Türken Vakfından Londra'da iftar programı

Türken Vakfından Londra'da iftar programı

İngiltere'deki Türk öğrencilere barınma ve öğrenim imkanı sağlayan Türken Vakfı Londra'da iftar verdi. 

Bu yıl ilki düzenlenen Türken Vakfı iftarına AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Türkiye'nin Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, TÜRGEV Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, Türken Vakfı İngiltere Başkanı Hakan Camuz'un yanı sıra Londra'daki inanç gruplarının temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, akademisyenler, siyasetçiler, iş adamları ve öğrencilerin de aralarında olduğu çok sayıda davetli katıldı.

İftar davetinde AA muhabirine açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Turan,  Türken Vakfının sağladığı desteklerle farklı alanlarda öğrenim gören öğrenciler bulunduğunu belirterek, vakfın İngiltere'de kurulmasının üzerinden bir yıl bile geçmeden gösterdiği başarıyı övdü.

Turan, "Yüzlerce gencimizle bir aradayız. Bu, Türkiye'nin geldiği noktayı gösteriyor.  Daha eğitimli, dil bilen insanların yetiştiğini görmek büyük bir bahtiyarlık." diye konuştu.

Türken Vakfının destek verdiği gençlerin Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu ehliyet sahibi insanlar olacağını ifade eden Turan,  "Buradaki yüzlerce genci, ülkesine dönüp hizmet etmek için hazır, sırada bekleyen insanlar olarak gördüm." dedi. 

Turan, Türkiye'nin artık dünyaya açılan sivil toplum kuruluşlarına sahip olduğunu, Türken Vakfının da buna bir örnek teşkil ettiğini kaydetti. 

Türken Vakfı iftarının konuklarının uluslararası niteliğine de dikkati çeken Turan, bunun, sığınmacılara kapısını kapatan ve İngiltere'nin ayrılması ile bölünme noktasına gelen Avrupa Birliği'ne de örnek olması gerektiğini söyledi. 

- Temel sorun "ötekini anlamak"

TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan da iftarda bir konuşma yaptı.

Yurt dışında uzun yıllar eğitim görmüş biri olarak bunun zorluklarını bildiğini anlatan Erdoğan, Ensar Vakfı ve TÜRGEV'in ortak girişimiyle kurulan Türken Vakfı'nın çalışmalarının amacının daha fazla Türk ve Müslüman öğrenciyi dünyanın çeşitli köşelerinde eğitim almaya göndermek olduğunu kaydetti.

Dünyanın temel sorunlarından birinin "ötekini anlamamak" olduğunu belirten Erdoğan, "Birbirimiz tanımak için daha fazla seyahat etmezsek, başka hayat tarzlarını, başka inançları, başka dinleri anlamak için daha fazla zaman harcamazsak bu 'öteki problemi' büyümeye devam edecek. Gerçek şu ki aslında 'biz' ile 'onlar' arasında çok fazla ortak nokta var, bu 'biz' ve 'onlar' herkese göre değişse de." diye konuştu.

Türken Vakfının da öğrencilere hem ABD'de hem de İngiltere'de bu kültür ve eğitim ortamını yaratmaya çalıştığını anlatan Erdoğan, "Daha fazla insan farklı ülkelerde eğitim almak seçeneğine sahip olabilsin, birbirimizle daha fazla konuşabilelim, birbirimizi anlamaya daha fazla zaman harcayabilelim, birlikte çalışabilelim ve öğrenebilelim, 'öteki problemi' önemini kaybetsin diye çalışıyoruz."  görüşünü dile getirdi.

"Bizi birbirimize bağlaması gereken pek çok evrensel değer var" diyen Erdoğan, bunların hayatı daha huzurlu kılacağını kaydetti. 

Türken Vakfı İngiltere Başkanı Hakan Camuz da "Bilgiyle donanmış gelecek kuşağın hak ile batılı ayırt edebileceğini ve nefret ile ayrışmayı vaaz edenlerin karşısında durabileceğini ümit ediyoruz." diye konuştu.

Ensar Vakfı TÜRGEV'in ortak girişimiyle 2014'te kurulan Türken Vakfı, başarılı öğrencilere ABD ve İngiltere'de eğitim ve barınma imkanları sağlıyor. İngiltere ayağı 2015'te kurulan vakıf, Londra'da çeşitli dallarda öğrenim gören 60'ın üzerinde öğrenciye destek veriyor.