Türk sporcuya 2 yıl men

Uluslararası Paralimpik Komitesinin, doping yaptığı gerekçesiyle 2 yıl men cezası verdiği Türk halterci İzzettin Kanat, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na katılamayacak.
Türk sporcuya 2 yıl men

Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC), Türk halterci İzzettin Kanat'a, dopingyaptığı gerekçesiyle 2 yıl men cezası verdi.

IPC'den yapılan açıklamaya göre, İzzettin Kanat'ın, şubat ayında Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde düzenlenen IPC Halter Dünya Kupası sırasında verdiği idrar numunesinde yasaklı "meldonyum" maddesine rastlandı.

İki yıl men cezası verilen sporcunun, 16 Şubat 2018'e kadar yarışmalara katılması yasaklandı. İzzettin böylece katılma hakkı kazandığı 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda da mücadele edemeyecek.

"CAS'a itiraz hakkı bulunuyor"

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Arif Ümit Uztürk ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kanat'ın, 2015 yılında kullanımı serbest olan meldonyum maddesini fazla dozda kullandığı için 2016 yılının başında Dubai ve Malezya yarışmaları öncesinde yapılan kontrollerde maddenin kalıntılarına rastlandığını belirtti. 

Maddenin tespit edilmesinin ardından bir süreç başladığını dile getiren Uztürk, "İkinci kontrolde maddeye hiç rastlanmaması üzerine Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) başka yönlerden olaya baktı. Kullandığı protein ve vitaminlerle ters bir etkileşim mi oldu yoksa silici bir madde mi kullandı endişesiyle IPC sporcuya tedbiren yarışmalara katılmama ve 2 yıl men cezası verdi." ifadelerini kullandı. 

Uztürk, IPC yetkililerinin kararı telekonferans yoluyla sağlık kurulu başkanı, halterin fizyoterapisti ve sporcuya ilettiğini ifade ederek, "Dolayısıyla sporcu, Rio Paralimpik Oyunları'nda yarışamayacak. Yapılan tespit sonrasında direkt sporcuyu aradım. İzzettin bana 'Serbest olduğu düşüncesiyle kimseye bir şey söylemeden maddeyi kullandım.' dedi. Sporcumuz, miktarını abartarak kullanmış. İzzettin'in CAS'a yapacağı itiraz sürecini beklemek durumundayız. Bu sürecin gelişimine göre sağlık kuruluya bir karar vereceğiz." şeklinde konuştu.