Türkçe Kırçova'da 'resmi dil' oldu

Makedonya'nın Kırçova Belediye Meclisinde alınan kararla Makedonca ve Arnavutçadan sonra Türkçe, şehrin resmi dili olarak kabul edildi.
Türkçe Kırçova'da 'resmi dil' oldu

Türkçe, Makedonya'nın batısındaki Kırçova'da belediye meclisinde alınan kararla Makedonca ve Arnavutça'dan sonra şehrin üçüncü resmi dili oldu.

Kırçova Belediye Başkanı Fatmir Dehari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırçova'nın Makedon, Arnavut, Türk, Roman ve diğer milletlerden insanların yaşadığı çok etnikli bir şehir olduğunu belirterek, seçildiği günden itibaren azami özen gösterdiği ilkelerden birinin tüm Kırçova halkına eşit davranmak olduğunu kaydetti.

Vatandaşların bu eşitliği hissetmesini sağlamanın öncelikli görevlerinden olduğunu aktaran Dehari, "Ben görevimi bu şekilde yerine getirmeye adadım." dedi.

İfade özgürlüğü, anadilde konuşma gibi temel insan haklarını elde etmek için dünyada savaşlar yapıldığına dikkati çeken Dehari, "Bu doğrultuda ben ve belediye meclisimiz, vatandaşlarımızla yoğun müzakereler gerçekleştirerek, nihayetinde de bu kararı aldık." diye konuştu.

İnsan hakları ve eşitlik ilkesinden yola çıkarak, yerel yönetimlerle ilgili kanunun kendisine verdiği haklar çerçevesinde Türkçe'yi Kırçova'da resmi dil ilan ettiklerini söyleyen Dehari, buradaki Türk toplumunun da böyle bir arzusu ve talebi olduğunu ifade etti.

Belediyenin aldığı bu kararın toplumda olumlu karşılandığını ve Kırçovalılar tarafından büyük bir memnuniyetle kabul edildiğini aktaran Dehari, "Bizim attığımız bu adımın Kırçova'dan daha geniş kitlelere de yansımasını ümit ediyoruz." dedi.

Vatandaşların ifade özgürlüğü ve anadilde konuşma özgürlüğü gibi haklardan mahrum bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Dehari, "Her zaman iç muhasebemi yaparak, benim bir hakkım elimden alınsa nasıl bir durum içerisinde olacağımı düşünüp ona göre hareket ediyorum." şeklinde konuştu.

Türkçe, Makedonya'da ayrıca Studeniçan, Gostivar, Vrapçişte, Merkez Jupa, Plasnica, Çayır ve Doyran belediyelerinde resmi dil olarak tanınıyor.