Türk Kızılayı sığınmacı krizinde Bosna Hersek'e destek olacak

Türk Kızılayı Bosna Hersek Delegasyonu Başkanı Göksen Yenigül:- "Amacımız sığınmacılara yerleşebilecekleri uygun bir yer tahsis etmek"
Türk Kızılayı sığınmacı krizinde Bosna Hersek'e destek olacak

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek ile Hırvatistan sınırında son günlerde yaşanan sığınmacı krizinin çözümünde Türk Kızılayı da destek olacak.

Türk Kızılayı Bosna Hersek Delegasyonu Başkanı Göksen Yenigül, Bosna Hersek'te faaliyet gösteren "Pomozi.ba" isimli yardım kuruluşunun temsilcisi Elvir Karalic ile görüştü.

Yenigül, görüşmenin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, üç aydır faaliyet gösterdikleri Bosna Hersek'te bulunma nedenlerinden birinin de sığınmacı krizinin çözümüme katkı sunmak olduğunu ifade etti.

Bosna Hersek'teki en önemli partnerlerinden birinin Kızılhaç olduğunu aktaran Yenigül, ayrıca buradaki BM kuruluşları ve "Pomozi.ba" gibi yerel insani yardım örgütleri ile iş birliği içinde olduklarını kaydetti.

Sığınmacı krizinin çözümü noktasında Kızılhaç ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ile beraber hareket ettiklerini dile getiren Yenigül, "Amacımız sığınmacılara yerleşebilecekleri uygun bir yer tahsis etmek." dedi.

Yenigül, başkent Saraybosna'daki "Usivak" kışlasına yerleştirilen sığınmacılara yönelik faaliyetler de yapacaklarını aktararak, bu insani yardım faaliyetlerinin de Kızılhaç, IOM ve "Pomozi.ba" iş birliğinde yapılacağını belirtti.

Üç aylık süre için Mostar, Saraybosna ve Bihac şehirlerinde çeşitli yardım faaliyetleri gerçekleştirdiklerini anlatan Yenigül, "Kış yaklaşıyor. Bu nedenle Kızılhaç'ın da talebi üzerine sığınmacılara odaklanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yenigül, sığınmacı krizinde Bosna Hersek'in yükünü hafifletmek istediklerini sözlerine ekledi.

Elvir Karalic de "Pomozi.ba" olarak hastaların tedavi masraflarının için çeşitli yardım kampanyaları düzenlediklerini ve Türkiye'de bir şube açmak istediklerini dile getirdi.

Bosna Hersekli birçok hastanın Türkiye'de tedavi gördüğüne dikkati çeken Karalic, gelecek yıl başında açmayı planladıkları bu şubeyle Türkiye'deki Bosna Hersek kökenli insanlara da ulaşmayı hedeflediklerini aktardı.

Türk Kızılayı ile iş birliğinin maddi desteğin yanı sıra tecrübe paylaşımını kapsadığını kaydeden Karalic, "Türkiye üç milyondan fazla sığınmacıya kapılarını açmış bir ülke. Dolayısıyla bu noktada Türk Kızılayının tecrübesinden faydalanabileceğimizi düşünüyoruz." dedi.

Kaynak: