyesinin artmasına klinik büyük katkı sağlıyor." dedi.

Tıp fakültesi mezunlarının ülkenin çeşitli bölgelerindeki hastanelerde başarıyla çalıştıklarını dile getiren Rustemova, mezun olanların Türkiye'de staj yaparak tecrübelerini artırdıklarını kaydetti.

Rustemova, "Türkistan kentinin eyalet merkezi olmasıyla bölgede sağlık turizminin gelişmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Kaynak: