Türk Kızılayının rotası Halep

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında DEAŞ'ten temizlenen Cerablus'ta, 3 öğün sıcak yemek başta olmak üzere kumanya, kurban eti, gıda kolisi, oyuncak ve un gibi yardım malzemeleri dağıtan Türk Kızılayı bölgedeki çalışmalarını artırıyor.
Türk Kızılayının rotası Halep

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında DEAŞ'ten temizlenen Cerablus'ta 3 öğün sıcak yemek başta olmak üzere kumanya, kurban eti, gıda kolisi, oyuncak ve un gibi malzemeler dağıtarak muhtaçlara yardım elini uzatan Türk Kızılayı, bölgedeki çalışmalarını artırıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyinde terör tehditlerine karşı başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) terör örgütü DEAŞ'ten temizlediği Halep kentine bağlı Cerablus ilçesinde hayat normale dönerken Türk Kızılayı da yörede insani yardım faaliyetlerine aralıksız devam ediyor.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 26 Eylül itibarıyla 2 milyon 733 bin 655 Suriyelinin Türkiye'de kayıt altına alındığını söyledi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Müdahale Başkanlığı (AFAD) ile yakın temas ve koordine içerisinde 29 Nisan 2011'de "Suriye Krizi İnsani Yardım Faaliyetleri"ne başlandığını aktaran Kınık, haziran ayında, Türk Kızılayının 10 ildeki 19 çadır kent ve 7 konteyner kentte 189 personeliyle hizmet verdiğini ifade etti.

Türk Kızılayı olarak 2012'den bu yana Suriye tarafından gelen talepler çerçevesinde oluşturulmuş Uluslararası Gözlemci Heyeti'nin denetim ve gözlemleri eşliğinde sınır haklarını ihlal etmeden, büyük bir itina ile yalnızca insani yardım malzemelerini Suriye içerisine gönderdiklerini vurgulayan Kınık, sınır ötesi yardımlarla Türkiye-Suriye sınırının 12 farklı noktasından yardım faaliyetleri yürüttüklerini dile getirdi.

Kınık, Suriye içerisinde Cerablus bölgesinde yaşanan gelişmeler neticesinde ilk etapta özellikle sıcak yemek anlamında günlük 5 bin kişiye yetecek kapasiteyle çalışmalara başladıklarını anımsatarak şöyle devam etti:

"Bu çerçevede 15 personel, bir mobil mutfak ve bir araç bölgede görevlendirildi. Ayrıca 24 Ağustos tarihinde alanda yapılan görüşmeler kapsamında oluşabilecek acil durumlara istinaden 3 kan saklama dolabı bölgeye sevk edildi. 23 Ağustos itibariyle faaliyet kapsamında Türk Kızılayınca bölgede 106 bin 166 kumanya, 201 bin 134 kap sıcak yemek, 450 küçükbaş kurban eti dağıldı. Karkamış Sınır Kapısı'nın faaliyete geçmesi akabinde bin gıda kolisi, 2 bin 650 kilogram makarna, 970 oyuncak, 219 bin 300 kilogram unun sınır ötesine sevki sağlandı."

"4 bin 881 aileye kurban eti dağıtıldı"

Kınık, Kilis'in Elbeyli ilçesinde Çobanbey sınır noktasında ise 1 Eylül'den itibaren günde 3 öğün sıcak yemek dağıtımına başlandıklarına ve bugüne kadar 86 bin 75 kişilik sıcak yemek verdiklerine ve 192 bin kumanyayı ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarına işaret etti.

Kurban Bayramı dolayısıyla Türk Kızılayınca vekaletleri alınan kurbanların dağıtımlarının da Cerablus'ta gerçekleştirildiğini anlatan Kınık, "4 bin 881 aileye ikişer kiloluk paketlerde toplam 9 bin 762 kilogram et dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca sıcak yemek dağıtımlarının haricinde Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından gönderilen 71 ton un sevkıyatının işlemleri Türk Kızılayı ekiplerince tamamlandıktan sonra geçişi sağlandı." ifadelerini kullandı.

Yardımlar sürecek

Kınık, Fırat Kalkanı Harekatı başladığı günden bu yana bölgeye yardımlarının aralıksız sürdüğüne dikkati çekerek şunları söyledi:

"Bölgede çok boyutlu insani yardım faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Cerablus'ta evlerini terk eden ve oraya tekrar dönecek olan civardaki insanlara yönelik gıda, kurban, kıyafet desteğimiz sürüyor. Her gün mobil mutfağımız o bölgede insanlara destek veriyor. Cerablus'taki faaliyetlerimizi biraz daha yoğunlaştıracağız ve farklılaştıracağız. Bu anlamda Sağlık Bakanlığının Cerablus Hastanesi inşası oldu. Biz de oranın hekim ve sağlıkçı boyutunu karşıladık. Cerablus'ta artık normal hayata geçişi başlatmak üzere. Türk Kızılayı tarafından bin aile için gıda paketi sevkiyatı önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek."

Kınık, diğer yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşlarının da Türk Kızılayı aracılığıyla bölgeye yardımlarını ulaştırmaya devam ettiğini de vurguladı.

"Halep'e yardım için büyük çaba içerisindeyiz"

Kınık, Suriye'ye yönelik insani yardımlarının artarak süreceğini dile getirerek "Özellikle Halep'e yardım ulaştırılması için çok büyük çaba içerisindeyiz fakat Halep'e geçen yolların güvenliğinin sağlanamaması nedeniyle bu şimdiye kadar gerçekleştirilemedi." diye konuştu.

Kınık, Halep bölgesinde ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere 20 tır 500 ton un, 25 bin giyim ve ailelere dağıtılmak üzere 6 bin gıda kolisinin Türk Kızılayı depolarında gönderilmeye hazır şekilde bekletildiğini aktararak yardımların Birleşmiş Milletler ile yapılacak koordinasyonla gönderilmesinin planlandığını da kaydetti.